Νέο συναγερμό έχει προκαλέσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στις αρχές πολλών χωρών μία ακόμα μετάλλαξη του κορονοϊού, που αυτή τη φορά προέρχεται από τη Βραζιλία.
Η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 είναι 1,4 έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με άλλες και επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον της.
Στη Βρετανία, οι αρχές αναζητούν εναγωνίως ένα άτομο, από τα έξι που έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό και φέρουν τη βραζιλιάνικη παραλλαγή. Πρόκειται για ένα άτομο που δήλωσε ψευδή στοιχεία κατά τον έλεγχο που του έγινε στο αεροδρόμιο. Ολα έφτασαν στη χώρα από το Μανάους της Βραζιλίας, όπου κυριαρχεί αυτό το στέλεχος, μέσω της Ζυρίχης.
Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες. Η νέα έρευνα από επιστήμονες πολλών πανεπιστημίων (Οξφόρδης, Imperial Λονδίνου, Σάο Πάολο κ.α.) αναμένεται να δημοσιευθεί την Τρίτη, και σύμφωνα με τους Financial Times και τους New York Times, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας έπειτα από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19». Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.
Αυτό, σημειώνουν οι ειδικοί, ίσως αποτελεί ένδειξη ότι και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «μελέτες που θα αξιολογούν την εμβολιαστική αποτελεσματικότητα σε πραγματικές συνθήκες έναντι της Ρ.1 χρειάζονται επειγόντως».
Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Νούνο Φαρία, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρ.1 δεν θα ανταποκριθεί στα εμβόλια, τουλάχιστον για την αποτροπή της βαριάς νόσου. «Τα ευρήματα ισχύουν για την πόλη του Μανάους και δεν ξέρω αν έχουν ισχύ και σε άλλα μέρη», πρόσθεσε.
Η Ρ.1 εξαπλώνεται ταχύτατα και, ενδεικτικά, στη βραζιλιάνικη πόλη Μανάους στον Αμαζόνιο η εν λόγω παραλλαγή από μηδενική παρουσία στα κρούσματα, έφθασε το 87% μέσα σε μόνο επτά εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αποτελεί πια σχεδόν το 100%.
Επίσης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα νέα κρούσματα είναι 10% έως 80% πιθανότερο να οδηγήσουν σε θάνατο στο Μανάους μετά την εμφάνιση της Ρ.1. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά πόσο αυτό οφείλεται στο ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο θανατηφόρα ή αν οι αυξημένοι θάνατοι οφείλονται στο υπό σχεδόν κατάρρευση σύστημα υγείας της πόλης που δέχεται τρομερή πίεση από τα αυξημένα περιστατικά.
Η Ρ.1 έχει συνολικά περισσότερες από 17 μεταλλάξεις σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που είχε ανιχνευθεί στην κινεζική Γουχάν. Τρεις από τις μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο ιός SARS-CoV-2 διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.
«Είναι σωστό να ανησυχούμε για την Ρ.1 και τα νέα αυτά ευρήματα μάς δείχνουν τον λόγο», δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γουίλιαμ Χάνιτζ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Ο ιολόγος Μάικλ Γουορομπέι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα είπε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη βραζιλιάνικη παραλλαγή.