Καινοτομίες θα εισαχθούν στο βρετανικό σωφρονιστικό σύστημα | EPA/FIONA HANSON UK AND IRELAND OUT
Επικαιρότητα

Η Βρετανία σκέφτεται να δώσει τα κλειδιά των κελιών στους (καλούς) κρατουμένους

Αντί για καταστολή, το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Λονδίνο θα επικεντρωθεί στα θετικά κίνητρα και πώς αυτά θα πείσουν τους φυλακισμένους να συμπεριφέρονται κοσμιότερα
Protagon Team

Πώς μπορείς να βελτιώσεις τη συμπεριφορά των κρατουμένων σε μια φυλακή; Υπάρχουν -και έχουν δοκιμαστεί- πολλοί τρόποι, το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται πάντως να δώσει ένα τολμηρό στη σύλληψή του θετικό κίνητρο.

Ετσι οι κρατούμενοι με καλή συμπεριφορά θα ανταμείβονται με τα κλειδιά του κελιού τους και τη δυνατότητα να το κλειδώνουν για περισσότερη… ιδιωτικότητα.

Εκτός από τα κλειδιά, οι κρατούμενοι που πληρούν τα κριτήρια, θα μαγειρεύουν μόνοι τους, θα κάνουν ντους όποτε θέλουν (προφανώς όχι με άλλους) ενώ θα παίρνουν μεγαλύτερη χρηματική αποζημίωση αν πιάσουν προκαθορισμένα κριτήρια.

Η αλλαγή πολιτικής, γράφουν οι Times, έρχεται μετά τα στατιστικά για την αύξηση του αριθμού των περιστατικών επιθέσεων στο σωφρονιστικό σύστημα. Πέρυσι έφτασαν τα 34.000, από τα οποία 10.000 ήταν κατά του προσωπικού (+21%) και 24.000 (+15%) μεταξύ κρατουμένων.

Το σύστημα ως έχει, υποστηρίζουν οι επικριτές του, επικεντρώνεται περισσότερο στις ποινές και δεν δίνει κίνητρα καλής συμπεριφοράς. Για αυτό τον λόγο οι κρατούμενοι θα μπορούν να περνούν χρόνο έξω από το κελί ή στο γυμναστήριο ή να δέχονται για μεγαλύτερα διαστήματα τις οικογένειές τους.

Δεν σταματούν οι καινοτομίες εκεί. Με το νέο σύστημα μια μεικτή επιτροπή κρατουμένων και προσωπικού θα επιθεωρεί την αποτελεσματικότητα του νέου καθεστώτος.

Οι διοικητές των φυλακών θα έχουν επίσης την ευελιξία να προσαρμόζουν το νέο καθεστώς χαλαρότερων μέτρων ανάλογα με τους κρατουμένους και το «βιογραφικό» τους. Αυτό, δηλαδή, που μπορεί να αποδίδει σε μια φυλακή με μέλη συμμοριών μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό σε φυλακές με καταδικασμένους βιαστές ή το αντίστροφο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι πεπεισμένο ότι έχει τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας για το πώς η θετική ενίσχυση είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την τιμωρία.