Σχεδόν τρία έτη μετά το δημοψήφισμα που έβαλε τη Βρετανία σε μία αδιέξοδη και ενίοτε ακατανόητη διαπραγμάτευση για την έξοδό της από την ΕΕ, ίσως πλησιάζουμε ξανά στην αρχή, δηλαδή σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Αυτό αποκαλύπτει η Telegraph, η οποία αναφέρει ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός σεναρίου για δεύτερο δημοψήφισμα σε περίπτωση που αναγκαστεί από το Κοινοβούλιο να διενεργήσει μια τέτοια διαδικασία.
Η Μέι, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ελπίζει μεν να βρει έναν τρόπο να εγκριθεί από το Kοινοβούλιο ένα σχέδιο για την έξοδο χωρίς να υπάρξει νέο δημοψήφισμα, ωστόσο οι συνομιλίες με τους Εργατικούς για μια συμβιβαστική στρατηγική εξόδου δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποια συμφωνία.
Ετσι η πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με αξιωματούχους και υπουργούς για τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος που θα έδινε στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ της αποχώρησης από την ΕΕ με συμφωνία, της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και της μη αποχώρησης από την Ενωση.
Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, που δήλωσαν ότι το σχέδιο του δημοψηφίσματος θα αποκτήσει υπόσταση μόνο εάν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς αποτύχουν και η πλειοψηφία των βουλευτών ταχθεί υπέρ της διενέργειας ενός ακόμα δημοψηφίσματος. Σύμφωνα πάντως με την Telegraph, πηγή στο γραφείο της Μέι αρνήθηκε ότι υπήρξε συνάντηση για να συζητηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.
Η έξοδος από την ΕΕ είχε οριστεί αρχικά για τις 29 Μαρτίου 2019, μετατέθηκε στον Απρίλιο ή τον Μάιο και πλέον έχει μετακινηθεί για τα τέλη Οκτωβρίου, εκτός και αν υπάρξει νεότερη εξέλιξη.
Η Τερέζα Μέι δημοσίως έχει ταχθεί κατά της διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος. Εχει πει ότι εάν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς αποτύχουν, το Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει επί μιας σειράς επιλογών για την άρση του αδιεξόδου, ωστόσο αυτές οι επιλογές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.
Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς, που έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν υπό όρους ένα δεύτερο δημοψήφισμα, πρόκειται να επαναληφθούν αύριο Τρίτη. Οι υπουργοί της Μέι τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για μια γρήγορη συμφωνία. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που διέρρευσαν για έναν πιθανόν συμβιβασμό έχουν εξοργίσει τους διαπραγματευτές των Εργατικών και βουλευτές και από τις δύο πλευρές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια διακομματική συμφωνία.