Εικόνα καταστροφής σε νοσοκομείο στο Χαλέπι | REUTERS/Abdalrhman Ismail
Επικαιρότητα

Γιατί οι Τούρκοι εισβάλλουν όλο και βαθύτερα στη Συρία

Με πρόσχημα την δημιουργία μίας ζώνης «ελεύθερης από τον τρόμο» που εκπροσωπεί το ISIS, η Τουρκία προχωρά βαθύτερα στο συριακό έδαφος, παρά την αντίδραση των ΗΠΑ αλλά με την ανοχή της Ρωσίας
Protagon Team

Η Τουρκία επεκτείνει σημαντικά την εμπλοκή της στη Συρία με την παραμονή και προέλαση σε μεγαλύτερο βάθος των χερσαίων δυνάμεών της, στις οποίες συγκαταλέγεται και ισχυρή δύναμη 1.000 ανδρών των ειδικών δυνάμεων.

Η επιχείρηση «Ζώνη του Ευφράτη» που αποκοπεί στη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας στην περιοχή έχει βάλει τους Κούρδους της περιοχής και την αντιπολίτευση στον Μπασάρ αλ Ασαντ σε διασταυρούμενα πυρά.

Οι τουρκικές δυνάμεις, όπως σημειώνει ο Independent, είναι έξω από το Μαμπίτζ, το οποίο οι κουρδικές δυνάμεις έδωσαν μεγάλη μάχη για να το απελευθερώσουν από το Ισλαμικό Κράτος – και μαζί τις γυναίκες της πόλης από την μπούρκα.

Επόμενο βήμα η κατάληψη της πόλης από τις τουρκικές δυνάμεις και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μία από τις βασικές οργανώσεις που μάχονται κατά του Ασαντ. Στη συνέχεια στόχος είναι το αλ-Μπαμπ που επίσης κατέχεται από το ISIS.

Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις οι τουρκικές δυνάμεις να διασχίσουν και τον Ευφράτη για να αντιμετωπίσουν (και προφανώς να εκδιώξουν και από εκεί) τις κουρδικές.

Τελικός στόχος η δημιουργία μίας «ασφαλούς ζώνης» μέσα στο συριακό έδαφος, κάτι που τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες δυτικές χώρες είχαν απορρίψει στο παρελθόν.  Η έκταση είναι 900 τετραγωνικά χιλιόμετρα ως τώρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει… πενταπλασιασμό ως περίπου στα 5.000 τ.χλμ τα οποία «εκκαθαρίστηκαν από τον τρόμο». Στόχος αντικειμενικός: να εμποδιστεί η επέκταση της επιρροής των Κούρδων που είχαν εκκαθαρίσει και έλεγχαν για λογαριασμό τους «καντόνια» μέσα στο έδαφος της Συρίας.

Ολα αυτά ενώ οι εμπλεκόμενοι στα μέτωπα της Συρίας ετοιμάζονται να αντεπιτεθούν κατά της Ράκκα, της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η ένοπλη δράση κατά των Κούρδων που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο περίπλοκο και ρευστό συριακό πεδίο έχει επιδεινώσει, ως ένα βαθμό, τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον. Σχέσεις που δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδό τους, ειδικά μετά τις αιχμές από την πλευρά του Ερντογάν για τον αφανή ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα εναντίον του.

Η Τουρκία δια του Ταγίπ Ερντοτγάν έχει θέσει τους όρους της: «ναι» στην συμμετοχή στην επιχείρηση κατά της Ράκα μόνο αν δεν συμμετέχουν και οι Κούρδοι (το YPG και το PYD που έχει δράση και μέσα στην Τουρκία). Προχώρησε μάλιστα και σε κρίσεις: αν νομίζουν οι ΗΠΑ ότι θα μπορέσουν να τελειώσουν το ISIS με τη βοήθεια των Κούρδων, είναι γελασμένες. Η Ουάσινγκτον ωστόσο βλέπει και το SDF και το YPG σαν σημαντικούς συμμάχους στον αγώνα κατά του Ισλαιμικού Κράτους.

Αν όμως ο Ερντογάν ανοίγει με την επίθεση ένα μέτωπο, αυτό με τις ΗΠΑ, κλείνει παράλληλα ένα άλλο. Χάρη στην επιχείρηση, που έχει και την σιωπηρή αποδοχή της Μόσχας, αναθερμάνθηκαν οι σχέσεις που είχαν διαρραγεί μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά στη μεθόριο με τη Συρία.

Η κατάσταση επί του εδάφους απέχει, πάντως, πάρα πολύ από τις διπλωματικές κινήσεις.

Από τη μία πλευρά οι τουρκικές δυνάμεις που χτυπούν κουρδικές θέσεις, από την άλλη η ρωσική αεροπορία που συνδράμει τις δυνάμεις του Ασαντ και χτυπά θέσεις ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι. Η πόλη τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο μίας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης.

Το Σάββατο βομβαρδίστηκε με βαρέλια-βόμβες και άλλο ένα νοσοκομείο που ειδικευόταν στα τραύματα, ενώ συνεχίζονται με κάθε μέσο οι βομβαρδισμοί της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πρόκειται για μια επίθεση που καταδίκασε και ο Μπαράκ Ομπάμα, σε ώτα όμως μη ακουόντων…