Μια παρέα νεαρών κοριτσιών διαδηλώνει στη Νέα Υόρκη κατά των διακρίσεων και της βίας | REUTERS/Brendan McDermid
Επικαιρότητα

Αμερικανικές εκλογές: Στην έξοδο οι baby boomers, έρχονται οι millennials

Στις κρίσιμες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται πως θα είναι η ψήφος όλων όσοι είναι σήμερα κάτω των σαράντα ετών και ιδιαίτερα των millennials. Η κυριαρχία των σημερινών 60ρηδων-70ρηδων τελειώνει. Ποιος θα ωφεληθεί, ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν;
Protagon Team

Μια δημογραφική αλλαγή συντελείται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ ο αντίκτυπος της οποίας στην αμερικανική κοινωνία και ιδιαίτερα στην πολιτική αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ακόμα και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Η γενιά των baby boomers (όσοι και όσες γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1964), η γενιά δηλαδή που καθόρισε με τις επιλογές της την πορεία των Ηνωμένων Πολιτειών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως και σήμερα και στην οποία ανήκουν έξι από τους τελευταίους οκτώ αμερικανούς προέδρους κι αντιπροέδρους και τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου, έπαψε πέρυσι να αποτελεί  τη πιο πολυπληθή γενιά στη χώρα και να κατέχει την πλειοψηφία.

Σήμερα οι αποκαλούμενοι Millennials (1981-1996), η Γενιά Ζ (1997-2012) και τα μέλη της Γενιάς Α (2013 κι έπειτα) αποτελούν το 51% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Και στο πλαίσιο της εξαιρετικά κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 3ης Νοεμβρίου, καθοριστική για την έκβαση του τελικού αποτελέσματος, επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ο Economist, εκτιμάται πως θα είναι η ψήφος όλων όσοι είναι σήμερα κάτω των σαράντα ετών και ιδιαίτερα των millennials.

Ο επικείμενος αντίκτυπος αυτής της δημογραφικής αλλαγής στην πολιτική δεν λαμβάνεται ακόμη σοβαρά υπόψη γιατί πολλά από τα μέλη της Γενιάς Ζ δεν έχουν, λόγω ηλικίας, δικαίωμα ψήφου αλλά κι επειδή θεωρείται ευρέως πως οι millennials δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα κοινά.

«Αλλά τα πράγματα αλλάζουν», υπογραμμίζει το βρετανικό περιοδικό, αναφέροντας πως στις εκλογές του Νοεμβρίου το 40% του εκλογικού σώματος θα συνίσταται από εκπροσώπους των νεότερων γενεών, οι ψήφοι των οποίων είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν τις ψήφους των baby boomers και των μελών της αποκαλούμενης Σιωπηλής Γενιάς (1928 – 1945).

Εως και πριν από μία εξαετία, το 2014, οι boomers και οι προηγούμενοί τους κατείχαν την πλειοψηφία με 57 εκατομμύρια ψήφους έναντι 36 εκατομμυρίων ψήφων των νεότερων γενεών. Τέσσερα χρόνια μετά, ωστόσο, πήραν το προβάδισμα. «Δεν είναι συμπτωματικό ότι οι ενδιάμεσες εκλογές το 2018 προκάλεσαν ένα μπλε κύμα, χάρη στo οποίο οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων», υπενθυμίζει ο Economist, αναδεικνύοντας την πολιτική διάσταση των δημογραφικών εξελίξεων.

Γυναίκα διαδηλώνει κατά του Τραμπ και της μεταναστευτικής του πολιτικής έξω από τον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν. Σήμερα τουλάχιστον οι μισοί Αμερικανοί που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα 20 χρόνια ζωής ανήκουν σε κάποια μειονότητα (REUTERS/Darren Ornitz)

Αυτό που χωρίζει τις νεότερες γενιές από τις προηγούμενες δεν είναι φυσικά μόνον η ηλικία. Τα μέλη τους διαφοροποιούνται επίσης από τους παλιότερους και λόγω των πεποιθήσεών τους, της καταγωγής τους και της μόρφωσής τους.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Pew Research οι millennials και τα μέλη της Γενιάς Ζ τείνουν περισσότερο «να δηλώνουν πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για την επίλυση των προβλημάτων, ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι θετικός για την κοινωνία, πως η κλιματική αλλαγή προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ότι οι μαύροι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λευκούς. Είναι πιο πιθανό επίσης να υποστηρίζουν πως πρέπει να μπει φρένο στον καπιταλισμό, ενδεχομένως γιατί τα μέλη των νεότερων γενεών ξεκίνησαν να αναζητούν εργασία σε περιόδους ύφεσης», κατά την οικονομική κρίση του 2008 οι millennials και κατά την κρίση του κορονοϊού τα μέλη της Γενιάς Ζ.

Οι νεότεροι αμερικανοί ψηφοφόροι συγκεντρώνουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι είτε Αφροαμερικανοί είτε λατινοαμερικανικής ή ασιατικής καταγωγής, δεδομένου ότι την ώρα που σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών  ηλικίας γύρω στα εξήντα και άνω είναι λευκοί, τουλάχιστον οι μισοί Αμερικανοί που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα 20 χρόνια ζωής ανήκουν σε κάποια μειονότητα.

Οσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, σε οχτώ αμερικανικές πολιτείες περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους κάτω των σαράντα ετών ανήκουν επίσης σε κάποια μειονότητα και αυτό σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί δεν αποκλείεται να επικρατήσουν για πρώτη φορά εδώ και μια γενιά σε παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές πολιτείες, κυρίως στον αμερικανικό Νότο.

Νεαρή διαδηλώτρια κατά της ρατσιστικής βίας στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα (REUTERS/Brendan McDermid)

Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός πως οι νεότεροι Αμερικανοί είναι πιο μορφωμένοι από τους γονείς και τους παππούδες τους. Μεταξύ των boomers πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είχε μόλις το 25% με το ποσοστό να αυξάνεται στο 35% μεταξύ των millennials. Μεταξύ των πρώτων πιο μορφωμένοι είναι οι άνδρες ενώ μεταξύ των δεύτερων είναι οι γυναίκες με σημαντική μάλιστα διαφορά.

H φυλετική καταγωγή και το επίπεδο μόρφωσης, επισημαίνει ο Economist, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο αξιόπιστων δεικτών όσον αφορά τις πολιτικές πεποιθήσεις με τα μέλη των μειονοτήτων και τους μορφωμένους Αμερικανούς να υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο τους Δημοκρατικούς. Θεωρείται δεδομένο, ωστόσο, πως στις εκλογές του Νοεμβρίου πάρα πολλοί ψηφοφόροι, ειδικά οι νεότεροι, θα ψηφίσουν, λαμβάνοντας υπόψη και όλα όσα (τραγικά από πολλές απόψεις) βίωσαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στην Αμερική από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα τα 4/5 των ανθρώπων ηλικίας από 18 έως 29 ετών είτε έχασαν τη δουλειά τους είτε υπέστησαν μείωση των απολαβών τους είτε ζουν σε νοικοκυριό τουλάχιστον ένα μέλος του οποίου αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μία από τις εν λόγω δυσάρεστες καταστάσεις. Την ίδια περίοδο μόλις τα 3/5 των Αμερικανών ηλικίας από 50 έως 64 ετών βίωσαν κάτι ανάλογο. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες που κατέκλυσαν τους δρόμους των αμερικανικών μητροπόλεων διαμαρτυρόμενοι κατά του συστημικού ρατσισμού με αφορμή τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ και άλλων Αφροαμερικανών ήταν εικοσάχρονοι.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη αλλά και το γεγονός πως η απέχθεια για τον Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι διαγενεαλογική, σίγουρα οι Δημοκρατικοί μπορούν να αισιοδοξούν για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.