Αποψη του υπουργικού συμβουλίου. Πολλά άτομα ενδέχεται να αλλάξουν. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Η ώρα του ανασχηματισμού και η στάση των υπουργών

To επεισόδιο μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα επανέφερε με εμφατικό τρόπο στο προσκήνιο τα σενάρια για αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος πέριξ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αλλωστε τα ονόματα που μπορούν να αλλάξουν είναι πολλά
Αλέκος Παπαναστασίου

Σε τροχιά εσωτερικής αναδιάταξης φαίνεται πως προχωρεί η κυβέρνηση και εν όψει των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα η νευρικότητα (ή οι μεθοδεύσεις εκ μέρους υπουργών) δημοσιοποιούνται και πιθανώς θα επιδράσουν καταλυτικά.

Ενώ η κυβέρνηση διακινεί σενάρια περί ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, τα σενάρια περί ανασχηματισμού της αρχίζουν να πυροδοτούνται, χωρίς πάντως να είναι προσδιορισμένος ο χρόνος κατά τον οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταλύτες των αποφάσεων θα είναι, αφενός η λήξη της εκκρεμότητας της αξιολόγησης και, αφετέρου, το ζήτημα παραμονής ή μη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, ως πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε με το βλέμμα στον φημολογούμενο ανασχηματισμό ερμηνεύθηκε η ευθεία και απροκάλυπτη επίθεση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη κατά του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα την Πέμπτη, από την συχνότητα του Real FM.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: «Σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις ακραίες φωνές των δανειστών, έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς στο εσωτερικό που ουσιαστικά την σιγοντάρουν. Την τρόικα εσωτερικού. Δεν αναφέρομαι μόνο στους γνωστούς, δηλαδή τη ΝΔ, αναφέρομαι και σε εξωθεσμικούς παράγοντες, οι οποίοι υπονομεύουν αυτή τη συζήτηση. Για παράδειγμα στο δικό του σχέδιο που εφαρμόζει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ». Είπε επίσης ότι ο κ. Πιτσιόρλας «δρα με σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης» και υπαινίχθηκε ότι  είναι «λάθος επιλογή».

Στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο κ. Καμμένος θα πρέπει να τεθεί υπό κάποιον έλεγχο και αυτό προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Αμυνας

Τον υπουργό Ενέργειας πάντως «άδειασε» από την συχνότητα του ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι «το ΤΑΙΠΕΔ ως Ν.Π.Ι.Δ. έχει τις δικές του αυτόνομες διαδικασίες, που προκύπτουν από το καταστατικό λειτουργίας του. Τα στελέχη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, που διορίζονται από την κυβέρνηση, κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, τα οποία ασκούν και το σχετικό έλεγχο».

Η κόντρα Σκουρλέτη – ΤΑΙΠΕΔ αναδείχθηκε καθώς στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα από τα σημεία τριβής. Παράλληλα στο πεδίο των ενδοκυβερνητικών συσχετισμών, ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να είναι ένας από τους υπό απομάκρυνση υπουργούς.

Οπως εκτιμούσαν το απόγευμα της Πέμπτης πρόσωπα με γνώση των διαθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, μία ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Πιτσιόρλα στη συγκεκριμένη χρονική και πολιτικοοικονομική συγκυρία, θα προξενούσε αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις, καθώς θα απειλούσε με νέα μείζονα εμπλοκή την συζήτηση κυβέρνησης – δανειστών στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Εν αναμονή πάντως της εξέλιξης της αξιολόγησης, το σενάριο του ανασχηματισμού αναθερμαίνεται, καθώς ο μεν κ. Τσίπρας αναζητεί τρόπους «επανεκκίνησης« της κυβέρνησης, κάποια δε πρόσωπα στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα εμφανίζονται ως ανασταλτικοί παράγοντες.

Οι μεγάλοι πονοκέφαλοι είναι σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ και η σχεδόν διακηρυγμένη πρόθεση του κ. Τσίπρα να κάνει κάποια βήματα πολιτικής διεύρυνσης – εξ ου και τα σενάρια περί υπουργοποίησης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Φώτη Κουβέλη.

Κατά κάποιες εκτιμήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο κ. Καμμένος θα πρέπει να τεθεί υπό κάποιον έλεγχο και αυτό προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Αμυνας. Εκτιμάται όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι το ευκολότερο εγχείρημα.

Παράλληλα, οι σχέσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον κ. Τσίπρα λέγεται ότι δεν είναι αυτές που ήταν, ενώ και για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα φημολογείται ότι υπάρχουν σκέψεις για απομάκρυνσή του τόσο λόγω των χειρισμών του όσο και λόγω των πρόσφατων δηλώσεών του που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την σεναριολογία πάντως, ένα στοιχείο που μέχρι στιγμής παραγνωρίζεται στη δημόσια συζήτηση είναι η πρόσφατη δημοσιοποίηση του κειμένου-μανιφέστου των «53», όπου μεταξύ των άλλων καταδικάζονται εκ προοιμίου οι προσπάθειες πολιτικής διεύρυνσης του κ. Τσίπρα…