Πράκτορες του Ισραήλ, εκτελώντας εντολές των ΗΠΑ, σκότωσαν το Νο2 τής μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν Αλ Κάιντα σε μία επίθεση που έγινε σε ιρανικό έδαφος, στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, τον περασμένο Αύγουστο. Αυτή η πληροφορία διακινήθηκε από αμερικανικά Μέσα τις προάλλες και αφορά τον Αμπντουλάχ Αχμεντ Αμπντουλάχ ή Αμπου Μουχάμαντ αλ-Μάρσι. Ο εν λόγω σκοτώθηκε από τους Ισραηλινούς μαζί με την κόρη του Μαριάμ, η οποία ήταν η χήρα του γιου τού Οσάμα, Χάμζα μπιν Λάντεν. Ο Χάμζα είχε σκοτωθεί πέρσι κατά τη διάρκεια αμερικανικής αντιτρομοκρταικής επιχείρησης στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν.
Εχει τη σημασία της η χρονική στιγμή των αποκαλύψεων, καθώς τώρα η απερχόμενη διοίκηση Τραμπ αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν. Σταδιακώς και μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο από το Αφγανιστάν θα αποχωρήσουν 2.000 στρατιωτικοί, μέχρι ο αριθμός τους να περιοριστεί σε 2.500 άτομα. Ιδιος αριθμός στρατιωτών θα βρίσκεται και στο Ιράκ την ίδια εποχή, δηλαδή και εκεί θα υπάρξει μείωση προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι η ο Τραμπ θα αποχωρήσει από την αμερικανική προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.
Η αυγουστιάτικη επιχείρηση στην Τεχεράνη, έγραψαν τα αμερικανικά Μέσα, αποψιλώνει την Αλ Κάιντα από ηγεσία ενώ τιμωρεί και τον «εγκέφαλο» των βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Ανατολική Αφρική, οι οποίες είχαν γίνει το 1998 και είχαν προκαλέσει τον θάνατο 200 ανθρώπων. Ο αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στην Post βεβαιώνει ότι στην εκτέλεση του Αλ-Μάρσι ενεργό ανάμειξη είχε και η CIA.
Προς το παρόν, η ίδια η Αλ Κάιντα δεν έχει αναγνωρίσει τον θάνατο του Αλ-Μάρσι, ενώ και η αμερικανική πλευρά επισήμως δεν σχολίασε την υπόθεση: ούτε η CIA ούτε το FBI ούτε το Πεντάγωνο. Φυσικά και ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στα δημοσιογραφικά αιτήματα για σχολιασμό της είδησης. Οι Ισραηλινοί, από πλευράς τους, επίσης αρνήθηκαν να πουν οτιδήποτε. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν όμως εξέδωσε ανακοίνωση το προηγούμενο Σάββατο και διέψευσε όλη την ιστορία εκκινώντας από τη θέση ότι δεν υπάρχουν στο Ιράν μέλη της Αλ Κάιντα. Οσον αφορά τη διασπορά της είδησης για τον Αλ-Μάρσι, οι Ιρανοί κατηγόρησαν ανοιχτά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ: «Προσπαθούν να συνδέσουν το Ιράν με τέτοιες ομάδες μέσω της διαρροής χαλκευμένων πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης» είπαν.
Στη δική της ανάγνωση αυτών των τελευταίων ειδήσεων (οι οποίες έχουν στρατιωτικό, κατασκοπευτικό αλλά και επιχειρησιακό χαρακτήρα, ωστόσο αμφισβητούνται) η Corriere della Sera σημείωσε ότι ενδέχεται να μην είναι η τιμωρία για τις σφαγές στην Αφρική ο λόγος της εξόντωσης του Αλ-Μάρσι. Την επιχείρηση την αποδίδει σε πράκτορες της Μοσάντ που «έκαναν τη χάρη» στους Αμερικανούς, και αναρωτιέται ποιος μπορεί να ήταν ο πραγματικός λόγος της. Εγραψε λοιπόν μερικά «σενάρια».
Γύρευε τι γύρευε ο κατάσκοπος
Πρώτο σενάριο. Οι Ιταλοί πιθανολογούν ότι ο Αλ-Μάρσι σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων, όμως παραθέτουν και την ερμηνεία ότι η όλη επιχείρηση συνδέεται με την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν που, όπως είπαμε παραπάνω, μειώνεται ως προς τον αριθμό των στρατιωτών: «Η αμερικανική αποχώρηση ενισχύει την ανάγκη απαλλαγής από φιγούρες ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο Αλ-Μάρσι, ως βετεράνος, θα μπορούσε να ξαναρχίσει τη δράση του, εκμεταλλευόμενος το κενό».
Δεύτερο σενάριο. Το μυστηριώδες της υπόθεσης, εικάζει η Corriere, θα μπορούσε να είναι ακόμη και μία προειδοποίηση των Ισραηλινών προς τον μέλλοντα αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, ότι απαιτείται «σκληρή γραμμή» για την άμεση αντιμετώπιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Και, εδώ, θυμίζει τον δισταγμό του Τραμπ όσον αφορά τον βομβαρδισμό της χώρας των μουλάδων.
Τρίτο σενάριο. Ενα επιπλέον «σενάριο» που σκέφτηκαν οι Ιταλοί για τα διαδραματισθέντα στην Τεχεράνη αφορά «την επιβεβαίωση του ιστορικού άξονα Ισραήλ – ΗΠΑ σε επιχειρησιακό επίπεδο». Να τι συνέβη: «Οι πληροφορίες των ΗΠΑ θα είχαν προσδιορίσει τον στόχο και η ισραηλινή υπηρεσία θα ανέλαβε στη συνέχεια να τον εξουδετερώσει». Ετσι, «το παγκόσμιο μήνυμα είναι ότι οι δυο τους μπορούν από κοινού να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν τους αντιπάλους τους, όπου και αν εκείνοι βρίσκονται».
Τέταρτο σενάριο. Η Corriere πιθανολογεί ακόμη ότι μπορεί εύκολα κάποιος μέσα από την Αλ Κάιντα να «έδωσε» τον Αλ-Μάρσι, και ομολογεί ότι ο κόσμος των κατασκόπων κινείται στη σκιά και για τον λόγο αυτόν είναι καλά προφυλαγμένος.
Πέμπτο σενάριο. Η τελευταία παρατήρηση είναι αξιοσημείωτη, αφού αναφέρεται σε διαφορετικές αντιτρομοκρατικές προσεγγίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Κάποτε οι Ισραηλινοί, λέει, κυνηγούσαν τιμωρητικά, ενώ τώρα επικεντρώνεται σε πιθανώς μελλοντικούς κινδύνους, δηλαδή δρουν προληπτικά. Οι Αμερικανοί, δε, με την τεράστια πείρα και με τα απεριόριστα κεφάλαια, δεν κλείνουν καμία ιστορία, όλες περιμένουν ανοιχτές, και μπορεί να τιμωρήσουν τον εχθρό και μετά την παρέλευση δεκαετιών.