Τον αποκάλεσαν «γιο τρομοκρατών» και τον «βασικό υποψήφιο να δεχτεί επίθεση από εγκληματίες και συμμορίες». Στοχοποιήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές του Σαν Φρανσίσκο ως το τέκνο δυο αναρχικών που το 1981 βοήθησαν στη δολοφονία δύο αστυνομικών. Στιγματίστηκε ως «ριζοσπάστης αριστερός με υπερ-προοδευτική ατζέντα» και θεωρήθηκε αδύνατο να κερδίσει τις εκλογές για την Εισαγγελία.
Και όμως, ο Τσέσα Μπουντέν, σε πείσμα των καιρών και των αρνητών του, κατάφερε να τους διαψεύσει όλους, και αυτός, ο 39χρονος δικηγόρος, το παιδί δυο μελών της ακτιβιστικής ομάδας «Weather Underground», να γίνει ο νέος επικεφαλής της Εισαγγελίας υποσχόμενος ριζικές αλλαγές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Η επικράτησή του χαιρετίστηκε από πολιτικούς των Δημοκρατικών όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν ως νίκη απέναντι στις παλιές καθεστηκυίες αξίες και τον συντηρητισμό.
Οπως αναφέρει ο Guardian, «η νίκη του αντικατοπτρίζει το είδος της πολιτείας εκείνης που προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να οικοδομήσουν οι προοδευτικοί ακτιβιστές της ποινικής δικαιοσύνης: ότι τα λάθη ή τα τέκνα ενός ατόμου δεν γίνεται να στοιχειώνουν το υπόλοιπο της ζωής του».
Ο Μπουντέν δεν είχε εξαρχής πρόβλημα να αποδεχθεί το ποιος είναι: ο γιος της Κάθι Μπουντέν και του Ντέιβιντ Γκίλμπερτ, δυο μελών της αναρχικής κολεκτίβας των Weather Underground, που συνελήφθησαν το 1981, λίγο μετά από μια επίθεση της ομάδας σε μια τράπεζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δυο αστυνομικοί. Οι γονείς του μπορεί να μην ήταν αυτοί που πάτησαν την σκανδάλη, αλλά κατηγορήθηκαν ως συνεργοί (ήταν οι οδηγοί των αυτοκινήτων διαφυγής) και φυλακίστηκαν: η μητέρα του μέχρι το 2003, ενώ ο πατέρας του δεν έχει αφεθεί ελεύθερος. Ο Τσέσα ήταν τότε ενός έτους και υιοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τον Μπιλ Αγερς, ιδρυτή και επικεφαλής της αναρχικής ομάδας και τη σύζυγό του, Μπερναρντίν Ντορν.
Πήρε το πρώτο πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ, έκανε δύο μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και κατόπιν πήρε και ένα δεύτερο πτυχίο νομικής από το Γιέιλ.
«Συμπόνια. Αυτό είναι κάτι που θέλω να φέρω επιτέλους στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Για τα θύματα, τις οικογένειές τους, για τους κατηγορούμενους και για τις οικογένειές τους και για όλους τους ανθρώπους. Συμπόνια, για όλους εκείνους που ένα έγκλημα αγγίζει και επηρεάζει τις ζωές τους» λέει.
«Για όσους αγωνίζονται για μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης και για αλλαγές όπως τον τερματισμό των μαζικών εγκλεισμών, την ποινικοποίηση των φτωχών και την υπερβολική αστυνόμευση των μαύρων και λατινοαμερικανικών συνοικιών και για το ότι αυτή τη στιγμή είναι φυλακισμένοι πάνω από 2,2 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ, η νίκη του Μπουντέν αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Ο Μπουντέν έχει δεσμευτεί να τηρήσει μια σειρά μέτρων και αλλαγών όπως η «σύσταση συμμορίας» να μη θεωρείται πλέον έγκλημα, να μην ασκεί ποινική δίωξη σε περιπτώσεις πταισμάτων, να δημιουργήσει μια ειδική μονάδα για θα εξετάζει περασμένες υποθέσεις κακοδικίας και να εξαλείψει εντελώς τον παράγοντα της εγγύησης μετρητών.
Οπως τονίζει ο ίδιος, «στόχος μας είναι ο εξής: οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται σήμερα και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι, να μην επιστρέφουν στην δικαστική αίθουσα μέσα σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο».
Πλέον, ο Μπουντέν θα έχει άπλετο χώρο και χρόνο να φέρει τις αλλαγές που αυτός θεωρεί πως πρέπει να γίνουν σε μια πόλη που τον έχει αποδεχτεί πλήρως ως Εισαγγελέα, ακόμη και αν δεν έχει την πλήρη υποστήριξη του αστυνομικού σώματος του Σαν Φρανσίσκο.
Οπως καταλήγει η Guardian, ένα από τα πράγματα που ο Τσέσα κατάφερε να περάσει στην προεκλογική του εκστρατεία ήταν το πόσο πολύ διατεθειμένος είναι να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.
Να εγκαταστήσει μια μονάδα μετανάστευσης στο γραφείο του, να επανεξετάσει τις υπερβολικές ποινές και τις περιπτώσεις αδικιών εντός του συστήματος, να προσφέρει πραγματική δικαιοσύνη, ακόμη και εκ των υστέρων, σε οποιονδήποτε έχει πέσει θύμα της θεάς Θέμιδος.
«Αυτές είναι πραγματικά τολμηρές προτάσεις και οι άνθρωποι γύρω του πραγματικά ανταποκρίθηκαν σε αυτό» λέει η βρετανική εφημερίδα.
Ποιοι ήταν οι «Weathermen»
To κίνημα ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1969 και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στους κεντρικούς δρόμους του Σικάγου την ίδια στιγμή που στο δικαστικό μέγαρο της πόλης διεξαγόταν η «Δίκη των Εφτά», η δίκη των ηγετών του αντιπολεμικού κινήματος, όπως ο Άμπι Χόφμαν και ο Τζέρι Ρούμπιν.
Αρχικά αποκαλούνταν απλώς «Weathermen» και είχαν πάρει το όνομα τους από τον στίχο του Μπομπ Ντίλαν «δεν χρειάζεσαι ένα μετεωρολόγο για να σου πει προς τα που φυσάει ο άνεμος» στο τραγούδι «Subterranean Homesick Blues» του 1966.
Αργότερα άλλαξαν το όνομα τους σε Weather Underground επειδή ο Ντίλαν είχε, κατά την άποψη τους, προδώσει το κίνημα διαμαρτυρίας που τον είχε αναδείξει.
Η ομάδα έδρασε για περίπου οκτώ χρόνια και διαλύθηκε το 1977, ενώ πολλά μέλη της, όπως η Κάθι Μπουντέν και ο Ντέιβιντ Γκίλμπερτ συνέχισαν την ακτιβιστική τους δράση, συνεργαζόμενοι ως πρώην πλέον Weathermen με άλλες αναρχικές κολεκτίβες όπως τον Στρατό για την Απελευθέρωση των Μαύρων (Black Liberation Army) στο Ντιτρόιτ.