O Ντόναλντ Τραμπ αφήνει πέτρες στα αυτοσχέδια μνημεία που έχουν στηθεί έξω από τη συναγωγή στο Πίτσμπεργκ, μετά την πιο αιματηρή αντισημιτική επίθεση που διαπράχθηκε ποτέ στις ΗΠΑ | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Instagram – το τελευταίο καταφύγιο των ακροδεξιών προπαγανδιστών του μίσους

Facebook και Twitter διαγράφουν χιλιάδες λογαριασμούς εξτρεμιστικών στοιχείων. Το Instagram φαίνεται πως εφαρμόζει τους κανονισμούς ασφαλείας με κάποια σχετική καθυστέρηση. Δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία σε άκρως αμφιλεγόμενα πρόσωπα της αμερικανικής ακροδεξιάς να εκφράζουν ελεύθερα τις θέσεις τους
Protagon Team

Το ότι η ρητορική του μίσους κυριαρχεί στο Διαδίκτυο ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη είναι γνωστό. Αλλά φαίνεται πως οι εκφραστές της, πλέον δεν χρησιμοποιούν μόνο το Facebook και το Twitter αλλά και το πιο αθώο, έως πρόσφατα, Instagram. Τουλάχιστον όσον αφορά τη διάδοση της αντισημιτικής προπαγάνδας, τραγική συνέπεια της οποίας υπήρξε και η τελευταία μεγάλη αμερικανική σφαγή στη συναγωγή Tree of Life του Πίτσμπεργκ.

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει τον διαμοιρασμό φωτογραφιών κατέληξε να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο των εξτρεμιστών της ακροδεξιάς που προωθούν τη μισαλλοδοξία. Κυρίως γιατί τα ήδη μολυσμένα Facebook και Twitter έχουν ξεκινήσει να διαγράφουν χιλιάδες λογαριασμούς εξτρεμιστικών στοιχείων από τις πλατφόρμες τους. Πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν, όμως, πως το Instagram είναι επίσης μολυσμένο, πιθανώς τόσο όσο και το Gab.com, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσε ο Ρόμπερτ Μπάουερς, o δράστης της επίθεσης στη συναγωγή το περασμένο Σάββατο, για να εκφράζει το αντισημιτικό του μένος πριν σκοτώσει, τελικά, έντεκα ανθρώπους.

Σύμφωνα με έκθεση (δημοσιεύτηκε μια ημέρα πριν από τη σφαγή) της Anti-Defamation League (ADL), της διεθνούς εβραϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης που από το 1913 αντιμάχεται τον αντισημιτισμό στην Αμερική, η διάδοση μηνυμάτων μίσους κατά των Εβραίων στο Διαδίκτυο έχει λάβει νέες, άκρως ανησυχητικές, διαστάσεις ενόψει των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου. Ήδη το 2017 σημειώθηκαν 1.976 αντισημιτικά περιστατικά, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 57% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1979 και μετά.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως επιφανείς Εβραίοι της Αμερικής, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση, όχι μόνον από τα διαδικτυακά bots πίσω από τα οποία κρύβονται επαγγελματίες αγκιτάτορες της ακροδεξιάς αλλά και μέσω λογαριασμών πραγματικών ανθρώπων που δεν διστάζουν να εκφράζουν ξεκάθαρα τις όποιες ακραίες απόψεις τους. «Ο αντισημιτισμός μετατρέπεται σε φυσιολογικό φαινόμενο της δημόσιας ζωής», έσπευσε να προειδοποιήσει, μέσω των New York Times, ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, διευθυντής της ADL, την επομένη της πιο αιματηρής επίθεσης κατά μελών της εβραϊκής κοινότητας στην αμερικανική ιστορία.

Ανδρας έξω από τη συναγωγή Tree of Life υποδέχεται τον Τραμπ κρατώντας πλακάτ που γράφει «Η ρητορική μίσους σου έχει συνέπειες!!» (REUTERS/Cathal McNaughton)

Την ίδια ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρα πολλοί κατηγορούν τον 88χρονο αμερικανό (ουγγρικής και εβραϊκής καταγωγής) δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο και μέγα χρηματοδότη των Δημοκρατικών Τζορτζ Σόρος πως κρύβεται ακόμα και πίσω από την προσπάθεια των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησαν από την Ονδούρα με στόχο να φτάσουν στις ΗΠΑ. Στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές συμμετέχει αριθμός-ρεκόρ ακροδεξιών υποψήφιων που διεκδικούν την ψήφο των Αμερικανών ενώ υπάρχουν και εκείνοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόναλντ Τραμπ, που βάλλουν κατά των «υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης», ηγέτες των οποίων είναι οι Εβραίοι, φυσικά, σύμφωνα, πάντα, με τους ακροδεξιούς.

Κατά της διάδοσης της ρητορικής μίσους, το Instagram εφαρμόζει τους ίδιους κανονισμούς με το Facebook, στο οποίο ανήκει, άλλωστε, από το 2012. Αλλά φαίνεται πως τους εφαρμόζει με κάποια σχετική καθυστέρηση. Δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία σε άκρως αμφιλεγόμενα πρόσωπα της αμερικανικής ακροδεξιάς να εκφράζουν ελεύθερα τις θέσεις τους.

Εξτρεμιστές όπως ο Άλεξ Τζόουνς, ο άνθρωπος, δηλαδή, που συνέβαλε στη διάδοση της θεωρίας σύμφωνα με την οποία η σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Κουν το 2012 που κόστισε τη ζωή 20 μικρών παιδιών και οχτώ ενηλίκων, στην «πραγματικότητα» δεν συνέβη ποτέ. Το Facebook διέγραψε τον λογαριασμό του, το YouTube κατέβασε τα βίντεό του και το iTunes τα podcast του. Αλλά ο ιδρυτής του Infowars.com που ειδικεύεται από το 1999 στη διάδοση ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, συνεχίζει να μιλάει ανεμπόδιστα στο Instagram όπου τον ακολουθούν 230.000 άνθρωποι. Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο επίσης ακροδεξιός κωμικός Όουεν Μπέντζαμιν που βομβαρδίζει συστηματικά με αντισημιτικά «memes» τους περισσότερους από 50.000 followers του. Όσον αφορά τον ελληνικής καταγωγής ακροδεξιό προβοκάτορα Μίλο Γιαννόπουλος, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο Instagram για να ενημερώσει τους 385.000 ανθρώπους που συμμερίζονται τις απόψεις του πως λυπήθηκε επειδή δεν εξερράγη κανένα από τα «τρομοδέματα» που απεστάλησαν σε επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ.