Τα ειδοποιητήρια είναι απόλυτα: «Οι κάτοικοι αυτής της οικοδομής πρέπει να εκκενώσουν τα διαμερίσματά τους την Κυριακή 12/2/2017 έως τις 10 π.μ. το πρωί» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Η βόμβα της Θεσσαλονίκης

Την προσεχή Κυριακή μια μεγάλη περιοχή του Κορδελιού πρέπει να εκκενωθεί για να εξουδετερωθεί μια συμμαχική βόμβα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά όταν έχεις χρησιμοποιήσει με κάθε λεκτική υπερβολή τη λέξη «βόμβα», όταν βρεθείς ενώπιόν της πιστεύεις ότι είναι ακίνδυνη
Χριστίνα Ταχιάου

Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων, κατά τη διάρκεια εργασιών σε βενζινάδικο στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, μια βόμβα 250 κιλών από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προκειμένου η βόμβα να εξουδετερωθεί με ασφάλεια, την ερχόμενη Κυριακή θα απομακρυνθούν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι μιας περιοχής σε ακτίνα δύο περίπου χιλιομέτρων από το βενζινάδικο. Την εξουδετέρωση έχει αναλάβει ο Στρατός, την ευθύνη τήρησης της τάξης η ΕΛΑΣ και το συντονισμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ομως, ως συνήθως, έχει αρχίσει η γκρίνια. «Και γιατί η εξουδετέρωση δεν γίνεται εκεί που βρέθηκε, στο βενζινάδικο; Γιατί να μην την σκεπάσουν με τσιμέντο και να την ξαναθάψουν; Γιατί να απομακρυνθεί τόσος κόσμος από τα σπίτια του κυριακάτικα αντί να κάτσει να ξεκουραστεί; Και γιατί να αρχίσει πρωί πρωί η εκκένωση της περιοχής, δεν μπορεί να γίνει αργότερα, να κοιμηθεί ο κόσμος λίγο παραπάνω κυριακάτικα;»

Ετσι είναι, σαν το βοσκό με το λύκο. Οταν έχεις χρησιμοποιήσει με κάθε λεκτική υπερβολή τη λέξη «βόμβα», όταν βρεθείς ενώπιόν της δεν έχεις άλλα λόγια να την περιγράψεις και πιστεύεις ότι είναι ακίνδυνη. «Αποκάλυψη-βόμβα!», «διαζύγιο-βόμβα!», «απόφαση-βόμβα!», «δήλωση-βόμβα!», «βόμβα που θα συζητηθεί!», «βόμβα στη Βουλή!», «βόμβα στα θεμέλια του Ασφαλιστικού!», «βόμβα στα συνταξιοδοτικά!», «βόμβα στη Γουροβίζιον!», «βόμβα στη σόουμπιζ!» και τελειωμό δεν έχουν οι βόμβες.

Αντε μετά από τόσες βόμβες να σε τρομάξει μια βόμβα 250 κιλών που βρέθηκε σε βενζινάδικο σεισμογενούς πυκνοκατοικημένης περιοχής, με έδαφος που χαρακτηρίζεται από βαθιές αλλουβιακές αποθέσεις χαμηλής αντοχής, στην οποία περιλαμβάνονται –εκτός των άλλων– το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, οι εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων, 15 ακόμη βενζινάδικα. Piece of cake η εξουδετέρωσή της, έτσι;

Οπως όλοι μας έχουμε μια λύση για τη «βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού», έτσι έχουμε μια λύση και για τη «βόμβα της Θεσσαλονίκης». Λες και οι πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού δεν ξέρουν καλύτερα. Λες και δεν είναι αυτή ακριβώς η δουλειά τους. Λες και θέλουν να μας ταλαιπωρήσουν από σαδισμό ή υπερβάλλοντα ζήλο. Λες και είμαστε εμείς πυροτεχνουργοί κι όχι οι ειδικοί του Στρατού. Αλλά έτσι δεν κάνουμε πάντα; Τη μια μέρα είμαστε σεισμολόγοι, την επόμενη Συνταγματολόγοι, την άλλη εβδομάδα εργατολόγοι και την παραπάνω Στρατηγοί. Σιγά μην ξέρουν οι ειδικοί καλύτερα από εμάς!

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δημοσιεύσει το χάρτη (εδώ) με τις περιοχές που πρέπει να εκκενωθούν το πρωί της Κυριακής. Οι δήμαρχοι των δήμων που επηρεάζονται από την επιχείρηση αυτή, εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μεταφερθούν οι δημότες τους, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ. Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι θα χρειαστεί να μεταφερθούν ποικίλει ανάλογα με την ημέρα και το μέσο και κυμαίνεται από 50 έως 74.000 άτομα, πάντως πρόκειται για αρκετές δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Η βόμβα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, είναι συμμαχική και ρίχτηκε το Σεπτέμβριο του 1944, λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών από τη Θεσσαλονίκη. Την εξουδετέρωσή της έχει αναλάβει το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, το οποίο εργάζεται χωρίς πολλές φωνές και φιοριτούρες σε ανάλογες περιπτώσεις. Η εξουδετέρωσή της θα γίνει σε πεδίο βολής του Στρατού στο νομό Θεσσαλονίκης και για τη μεταφορά της έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Λίγοι έχουν πάρει χαμπάρι τις 14 εξουδετερώσεις βομβών στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, που βρέθηκαν στη διάρκεια των εργασιών επέκτασης του διαδρόμου. Αυτές πραγματοποιούνται πάντα νύχτα, με όλα τα μέτρα ασφαλείας, κλείνει τμήμα της γειτονικής επαρχιακής οδού, ενώ υπάρχουν και αλλαγές πτήσεων. Επίσης, έχουν βρεθεί κι εξουδετερωθεί χιλιάδες βλήματα στη διάρκεια των εργασιών για τον αγωγό ΤΑP αλλά και άλλων υποδομών.

Τα περασμένα Χριστούγεννα, 50.000 κάτοικοι του Αουγκσμπουργκ στη Γερμανία σηκώθηκαν απ’ το πρωί και βγήκαν απ’ τα σπίτια τους, προκειμένου να εξουδετερωθεί μια γιγάντια βόμβα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στην πόλη. Υποθέτω ότι θα προτιμούσαν να κοιμηθούν, ωστόσο κινήθηκαν συντεταγμένα και σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών, προκειμένου η επιχείρηση να στεφτεί από επιτυχία (όπως κι έγινε).

Επειδή δεν είμαστε όλοι πυροτεχνουργοί, ας ακούσουμε τις οδηγίες των αρχών κι αυτούς οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη δύσκολη αυτή επιχείρηση. Ευτυχώς τα ονόματα των πυροτεχνουργών και λοιπών συντελεστών του Στρατού οι οποίοι την ανέλαβαν δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την ησυχία τους ως την Κυριακή τουλάχιστον, προκειμένου να την εκτελέσουν με ηρεμία.

Διότι από Δευτέρα μπορεί να τη χάσουν, καλούμενοι να δώσουν εξηγήσεις σε εμάς τους «πυροτεχνουργούς του καναπέ» που θα τους κουνάμε το δάχτυλο για τα τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν και ξεσπιτώθηκε κυριακάτικα τόσος κόσμος.