Πίνακες αμύθητης αξίας κοσμούν τους τοίχους κάθε δωματίου της βίλας του Φραντσέσκο Φεντερίκο Τσερούτι | Castello di Rivoli Museo d'Arte Contemporanea, Rivoli-Torino
Επικαιρότητα

Η βίλα των αριστουργημάτων ενός ιταλού μεγιστάνα

Ο εντυπωσιακός χώρος του επίμονου συλλέκτη Φραντσέσκο Φεντερίκο Τσερούτι στο Τορίνο είναι πλέον ανοικτός στο ευρύ κοινό, ώστε να περιηγηθεί σε αμέτρητα αριστουργήματα που εδώ και χρόνια είχαν βρει τη θέση που τους αξίζει σε αυτό το σπίτι-μουσείο
Protagon Team

Οι τοίχοι ενός δωματίου κυριαρχούνται από καθρέφτες μέσα σε χρυσές κορνίζες. Τα ιταλικά έπιπλα του 18ου αιώνα είναι εμφανώς ροκοκό. Ενας «συναισθηματικός» πίνακας του Ρενουάρ «Νεαρή γυναίκα με τριαντάφυλλα» κρέμεται μπροστά από ράφια που είναι γεμάτα με βιβλία με σκληρόδετη και καλαίσθηση έκδοση.

Ετσι αρχίζει η περιγραφή των New York Times στη βίλα του μανιώδη συλλέκτη έργων τέχνης Φραντσέσκο Φεντερίκο Τσερούτι (ουδεμία σχέση είχε με τον γνωστό οίκο μόδας, αλλά η περιουσία του προήλθε από την ιστορική οικογενειακή επιχείρηση βιβλιοδεσίας που περνούσε από γενιά σε γενιά). «Εχουμε συνηθίσει να θαυμάζουμε την τέχνη σε μουσεία και γκαλερί, με τα έργα να πλαισιώνονται από λευκό φόντο, ώστε τίποτε άλλο να μην αποσπά την προσοχή μας. Το πολύβουο σκηνικό της βίλας του ιταλού μεγιστάνα, είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά ενδιαφέρον. Πού μπορεί να το κατατάξει ο χώρος της σύγχρονης τέχνης;» αναρωτιέται ο αμερικανός δημοσιογράφος Σκοτ Ρέιμπερν.

Οπου και αν κοιτάξεις, από τους τοίχους μέχρι το πάτωμα και το ταβάνι, αντικείμενα μεγάλης αξίας και αριστουργηματικοί πίνακες

Η απάντηση δεν αργεί να έρθει από την Κάρολιν Κριστόφ-Μπακάργκιεφ, διευθύντρια του Castello di Rivoli Museum Contemporary Art που φιλοξενεί αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης: «Οι καλλιτέχνες δεν αντέχουν πλέον τα λευκά κουβούκλια. Οφείλουμε να αποσυνδέσουμε την τέχνη από το αποστειρωμένο κλίμα του μουσείου ώστε η τέχνη να ζωντανέψει ξανά».

Αυθεντικοί πίνακες ζωγραφικής μέσα σε ροκοκό κορνίζες

Ο Τσερούτι πέθανε το 2015 σε ηλικία 93 ετών. Μετά τον θάνατό του, επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε έναν οργανισμό που είχε ιδρύσει ο ίδιος και στο Castello di Rivoli, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Τορίνο στη βορειοδυτική Ιταλία, προκειμένου η αξιοθαύμαστη συλλογή του, να είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Αυτό το σπίτι-μουσείο περιλαμβάνει περίπου χίλια έργα τέχνης διαφορετικών αιώνων, καλύπτοντας ουσιαστικά όλους τους σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας της Τέχνης. Η βίλα που παραπέμπει σε κομψό επαρχιακό εξοχικό χτίστηκε στη δεκαετία του ’60, στους λόφους του Τορίνου.

Ο μανιώδης συλλέκτης αγναντεύει τη θέα από τους λόφους του Τορίνο

Ξεχωρίζει για τον πύργο παρατήρησης, πιθανότατα εμπνευσμένου από τους δέκα πίνακες του Τζόρτζιο ντε Κίρικο που ο Τσερούτι είχε στην κατοχή του. Το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 ήταν η παγκόσμια «πρεμιέρα» της βίλας των αριστουργημάτων, με μικρά βαν να ανεβοκατεβαίνουν τον λόφο από και προς το σπίτι του Τσερούτι ανά μία ώρα.

«Ζούμε στην εποχή των συλλεκτών και καταφέραμε να συλλέξουμε έναν συλλέκτη» είπε με ενθουσιασμό η Κάρολιν Κριστόφ-Μπακάργκιεφ.

Η βίλα-μουσείο του Τσερούτι

Ο Τσερούτι δεν παντρεύτηκε ποτέ. Τις Κυριακές έτρωγε μόνος στη βίλα του, με μοναδική συντροφιά τις ορχιδέες που άνθιζαν στη βεράντα του το καλοκαίρι, και τους πίνακες του Ντε Κίρικο που κοσμούν την τραπεζαρία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιθυμούσε να αφήσει την τελευταία του πνοή στον επάνω όροφο του πύργου, τριγυρισμένος από μεσαιωνικούς ιταλικούς πίνακες, τελικά όμως, απεβίωσε σε νοσοκομείο στο Τορίνο. Πριν από τον θάνατό του, κανείς δεν ήξερε ότι ήταν ιδιοκτήτης τόσων έργων τέχνης, σπάνιων βιβλίων, περίτεχνων κεραμικών, χαλιών, επίπλων και ασημικών, συνολικής αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πολύς κόσμος, δεν ήξερε τίποτα για την προσωπική του ζωή. Οπως αποδείχτηκε, όλος ο κόσμος του, ήταν η συλλογή του.