Οπως είναι φυσικό, τα τοπικά μέσα επέκριναν το υπερβολικό κόστος της τελετής | noixtv/youtube.com
Επικαιρότητα

Ο γάμος των €69 εκατ. που δίχασε την Ινδία

Την ώρα που εκατομμύρια Ινδοί πασχίζουν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, ένας γάμος με 50.000 καλεσμένους, που φτάνει σε κόστος τις 5 δισ. ρουπίες (περίπου δηλαδή 68,5 εκατ. ευρώ) ακούγεται τουλάχιστον σκανδαλώδης. Και είναι
Protagon Team

Οι ουρές στις τράπεζες και τα ταχυδρομεία της Ινδίας παραμένουν αμείωτες. Η απόφαση του πρωθυπουργού να αποσύρει τα δύο μεγαλύτερα σε αξία χαρτονομίσματα και να τα αλλάξει με νέα, ώστε να εντοπίσει έτσι τα αδήλωτα εισοδήματα, δημιουργεί συνωστισμό και εντάσεις -ακόμα και θανάτους- μπροστά από τράπεζες και ATM.

Την ώρα, λοιπόν, που εκατομμύρια Ινδοί πασχίζουν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, ένας γάμος με 50.000 καλεσμένους, που φτάνει σε κόστος τις 5 δισ. ρουπίες (περίπου δηλαδή 68,5 εκατ. ευρώ) ακούγεται τουλάχιστον σκανδαλώδης.

Ο λόγος για τον μεγιστάνα ιδιοκτήτη ορυχείων Γκάλι Τζάναρντχαν Ρέντι, που την Τετάρτη, όπως αναφέρει ο Guardian, χρησιμοποίησε ένα βασιλικό παλάτι στην Μπαγκαλόρη, για να γιορτάσει τον γάμο της κόρης του, Μπραμχάνι, που τελέστηκε την ίδια ημέρα.

Οι νεόνυμφοι, η Μπραχάμνι και ο Ρατζίβ Ρέντι (noixtv/youtube.com)

Οπως είναι φυσικό, τα τοπικά μέσα επέκριναν το υπερβολικό κόστος της τελετής, ιδίως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τα χαρτονομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπίων, δηλαδή το το 80% των χαρτονομισμάτων που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσαν. Στις περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας αναρτήθηκαν ταμπέλες που δηλώνουν πως δεν δέχονται τα παλιά χαρτονομίσματα.

Οι πιστωτικές κάρτες γίνονται μεν δεκτές, αλλά οι Ινδοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μετρητά για τις καθημερινές τους συναλλαγές, ιδίως εκείνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς – άλλωστε από το 1,2 δισ. του πληθυσμού, μόνο 150 εκατ. άνθρωποι έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Ωστόσο δεν εναντιώθηκαν όλοι στον ακριβοθώρητο γάμο. Ο Μάντζου Σουάμι, ένας από τους καλεσμένους, δήλωσε πως είναι κρίμα ένα ευχάριστο γεγονός να γίνεται αφορμή για φθόνο και αντιπαλότητα, όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Είναι μια σημαντική στιγμή για τους γονείς της κοπέλας και σίγουρα θα ήθελαν να την γιορτάσουν με τον τρόπο που αρμόζει στην κοινωνική θέση της οικογένειας», είπε.

Ο πατέρας της νεόνυμφης, Ρέντι, 49 χρονών σήμερα, είναι πρώην υπουργός του κυβερνώντος κόμματος και φυλακίστηκε για τρία χρόνια εξαιτίας απάτης που αφορούσε τα ορυχεία του – αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο χρόνο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να δηλώσει με ακρίβεια τα έξοδα της τελετής, ωστόσο τόνισε πως όλα του τα έσοδα «φορολογούνται κανονικά».

Ο Γκάλι Τζάναρντχαν Ρέντι (αριστερά) με την κόρη του (noixtv/youtube.com)

Οι προσκλήσεις για τη γιορτή δεν τυπώθηκαν, αλλά παραδόθηκαν σε οθόνες LCD, ενώ πάνω από το παλάτι αιωρούνταν μπαλόνια με τα πρόσωπα της οικογένειας, ειδικά σχεδιασμένα για την περίσταση.

Ο Γιαπρακάς Ράο, πρώην υπάλληλος της κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε πως είναι συχνό φαινόμενο οι μεγιστάνες να κάνουν τόσο πολυτελείς γάμους, σχολιάζοντας πως ο Ρέντι «δίνει χρήματα από την τσέπη του και δεν δαπανά δημόσιο χρήμα». Βέβαια προσέλαβε περίπου 3.000 μπράβους και φρουρούς ασφαλείας, ώστε να μην επιτραπεί σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές να έχουν πρόσβαση στον χώρο….