Παλαιστίνιοι φωνάζουν συνθήματα μπροστά στο Τέμενος του Θόλου του Βράχου | REUTERS/Ammar Awad
Επικαιρότητα

Ιερουσαλήμ: Κλιμακώνεται η ένταση – Κλονίζεται η κυβέρνηση

Το αραβικό κόμμα του Ισραήλ, Raam, ανέστειλε την υποστήριξή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ναφτάλι Μπένετ, διαμαρτυρόμενο για το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Πλατείας των Τεμενών, στην παλιά πόλη, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας
Protagon Team

Κλονισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση συνασπισμού του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ μετά το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ.

Την Παρασκευή, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ την Κυριακή, εκατοντάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνουν πέτρες στην Πλατεία των Τεμενών, πριν από την άφιξη των εβραίων πιστών στο σημείο, τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού και τον τρίτο ιερό χώρο του Ισλάμ.

Οι δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας πραγματοποίησαν και πάλι έφοδο στην Πλατεία των Τεμενών για να ακολουθήσουν συγκρούσεις, αλλά και δριμείες επικρίσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για 19 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν χτυπηθεί με σφαίρες από καουτσούκ, δύο ημέρες μετά τις εκτεταμένες συγκρούσεις στον ίδιο σημείο που προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων 150 ανθρώπων.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το αραβικό κόμμα του Ισραήλ Raam ανέστειλε την υποστήριξή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μπένετ, ο οποίος κατόρθωσε να συσπειρώσει τον Ιούνιο τα κόμματα της ισραηλινής Δεξιάς, της Αριστεράς, του Κέντρου και, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, ενός αραβικού κόμματος για να εκδιώξει από την εξουσία τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ισραηλινοί συνοριοφύλακες τρέχουν σε στενό της Ιερουσαλήμ, την Κυριακή – REUTERS/Ammar Awad
Πολιτικές διαβουλεύσεις

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τα αυθαίρετα μέτρα» στην Πλατεία των Τεμενών, «θα υποβάλουμε τη συλλογική μας παραίτηση», απείλησε το κόμμα Raam που συμμετέχει με τέσσερις βουλευτές στον εύθραυστο συνασπισμό που απαρτίζεται από 60 βουλευτές, έναν λιγότερο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η αναστολή της συμμετοχής του Raam δεν έχει βραχυπρόθεσμα συνέπειες για την κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ, διότι οι εργασίες της Κνεσέτ έχουν διακοπεί μέχρι τις 5 Μαΐου, αλλά αποδυναμώνει περισσότερο την κυβέρνηση, η οποία έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πριν από έναν μήνα, με την αποχώρηση μιας βουλευτού της Δεξιάς.

Πολιτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ δήλωσαν ότι μέχρι την επαναλειτουργία της Βουλής, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα και να σταθεροποιήσει τον συνασπισμό.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από τους Ισραηλινούς στέκονται στη σειρά με τα χέρια δεμένα – REUTERS/Ronen Zvulun

Ο Νετανιάχου, βέβαια, έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, παρά τις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει και κάλεσε μέσω του κόμματός του, του Λικούντ, τους βουλευτές της Δεξιάς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού και να σχηματίσουν μια «κυβέρνηση της Δεξιάς» με τη συμμετοχή των ορθόδοξων εβραϊκών και ακροδεξιών κομμάτων.

«Οταν οι Εβραίοι δεν μπορούν να βαδίσουν με ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ για το Πάσχα… υπάρχουν βουλευτές της Δεξιάς στον συνασπισμό που αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έχει φθάσει στο τέλος της διαδρομής της», ανακοίνωσε το Λικούντ.

Η προϊστορία

Το τζαμί Αλ-Ακσα βρίσκεται στο μέρος που θεωρείται ο τρίτος ιερότερος τόπος για το Ισλάμ. Η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή με την ονομασία Πλατεία των Τεμενών για τους μουσουλμάνους και Oρος του Ναού για τους ιουδαίους και τους χριστιανούς, καθώς εκεί βρισκόταν ο Ναός του Σολομώντα. Εκεί βρίσκονται το ιερό για τους εβραίους Τείχος των Δακρύων και το μουσουλμανικό ιερό, ο Θόλος του Βράχου, μέρος το οποίο και οι τρεις θρησκείες –των χριστιανών, μουσουλμάνων και εβραίων– θεωρούν ιερό, καθώς είναι χτισμένο πάνω στο σημείο της θυσίας του Αβραάμ, σύμφωνα με την παράδοση.

Παλαιστίνιοι ρίχνουν κροτίδες σε στενό της Ιερουσαλήμ εναντίον ισραηλινών αστυνομικών – REUTERS/Ammar Awad

Η Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967. Ο τομέας μετατρέπεται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και παλαιστινίων διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού του 2021, νυχτερινές διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ και ταραχές ως την πλατεία οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Αλ-Ακσα είναι δικό μας και οι Εβραίοι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στον τόπο αυτόν», δήλωσε ο Ισμαΐλ Χανίγε, αρχηγός της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας.

Το Ορος του Ναού ή Πλατεία των Τεμενών στην Παλιά Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκονται το Τέμενος του Θόλου του Βράχου (με τον χρυσό θόλο), το τέμενος αλ-Ακσα (κάτω δεξιά) και το Τείχος των Δακρύων, ενώ παλιά ήταν χτισμένος εδώ ο Ναός του Σολομώντα – David Silverman/Getty Images

Από την κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών και στη συνέχεια την προσάρτησή της, οι Εβραίοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην Πλατεία των Τεμενών ορισμένες ώρες, αλλά όχι για να προσευχηθούν. Η προσευχή γίνεται κατά κανόνα στο Τείχος των Δακρύων, αν και τα τελευταία χρόνια οι ορθόδοξοι Εβραίοι πηγαίνουν κρυφά για να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τεμενών –στο Ορος του Ναού, για τους Χριστιανούς και τους Εβραίους.

Η Ιορδανία, ο τοποτηρητής της Πλατείας των Τεμενών, επέρριψε σήμερα στο Ισραήλ την ευθύνη για τη νέα κλιμάκωση της βίας και ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ κάλεσε το Ισραήλ «να θέσει τέρμα στα παράνομα και προκλητικά μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση».