Ο βασιλιάς Αμπντάλα (δεξιά) και ο πρίγκιπας Χάμζα, στην κηδεία του Γιασέρ Αραφάτ, στο Κάιρο, τον Νοέμβριο του 2004 | EPA/MIKE NELSON
Επικαιρότητα

Ιορδανία, ένα βασίλειο χωρισμένο στα δύο

Ο ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα και άλλοι αξιωματούχοι συνωμοτούσαν εναντίον του με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, ισχυρίζονται οι αρχές. Η Δύση, το Ισραήλ και ο αραβικός κόσμος ανησυχούν για τις εξελίξεις στην «όαση σταθερότητας και ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή
Protagon Team

Κάτι σάπιο φαίνεται ότι υπάρχει στο βασίλειο της Ιορδανίας, το οποίο παραδοσιακά θεωρείτο από τους Δυτικούς όαση σταθερότητας στο χάος της Μέσης Ανατολής.

Οσο η γειτονική Συρία και το Ιράκ αναταράσσονταν από πολέμους και εμφυλίους, η Ιορδανία ήταν επί δεκαετίες ασφαλής και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, ισχυρό ανάχωμα που προστάτευε το Ισραήλ από επιθέσεις και συνομιλητής-κλειδί των Παλαιστινίων, γράφουν οι New York Times.

Ετσι, οι συλλήψεις σχεδόν 20 αξιωματούχων και μελών της βασιλικής οικογένειας και ο κατ’ οίκον περιορισμός του πρίγκιπα Χάμζα, ετεροθαλούς αδελφού του βασιλιά Αμπντάλα, το Σαββατοκύριακο, με την κατηγορία ότι συνομιλούσαν με ξένες δυνάμεις και υπονόμευαν την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα, ξάφνιασε και ανησύχησε τους συμμάχους της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των βρετανικών Times, οι αρχές παρακολουθούσαν τον πρίγκιπα και πρώην διάδοχο του θρόνου και τους συλληφθέντες για πολύ καιρό και αποφάσισαν να παρέμβουν όταν διαπίστωσαν ότι πλησίαζε η ώρα της δράσης από μέρους τους, σε συνεργασία με ξένες δυνάμεις, που δεν κατονομάστηκαν.

Ο Αϊμάν Σαφάντι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιορδανίας, είπε ότι μία ξένη υπηρεσία πληροφοριών επικοινώνησε με τη σύζυγο του Χάμζα, την πριγκίπισσα Μπασμάχ Μπανί Αχμέντ, και της πρότεινε να βοηθήσει το ζευγάρι και τα παιδιά τους να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο πρίγκιπας Χάμζα στην έρημο, το 2011 – EPA/JAMAL NASRALLAH

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv, ένας πρώην πράκτορας της Μοσάντ, ο Ρόι Σπούσνικ ή Σαπόσνικ, είχε αναμειχθεί στο σχέδιο. Ο 41χρονος Ισραηλινός παραδέχθηκε ότι είναι φίλος του Χάμζα, αλλά αρνήθηκε ότι ήταν πράκτορας οποιασδήποτε μυστικής υπηρεσίας.

Είπε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του, την Κυριακή: «Το Σαββατοκύριακο επικοινώνησε μαζί μου ο πρίγκιπας Χάμζα για να περιγράψει την κατάσταση στο Αμάν και να μου εκφράσει την ανησυχία του για την οικογένειά του. Ως απάντηση, κάλεσα την πριγκίπισσα και τα παιδιά τους να μείνουν στο σπίτι μου στην Ευρώπη». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είχε καμία γνώση ή ανάμειξη με τα γεγονότα στην Ιορδανία.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα στο κέντρο, αριστερά  ο πρίγκιπας Χάμζα και, δεξιά, ο αδελφός του πρίγκιπας Αλι, στη βασιλική βρετανική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ, το 1999 – EPA/MARTYN HAYHOW

Ο Σαφάντι πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν ενημερώσει τον βασιλιά για το σχέδιο αποσταθεροποίησης, αλλά ο ίδιος αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να μιλήσει απευθείας με τον αδελφό του, ο οποίος, με βίντεο και μέσω του Twitter, κατήγγειλε ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη από τον βασιλιά, διώκεται.

Αποψη του Αμάν, πρωτεύουσας της Ιορδανίας – REUTERS/Muath Freij

Φαίνεται πως ο Χάμζα, γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της αμερικανίδας δεύτερης συζύγου του, βασίλισσας Νουρ, πρόσβαλε τον μεγαλύτερό του Αμπντάλα, προσεγγίζοντας ηγέτες τοπικών φυλών αλλά και, σύμφωνα με τις κατηγορίες, ξένες δυνάμεις.

Με το άκουσμα της είδησης για τις συλλήψεις, οι ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών της Δύσης, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Αραβικής Συμμαχίας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον βασιλιά Αμπντάλα, ενδεικτικό της σημασίας της Ιορδανίας για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ιορδανία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994 και χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως βάση για επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και παλαιότερα στον Πόλεμο του Κόλπου.

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας έχει μεγάλη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Στο έδαφός του βρίσκονται εκατομμύρια πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Είναι ο επίσημος φύλακας του τεμένους Αλ-Ακσά, του τρίτου ιερότερου μνημείου των μουσουλμάνων, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η βασίλισσα Νουρ, το 2010, στις Κάννες / REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Ο Χάμζα ήταν ο αγαπημένος γιος του Χουσεΐν και της Νουρ και ο πατέρας του ήθελε να τον δει βασιλιά. Ομως, όταν πέθανε, το 1999, ήταν πολύ μικρός και έτσι βασιλιάς έγινε ο Αμπντάλα και διάδοχος του θρόνου ο Χάμζα. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Αμπντάλα, που είναι από μητέρα Αγγλίδα και έχει παντρευθεί την παλαιστίνια βασίλισσα Ράνια, καθαίρεσε τον αδελφό του από διάδοχο και έβαλε στη θέση του τον δικό του γιο. Η αλλαγή θεωρήθηκε ενδοοικογενειακό χτύπημα εναντίον της μητριάς του, βασίλισσας Νουρ.

Η βασιλική οικογένεια της Ιορδανίας θα έπρεπε να γιορτάζει τα 100 χρόνια εξουσίας της αυτή την εβδομάδα, αλλά το σχέδιο ανατροπής του Αμπντάλα άλλαξε τα σχέδια.