Η Βρετανία έσπασε ένα θλιβερό ρεκόρ την Παρασκευή: προσπέρασε τη Γαλλία και την Ισπανία στους αριθμούς των θυμάτων από τομν κορονοϊό και πλέον προσεγγίζει την Ιταλία. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον, ξεχνώντας ότι αρχικά είχε υιοθετήσει τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης και απέφευγε να λάβει περιοριστικά μέτρα -επιτρέποντας ποδοσφαιρικούς αγώνες ή ακόμα και συναυλίες- ενώ ήδη υπήρχαν πολλά κρούσματα, υποστηρίζει ότι όλα τελικά έγιναν όταν έπρεπε. Και ότι τα δύσκολα είναι πίσω του…
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Παρασκευή 739 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, ένας αριθμός αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, με το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται στους 27.510 στη χώρα, τη δεύτερη πλέον πληγείσα στην Ευρώπη. Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος και αυτός είχε νοσήσει.
H Ιταλία μετρά 28.236 νεκρούς από τον κορονοϊό, η Ισπανία 24.824 και η Γαλλία 24.594.
Παρά το αρνητικό ρεκόρ θανάτων, η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, καθώς πέρασε τον στόχο της να διεξαγάγει 100.000 διαγνωστικά τεστ την ημέρα στα τέλη Απριλίου, έναν πυλώνα στη μάχη της εναντίον του νέου κορονοϊού.
«Το 24ωρο έως τις 9 το πρωί τοπική ώρα της 1ης Μαΐου, διεξήχθησαν 122.347 τεστ στη Βρετανία», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Γενικά η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται βέβαιη ότι έχει γίνει ό,τι έπρεπε και ότι τα δύσκολα είναι πίσω της.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία πέρασε την κορύφωση της πανδημίας, χάρη στις θυσίες των πολιτών, και απέφυγε μία «ανεξέλεγκτη και καταστροφική» επιδημία που θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους.
Ηταν η πρώτη του εμφάνιση στην καθιερωμένη ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, από τότε που νόσησε από τον κορονοϊό. Την Παρασκευή την ενημέρωση ανέλαβε ο Χάνκοκ.
Ο Τζόνσον έχει πει ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα ένα συνολικό σχέδιο που θα καλύπτει την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και την επιστροφή στην εργασία, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τα πέντε κριτήρια που έχει ήδη γνωστοποιήσει η κυβέρνηση και κυρίως τη διατήρηση του ρυθμού μετάδοσης του ιού στο χαμηλότερο επίπεδο. «Είναι σημαντικό να μην πέσουμε πάνω σε μία ακόμη καταστροφή», είπε και εξήγησε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα πρέπει να οδηγεί στην αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού πάνω από το όριο του 1, που θα σήμαινε γρήγορη εξάπλωση του ιού.
Στη συνέντευξη της Πέμπτης ο Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ενεργήσει, επιβάλλοντας το lockdown πολύ αργά, λέγοντας ότι η Βρετανία «έκανε το σωστό, την κατάλληλη στιγμή», έτσι ώστε τα μέτρα να συμπίπτουν με την έξαρση του ιού. Σε ότι αφορά τη σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης – απαντώντας σε ερώτηση για το ότι η Βρετανία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες- ο πρωθυπουργός είπε ότι μία πραγματική σύγκριση θα είναι δυνατή στο τέλος του προβλήματος, και πρόσθεσε ότι το lockdown επιβλήθηκε σχετικά νωρίτερα από ότι στην Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης απορριπτικός ήταν ως προς τον όρο «λιτότητα» ως τρόπο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της η οικονομία, μετά από την άρση του lockdown.