Πελάτες της Thomas Cook πανηγυρίζουν πριν ανέβουν στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει από τουρκικό αεροδρόμιο στη Βρετανία | REUTERS
Επικαιρότητα

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να βοηθήσει την Thomas Cook

Την ώρα που Ισπανία, Τουρκία και Γερμανία ήταν έτοιμες να χρηματοδοτήσουν τη σωτηρία της εταιρείας, οι βρετανοί πολιτικοί την άφησαν να καταρρεύσει και μαζί να χαθούν 9.000 θέσεις εργασίας
Protagon Team

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Thomas Cook, η εταιρεία έφτασε κοντά στην σωτηρία. Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας ήταν έτοιμες να δώσουν εκατομμύρια λίρες, οι μεν δύο πρώτες για να βοηθήσουν τη δική τους τουριστική βιομηχανία, και η τρίτη για να εξυπηρετήσει τους πολίτες της, που ήταν από τους καλύτερους πελάτες της εταιρείας.

Η μόνη προϋπόθεση ήταν να συμβάλει στο πακέτο βοήθειας η βρετανική κυβέρνηση. Λογικό, μια που η Thomas Cook ήταν από τις πλέον αναγνωρίσιμες βρετανικές εταιρείες, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε δεκάδες χώρες.

Οπως αποκαλύπτει η Guardian όμως, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να βοηθήσει με αποτέλεσμα η εταιρεία να καταρρεύσει αφήνοντας 150.000 βρετανούς πολίτες εγκλωβισμένους στο εξωτερικό και 9.000 Βρετανούς, άνεργους.

Μία ομάδα ισπανών ξενοδόχων, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Μιγκέλ Φλουξά Ροσελό και την υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης είχε ετοιμάσει ένα πακέτο 200 εκατ. λιρών, στο οποίο θα συμμετείχε και η Τουρκία.

Επίσης, η Γερμανία ήταν έτοιμη να βοηθήσει και αυτή τη βρετανική εταιρεία με ένα δάνειο στην θυγατρική αεροπορική εταιρεία της Thomas Cook, Condor, για να συνεχίσει να πετάει.

Οι διαπραγματεύσεις όμως σταμάτησαν απότομα την Κυριακή όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα έδινε χρόνο στην εταιρεία να μεταφέρει όλους τους πελάτες της πίσω στην πατρίδα τους και να επιχειρήσει να τακτοποιήσει τα χρέη της τον χειμώνα.

Οταν διέρρευσε, την Κυριακή, η άρνηση του Μπόρις Τζόνσον, οι ξένες κυβερνήσεις απέσυραν τη βοήθεια.

Τα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας κατηγόρησαν την κυβέρνησή τους ότι δεν βοήθησε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες βρετανικές εταιρείες να αποφύγει την πτώχευση. Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι δεν ήταν δυνατό να βοηθήσουν μία εταιρεία που κατέρρεε με τα λεφτά των βρετανών φορολογούμενων. «Θα θέταμε ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Είναι πολλά τα χρήματα των φορολογούμενων που χρειάζονταν για να σωθεί η εταιρεία και ο κίνδυνος θα ήταν ηθικός σε περίπτωση που στο μέλλον υπήρχαν αντίστοιχες περιπτώσεις», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε ότι ακόμα και αν έδιναν χρήματα τώρα, στο μέλλον, θα χρειαζόταν να επαναπατρίσουν βρετανούς τουρίστες έτσι και αλλιώς.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση δεν θα ήταν καλή επένδυση και ότι απλά θα καθυστερούσε την αναπόφευκτη κατάρρευση της Thomas Cook. «Αν ήταν μία απλή περίπτωση και αν βλέπαμε ότι υπήρχαν πιθανότητες σωτηρίας, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

Το Κόμμα των Εργατικών όμως, είχε άλλη άποψη. Ο Τζον Μακντόνελ δήλωσε ότι η βοήθεια από την κυβέρνηση θα έδινε περιθώριο στην Thomas Cook «να ανασάνει».

«Το να κάθεσαι στην άκρη και να βλέπεις να χάνονται τόσες δουλειές και τόσοι τουρίστες να βλέπουν τις διακοπές τους να καταστρέφονται, δεν νομίζω ότι είναι ο σωστός τρόπος διακυβέρνησης».