Ο Ερντογάν πάνω σε στρατιωτικό τζιπ μαζί με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, στις 20 Ιουλίου, στην Κύπρο, στην επέτειο του «Αττίλα» | ΕΡΑ
Επικαιρότητα

Η Τουρκία στη δίνη πολλών και σοβαρών συνοριακών κρίσεων

Ο Ερντογάν χτίζει τείχος από μπετόν στα σύνορα με το Ιράν ώστε να εμποδίσει την είσοδο Αφγανών που φοβούνται τους Ταλιμπάν και εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα τους. Για την κατασκευή αυτού του έργου θα εισπράξει ευρωπαϊκά κεφάλαια
Protagon Team

Το μέγα πρόβλημα που συνιστά για τις γειτονικές χώρες του  Αφγανιστάν η  αποσταθεροποίησή του ύστερα από την αποχώρηση των Αμερικανών θίγει η Repubblica, ρίχνοντας όμως το βάρος στις μεταναστευτικές ροές που δεν θα απορροφηθούν από τα όμορα κράτη (Κιργιζία, Τατζικιστάν, Πακιστάν, Ουζμπεκιστάν) αλλά, μέσω Ιράν, θα κατευθυνθούν προς τη Δύση.

Και Δύση, βέβαια, για τη συγκεκριμένη περιοχή του χάρτη νοείται η Τουρκία. Δι’ αυτής θα προσεγγιστεί από τους υποψήφιους μετανάστες ή πρόσφυγες η Ελλάδα και, ενδεχομένως, και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατόπιν. Το ζήτημα έχει, λοιπόν, ευρύτερο ενδιαφέρον.

Η επέλαση των Ταλιμπάν προς την εξουσία είναι ο βασικός λόγος που παρατηρείται ήδη το φαινόμενο της φυγής των Αφγανών από την πατρίδα τους. Οι Ιταλοί προσθέτουν στον κατάλογο με τα… υποκείμενα πολιτικοκοινωνικά νοσήματα και τη λειψυδρία στο Ιράν, κατάσταση που έχει προκαλέσει λαϊκές διαμαρτυρίες και πλέον πονοκεφαλιάζει την Τεχεράνη.

Θέλοντας μάλλον να στηρίξει την Τουρκία, το ιταλικό Μέσο προβάλλει τα ανακλαστικά του «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υψώνει τείχος κατά των μεταναστών» όπως γράφει. Και λέει ότι επιδεικνύει ζήλο η τουρκική κυβέρνηση επειδή έχουν αρχίσει οι διαμαρτυρίες των Τούρκων για το πλήθος των ξένων που έχει συγκεντρωθεί στη χώρα (περί τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων Σύροι).

Προ ημερών ο τοπικός κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας Βαν, η οποία συνορεύει με το Ιράν, ανακοίνωσε την κατασκευή νέου τσιμεντένιου τείχους που θα εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων. Με αυτό το τουρκικό κράτος θα επιχειρήσει να ανακόψει τη ροή των Αφγανών, οι οποίοι συνήθως κινούνται με τα πόδια στη συνοριακή περιοχή. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ανέγερσης του τείχους σχετίζεται με την αύξηση των ροών τον τελευταίο καιρό.

Οι τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι πέρυσι σταμάτησαν στα σύνορα με το Ιράν «περίπου 105.000 πρόσφυγες» και ότι εφέτος και μέχρι στιγμής άλλους «62.000 παράτυπους μετανάστες». Ισχυρίζονται ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Οι Ιταλοί γράφουν ότι το θέμα της μετανάστευσης αποτελεί τη  θρυαλλίδα αλλεπάλληλων εκρήξεων στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, καθώς «η αντιπολίτευση το χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στον Ερντογάν και ο Ερντογάν για να τροφοδοτήσει την εθνικιστική προπαγάνδα του αλλά και για να εκβιάσει την Ευρώπη» (δηλαδή, για να αποσπάσει περισσότερα λεφτά από τις Βρυξέλλες).

Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, λέει η Repubblica, τον μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως, «αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές». Μεταξύ τους οι Σύροι υπολογίζονται σε 3,7 εκατομμύρια άτομα, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα είναι οι Αφγανοί, με περίπου 200.000 άτομα να έχουν ζητήσει άσυλο. Οσον αφορά τα τεκταινόμενα σήμερα στο Αφγανιστάν, οι ξεσπιτωμένοι υπολογίζονται από τον ΟΗΕ σε στα 3,5 εκατομμύρια άτομα. Υποψήφιοι για φυγή θεωρούνται όσοι στην Καμπούλ και σε άλλα αστικά κέντρα αντιπροσώπευαν τη μεσαία τάξη.

Τα 64 χιλιόμετρα του τουρκικού τείχους στη μεθόριο με το Ιράν πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους και να προστεθούν στα 149 χιλιόμετρα που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε διάφορα σημεία των συνόρων κατά μήκος άλλων επαρχιών (Αγκρού, Χακαρί, Ιγκντίρ). Μέρος των απαιτούμενων για την κατασκευή του κεφαλαίων θα μπορούσε να προέλθει από ευρωπαϊκά χρήματα. Μετά τα 6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν με τη συμφωνία του 2016, τον περασμένο Ιούνιο οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν στην Τουρκία άλλα 3 δισ. για την περίοδο 2021-2023 εφ’ όσον κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της και τους εμποδίσει να φθάσουν στην Ευρώπη.