Εξι ρώσοι στρατιωτικοί διώκονται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία μέσω κυβερνοεπίθεσης, εκτός των άλλων, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 και το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, το 2015 και το 2016.
Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, έξι υπάλληλοι της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορούνται για μια σειρά ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά δυτικών και φιλοδυτικών στόχων, όπως στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το 2018, που προκάλεσαν πολλά προβλήματα και απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι αμερικανοί εισαγγελείς σημείωσαν ότι οι ύποπτοι προέρχονται από την ίδια ρωσική μονάδα που βοήθησε στη διανομή υποκλαπέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, η οποία θεωρείται ότι βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος.
Παρότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν συνέδεσαν την ανακοίνωση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, καθώς υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για ανάμειξη των Ρώσων και σε αυτές τις εκλογές.
Είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απευθύνει τέτοια κατηγορία, με επτά περιπτώσεις, κατά της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, GRU. Πρόκειται, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, για την πιο καταστροφική ομάδα χάκερ στον κόσμο, που καθοδηγείται από κρατική υπηρεσία, με στόχο να βλάψει ξένες κυβερνήσεις και θεσμούς.
«Οι χάκερ της GRU ενεργούν ως στρατηγικός βραχίονας του ρωσικού κράτους και χρησιμοποιούν αυτό το κυβερνοεργαλείο ως στρατιωτικό όπλο σε στρατιωτική εκστρατεία», εξήγησε ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Τόμας Μπόσερτ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ασφαλείας Trinity Cyber.
Το 2017, οι Ρώσοι είχαν αποπειραθεί να βοηθήσουν τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.
Στους Ολυμπιακούς του 2018, όπου η συμμετοχή ρώσων αθλητών είχε αποκλειστεί λόγω του μεγάλου σκανδάλου ντόπινγκ, η GRU προσπάθησε να πάρει εκδίκηση προκαλώντας βλάβη στο δίκτυο της οργανωτικής επιτροπής.
Η ζημιά που προκάλεσαν σε αμερικανικές εταιρείες και ιδρύματα, ανάμεσά τους νοσοκομεία στην Πενσιλβάνια, την εταιρεία ταχυμεταφορών FedEx και μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, εγκαθιστώντας κακόβουλο λογισμικό στα συστήματά τους, έφτασε το 1 δισ. δολάρια.
Οι ίδιοι χάκερ διώκονται επίσης για επιθέσεις σε Γεωργία, Ολλανδία και Βρετανία.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοίμαζε κυβερνοεπιθέσεις κατά τις διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που αναβλήθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι.