Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ | Reuters
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Νίκη-σταθμός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι παράνομο ένας εργοδότης να απολύσει κάποιον λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου του
Protagon Team

Μια μεγάλη (και αρκετά αναπάντεχη) νίκη πέτυχε τη Δευτέρα το πρωί η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα των ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι είναι παράνομο ένας εργοδότης να απολύσει κάποιον λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου του, δίνοντας μια ακόμη σημαντική νίκη στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Η απόφαση του δικαστηρίου επεκτείνει το ήδη υπάρχον πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, του λεγόμενου Civil Rights Act του 1964, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνικής καταγωγής και θρησκείας, ώστε να συμπεριλάβει άτομα LGBTQ.

Η νίκη ήταν αναπάντεχη, καθώς δύο δικαστές, που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους, είχαν εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσουν κατά της επέκτασης του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

Τελικά όμως, τόσο ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς, όσο και ο δικαστής Νιλ Γκόρσατς,αποφάσισαν να συνταχθούν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών συναδέλφων τους, επεκτείνοντας τελικά το υπάρχον πλαίσιο με ψήφους 6-3.

«Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε την απαραίτητη συνέχεια αυτής της νομοθετικής επιλογής: Ενας εργοδότης που απολύει ένα άτομο απλώς επειδή είσαι ομοφυλόφιλος ή τρανσέξουαλ, παραβιάζει τον νόμο», είπε ο Γκόρσατς, προσθέτοντας με νόημα ότι «το νομικό πλαίσιο του 1964 είναι επαρκές για αυτό που εξετάζουμε, παρόλο που ελάχιστα μέλη του Κογκρέσου τότε πίστευαν ότι νομοθετούσαν για τέτοιου είδους διακρίσεις».