«Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής», αναφέρει ειρωνικά σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Παππάς για την κλήση του στην Προανακριτική | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Αρνείται να πάει Προανακριτική ο Παππάς – Στην Επιτροπή το πόρισμα της ΤτΕ για την εγγυητική των €3 εκατ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απέρριψε την πρόταση κλήσης του εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν δύναται να καλέσει φυσικό πρόσωπο ως ύποπτο, παρά μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό Νίκο Παππά
Protagon Team

Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την εμπλοκή Παππά στην υπόθεση του SYRIZA TV διαβιβάστηκε την Τρίτη το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομιμότητα της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ, που είχε χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, από το έγγραφο προκύπτουν τρία συμπεράσματα:

1. Ο ισχυρισμός του Νίκου Παππά ότι είχε προηγηθεί έλεγχος από την ΤτΕ και το έμβασμα έχει κριθεί νόμιμο καταρρίπτεται πανηγυρικά. Η ΤτΕ δεν έκανε έλεγχο. Αντιθέτως, ζήτησε από την Τράπεζα Αττικής να κάνει έλεγχο και η διεύθυνση κανονιστικής πολιτικής της Τράπεζας Αττικής έκανε δύο αναφορές το 2016 προς την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για έλεγχο, με τη σημείωση ότι «υπάρχει ένδειξη ύποπτης συναλλαγής», ενώ ανάλογη αναφορά υπήρξε το 2017 και από την Εθνική Τράπεζα.

2. Επαληθεύεται η περιγραφή Κυριάκου Τόμπρα και Χρήστου Καλογρίτσα για τη ροή του χρήματος των 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε μία ημέρα μέσω Λονδίνου – Άμπου Ντάμπι – Τράπεζας Αττικής, όπως και η μεταβίβαση των μετοχών από την εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα προς την εταιρεία του γιου του, Βλαδίμηρου. Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής καταδεικνύεται «τεράστια σπουδή» για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής.

3. Για το ιδιωτικό συμφωνητικό Χρήστου Καλογρίτσα  – CCC, αξιολογεί ότι υπάρχουν στοιχεία εικονικότητας της σύμβασης.

ΝΔ: Πόρισμα-κόλαφος

Για πόρισμα-κόλαφο, που καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά ότι η προέλευση των 3 εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είχε ελεγχθεί και εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάνουν λόγο πηγές προσκείμενες στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με αφορμή την έκθεση της αρμόδιας διεύθυνσης της Τ.τ.Ε που παραδόθηκε στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλής. Από την πλευρά τους, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι πρόκειται για έγγραφο “από το οποίο προκύπτει η νόμιμη προέλευση των 3 εκατομμυρίων”.

Σύμφωνα με τις πηγές που πρόσκεινται στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το ποσό αυτό προήλθε από τη μεταβίβαση στον Καλογρίτσα ποσού 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες βάσει ενός συμφωνητικού για εκτέλεση έργου το οποίο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, πολλαπλασιάζοντας τις ενδείξεις περί εικονικότητας της σύμβασης. Το πόρισμα της ΤτΕ φωτίζει πλήρως τη διαδρομή των 3 εκατ. ευρώ που διοχετεύθηκαν για να συμμετάσχει η εταιρία Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ channel» , αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημειώνουν, η έκθεση διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί απ’ τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και αναφέρει ότι με παρότρυνση της Τραπέζης της Ελλάδος τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξαν τρεις συνολικά αναφορές στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πιο συγκεκριμένα, προσθέτουν, δύο αναφορές από τα στελέχη της Attica Bank και μια αναφορά από την Εθνική Τράπεζα για τις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ που εστάλησαν στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. “Στο πόρισμα δεν αναφέρεται η τυχόν διενέργεια περαιτέρω ελέγχου των εν λόγω αναφορών από την Αρχή οι οποίες διαβιβάστηκαν καθώς αξιολογήθηκαν από τα τραπεζικά στελέχη ως ύποπτες συναλλαγές και ήδη εγείρονται πολλά ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ψευδής ο ισχυρισμός τόσο του ελεγχόμενου τότε Υπουργού Νίκου Παππά όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιθέτως, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η κεντρική τράπεζα είχε χτυπήσει απ’ τον Σεπτέμβριο του 2016 «καμπανάκια» στα τραπεζικά στελέχη να αποστείλουν στην Αρχή Καταπολέμησης του βρώμικου χρήματος όλες τις ύποπτες αναφορές τους για τα 3 εκατ. ευρώ.”

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την έκθεση προκύπτει ότι όλα έγιναν μέσα σε 24 ώρες για να στηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel», επιβεβαιώνοντας ως προς την ροή του χρήματος τα όσα έχουν καταθέσει οι κ.κ. Τόμπρας και Καλογρίτσας. Όπως επίσης παρατηρούν, “σύμφωνα με τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρονται μόλις μία μέρα πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Χρήστος Καλογρίτσας έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τους Άραβες με ιδιωτικό συμφωνητικό οι όροι του οποίου ουδέποτε υλοποιήθηκαν, τα διοχέτευσε στη νεοσυσταθείσα εταιρία του γιου του, Ιωάννη Βλαδίμηρου, για να καλύψει την εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει στη δημοπρασία.

Τα στοιχεία, προσθέτουν οι πηγές της πλειοψηφίας, είναι αποκαλυπτικά:

1. Το επίμαχο ποσό των 3 εκατ. ευρώ εισήλθε μέσω της Attica Bank στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε με έμβασμα της εταιρίας που εδρεύει στο Αμπου Ντάμπι βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού για την ανάληψη κατασκευαστικού έργου από την εταιρία του Καλογρίτσα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει ότι οι επιμέρους όροι της συμφωνίας υλοποιήθηκαν. Σύμφωνα με το ιδιωτικό συμφωνητικό τα 3 εκατ. αφορούσαν προκαταβολή για έργα ύψους 45 εκατ. ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε θα έπρεπε μέσα σε επτά ημέρες από τη λήψη της προκαταβολής να παράσχει ισόποση εγγυητική επιστολή, εντός δεκατεσσάρων ημερών οι ‘Αραβες να έδιναν στην ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε όλες τις πληροφορίες για τα έργα που θα αναλάμβαναν και μέσα σε τρεις μήνες η εταιρία του Καλογρίτσα να γνωστοποιούσε πώς θα υλοποιούσε το έργο ύψους 45 εκατ. ευρώ. Τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πόρισμα-βόμβα της έκθεσης της ΤτΕ κάτι που ενισχύει τις υποψίες περί εικονικής συναλλαγής και όχι σύναψης πραγματικής εργολαβίας.

2. Στο συμπέρασμα περί εικονικής συναλλαγής συγκλίνει η αναφορά του πορίσματος ότι την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29 Αυγούστου 2016, που η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε έλαβε το ποσό των 3 εκατ. από τους ‘Αραβες, το μετέφερε στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Ο υιός Καλογρίτσα, την ίδια μέρα, μετέφερε τα 3 εκατ. σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που τηρούσε στην Attica Bank με σκοπό να συμμετάσχει στη δημοπρασία που θα γινόταν την επομένη μέρα (30 Αυγούστου 2016) για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας. Η Attica Bank στις 29 Αυγούστου, δέσμευσε το ποσό των 3 εκατ. και εξέδωσε την εγγυητική επιστολή που χρησιμοποιήθηκε για να συμμετάσχει η εταιρία του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Δηλαδή, μέσα σε λίγες ώρες, χρήματα που προορίζονταν για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου στα βάθη της Αραβίας κατέληξαν στην Attica Bank για να μπορέσει να στηθεί ο «ΣΥΡΙΖΑ channel».

3. Το ποσό των 3 εκατ. παρέμενε δεσμευμένο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2017 στην Attica Bank όταν και αποδεσμεύθηκε κατόπιν επιστολής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής (δηλαδή επί υπουργίας Νίκου Παππά) με θέμα «την επιβεβαίωση επιστροφής της εγγυητικής επιστολής και την απαλλαγή της τράπεζας από την εγγύηση αυτή».

4. Στις 19 Ιανουαρίου 2017 ξεκινά η αντίστροφη πορεία των 3 εκατ. ευρώ που επίσης κίνησε το ενδιαφέρον των επιθεωρητών της Τραπέζης της Ελλάδος. Αρχικά, το ποσό των 3 εκατ. ευρώ μεταφέρεται από τον λογαριασμό της εταιρίας «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» σε λογαριασμό Ταμιευτηρίου του ιδίου και από κει κατέληξε σε λογαριασμούς όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε απ’ όπου αναλώθηκε μέσω πλήθους συναλλαγών. Σημειώνεται, ότι η μεταφορά έγινε με τρεις συναλλαγές (2,9 εκατ. 90.000, και 10.000 ευρώ) ενώ πριν στον λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα υπήρχαν διαθέσιμα μόλις 198.166,14 ευρώ. Στο μεταξύ, μετά από έρευνα της Τράπεζας Αττικής, προέκυψε ότι η εταιρία «ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» είχε αλλάξει επωνυμία ( 4 Νοεμβρίου 2016 και 14 Νοεμβρίου 2016) και ονομαζόταν πλέον «MEDIA DOC ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Α.Ε» με διακριτικό τίτλο «MEDIA DOC». Πρόκειται για την εταιρία που εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2016 την εφημερίδα Documento με διευθυντή τον Κώστα Βαξεβάνη.

5. Στις 24 Ιανουαρίου 2017, ποσό ύψους 1.200.024 ευρώ που αποτελούσε μέρος των υπό διερεύνηση 3 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε από το λογαριασμό Ταμιευτηρίου του υιού Καλογρίτσα σε άλλο λογαριασμό του ιδίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και ακολούθως μεταφέρθηκε σε λογαριασμό όψεως της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε επίσης στην Ε.Τ. Ε. Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1.923.000 ευρώ) μεταφέρθηκε σταδιακά μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017 σε λογαριασμό όψεως της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε στην Attica Bank. Από την ανάλυση των λογαριασμών στην Εθνική και στην Attica Bank προκύπτει ότι τα ποσά αναλώθηκαν σε πληρωμές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε ή μεταφέρθηκαν σε επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα με αντικείμενο τον κλάδο των κατασκευών, σε λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές”.

Κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, αποτελεί “μεγάλο ερώτημα αν η Αρχή Καταπολέμησης έλεγξε τις εν λόγω αναφορές και πού τελικά κατέληξε”. Σημειώνουν ότι “στο πόρισμα σοκ της Τραπέζης της Ελλάδος, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο όπου διαπιστώνεται με απολύτως σαφή τρόπο, η αδράνεια που επέδειξε στις διαδρομές των 3 εκατ. ευρώ η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται, ότι τόσο η Attica Bank όσο και η Ε.Τ. Ε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που οφείλουν να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια όταν πρόκειται για σημαντικές συναλλαγές, είχαν προχωρήσει σε υποβολή αναφορών προς την Αρχή κατά του βρώμικου χρήματος τουλάχιστον από τις 3 Οκτωβρίου 2016 χωρίς όμως να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση”. Όπως επισημαίνουν, “η Attica Bank υπέβαλε την πρώτη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν από τον Ιανουάριο του 2017 όταν αποδεσμεύθηκε το ποσό των 3 εκατ. ευρώ με επιστολή του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή ενέργεια. Η Attica Bank υπέβαλε συμπληρωματική αναφορά στις 24 Φεβρουαρίου 2017 και η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε τη δική της αναφορά για τις συναλλαγές που την αφορούσαν στις 7 Μαρτίου 2017. Οι επιθεωρητές της Τ.τ.Ε επισημαίνουν ότι η Attica Bank από τις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και σε χρόνο κατά τον οποίο ήδη είχαν διενεργηθεί οι συναλλαγές για να έρθει το έμβασμα των 3 εκατ. ευρώ και να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή (29 Αυγούστου 2016) είχε ενημερώσει αρμοδίως τη Διεύθυνση Επιθεώρησης της Τ.τ.Ε και η οποία επέστησε την προσοχή στα στελέχη της Attica Bank να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και να προχωρήσουν σε ενδελεχή εξέταση των συναλλαγών ώστε σε περίπτωση που έβρισκαν ενδείξεις ασυνήθους ή ύποπτης δραστηριότητας να προχωρούσαν στην υποβολή αναφοράς προς την Αρχή. Αυτό έγινε λίγες μέρες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου 2016 αλλά έκτοτε υπήρξε σκοτάδι στη συνέχιση της έρευνας. Ζητούνται εξηγήσεις για ποιο λόγο η Αρχή για την αντιμετώπιση του βρώμικου χρήματος δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πόρισμα-βόμβα της Τ.τ.Ε.”

Από την πλευρά τους, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «ένα έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας, με υπογραφή Στουρνάρα, από το οποίο προκύπτει η νόμιμη προέλευση των 3 εκατομμυρίων και στη συνέχεια η διοχέτευση της στην παραγωγική δραστηριότητα του Τοξότη».

Η ώρα του Παππά

Εν τω μεταξύ, την κλήση προς εξέταση του Νίκου Παππά αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Προανακριτική κατόπιν πρότασης της ΝΔ, με την οποία συντάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής (κατά της πρότασης τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ).

Σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ, ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απέρριψε την πρόταση κλήσης του εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή δεν δύναται να καλέσει φυσικό πρόσωπο ως ύποπτο, παρά μόνο τον ελεγχόμενο υπουργό.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αναμένεται να προσέλθει ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Θανάση Τσάδαρη, στελέχους της Τράπεζας Αττικής.

Ο ίδιος ο πρώην υπουργός αντέδρασε στην κλήση του βγάζοντας ανακοίνωση υπό τον ειρωνικό τίτλο «Κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε έναν ποντικό».

Στην ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι θα καταθέσει υπόμνημα με τις απαντήσεις του μέχρι την Παρασκευή και η συνέχεια -όπως λέει- θα δοθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επαναλαμβάνει, τέλος, το επιχείρημα ότι η Προανακρτική στήθηκε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων».

«Οσο για αυτούς που επένδυσαν πολιτικά σε αυτό το φιάσκο; Κοιλοπονούσε το βουνό της διαπλοκής και γέννησε έναν ποντικό, της προανακριτικής», καταλήγει ο κ. Παππάς.