Μετά τον καταιγισμό των αμερικανικών πυραύλων «Tomahawks» που χτύπησαν την αεροπορική βάση Σαϊράτ τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Συρία, ήρθε η ώρα του απολογισμού, με την κάθε πλευρά (και δεν είναι μόνο δύο) να δίνει τις δικές της αναφορές και εκτιμήσεις!
Το Πεντάγωνο, πέρα από το πάντα εντυπωσιακό οπτικό υλικό των νυχτερινών εκτοξεύσεων από τα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο που διένειμε, αναφέρει ότι οι 59 πύραυλοι είχαν στόχο αεροσκάφη, υπόστεγα αεροσκαφών, υποδομές της βάσης και ραντάρ.
Οι «Tomahawks», που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στη Μέση Ανατολή από τις αμερικανικές δυνάμεις, προβάλλονται σαν όπλο ακριβείας που είναι σε θέση να χτυπήσει από εκατοντάδες χιλιόμετρα με χειρουργική ακρίβεια.
Συνέβη αυτό και στη Συρία; Οι πρώτες φωτογραφίες και αναφορές από την αεροπορική βάση υποστηρίζουν ότι καταστράφηκε εντελώς, ενώ επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν.
Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι 58 από τους 59 πυραύλους βρήκαν τον στόχο τους, που ήταν αποκλειστικά στην περιοχή της βάσης, στην επαρχία της Χομς. Η βάση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αναφέρουν διεθνή μέσα, ενώ προσθέτουν ότι σε αυτήν στάθμευαν ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη Su-22.
Από την πλευρά της, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε πληροφορίες για την καταστροφή εννέα αεροσκαφών όπως και εικόνες από τα υπόστεγα και από έναν διάδρομο προσγείωσης ο οποίος έφερε μικρές ζημιές.
Πηγές από τη Μόσχα αναφέρουν ότι μόνο 23 από τους 59 πυραύλους βρήκαν τον στόχο τους. Αλήθεια ή προπαγάνδα και των δύο πλευρών που λόγω της επίθεσης βρέθηκαν ξαφνικά σε εντελώς αντίθετα στρατόπεδα, είναι ακόμη ασαφές.
Οι Σύροι μιλούν και για εννέα αμάχους νεκρούς στα γύρω χωριά, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι «Tomahawks» δεν βρήκαν τον στόχο τους. Εικόνες από τα επίσημα μέσα δείχνουν πάντως χώρους φύλαξης αεροσκαφών οι οποίοι είναι βαριά θωρακισμένοι και καλυμμένοι με χώμα, πράγμα που -εκ πρώτης όψεως- κάνει αμφίβολη την καταστροφή τους.
Εικόνα από drone που ελήφθη μετά την επίθεση δεν φαίνεται να δείχνει εκτεταμένες ζημιές.
Η επίθεση, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι περιόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την ικανότητα της Συρίας να εξαπολύει επιθέσεις με χημικά.
Κατά το Πεντάγωνο δεν θα υπάρχει κλιμάκωση των επιθέσεων αυτού του τύπου στο μέλλον.