Πενήντα δύο μήνες. Τόσοι πέρασαν από τότε που ο Σταύρος Θεοδωράκης, ως επικεφαλής του Ποταμιού, πέρασε για πρώτη φορά ως βουλευτής το κατώφλι της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Τώρα, με ειλημμένη απόφαση τη μη συμμετοχή του κόμματός του στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αποχαιρέτησε την αίθουσα.
Στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη διάλυση της Βουλής ο παραιτηθείς πρόεδρος του Ποταμιού αποχώρησε από το κοινοβούλιο με αισθήματα πικρίας αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον όπως είπε ο ίδιος στην τελευταία του ομιλία στο σώμα.
Ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος έχει παραιτηθεί από την ηγεσία του Ποταμιού, αναφέρθηκε στην παρουσία και το έργο του κόμματός του κατά τα πέντε έτη της παρουσίας του.
Επισήμανε καταρχάς ότι για τον ίδιο «η μεταπήδηση σε άλλη κομματική βάρκα ή μάλλον μαούνα, στο δικό μου αξιακό σύστημα ισοδυναμεί με προδοσία» και τόνισε ότι «αποχωρώ από τη Βουλή και παραιτούμαι από την ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα στις ευρωεκλογές».
Το Ποτάμι, συνέχισε λέγοντας, «δημιουργήθηκε για να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί «σπανίως στην ελληνική πολιτική σκηνή συστρατεύθηκαν τόσοι σπουδαίοι σκεπτόμενοι πολίτες σε ένα Κίνημα. Με μικρή επιρροή στις πλατιές μάζες, είπαν οι τελευταίες κάλπες αλλά αυτό δεν είναι πάντα το μείζον στην πολιτική, στην εξέλιξη και στην πρόοδο. Οι μειοψηφίες είναι αυτές που δίνουν την σπίθα για να αλλάξει ο κόσμος».
«Για πρώτη φορά ένα κίνημα μη επαγγελματιών της πολιτικής επέζησε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να μιμηθεί τον τρόπο οργάνωσης και δανειοδότησης των κλασικών καθεστωτικών σχημάτων. Δεν τακιμιάσαμε με συντεχνίες και συμφέροντα», είπε ακόμη.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ήταν ο μεγάλος μας αντίπαλος. Οταν εμφανιστήκαμε, μαζί με όλες τις ακραίες δυνάμεις των αγανακτισμένων εθνικολαϊκιστών, που ήταν τότε ενωμένες. Και μετά μας πολέμησαν όλοι αυτοί που βλέπουν την κοινωνία τεμαχισμένη σε κομματικά τιμάρια.
» Παρά την πίεση πότε από το αριστερό καθεστώς και πότε από το δεξιό καθεστώς δεν θυσιάσαμε την ανεξαρτησία μας, δεν μασήσαμε τα λόγια μας, δεν δειλιάσαμε και δεν υποχωρήσαμε».
Υπογράμμισε ότι «ο μεταδοτικός ιός της παλαιοκομματικής κουτοπονηριάς “αφού θα το κάνουν κάποιοι άλλοι, γιατί να εκτεθούμε εμείς;” δεν πρόσβαλε ποτέ το Ποτάμι. Από την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης μέχρι την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».
«Θετικό βήμα οι κώδικες»
Τάχθηκε υπέρ του νέου Ποινικού Κωδίκα (το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που είχε λάβει μέρος στη συζήτηση) λέγοντας ότι ήταν «ένα βήμα θετικό και αναγκαίο, έργο σημαντικών νομικών της πράξης και της θεωρίας που συνεργάσθηκαν υπό τη προεδρία προσωπικοτήτων της Δικαιοσύνης όπως ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, ο Βασίλης Μαρκής, ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
» Είμαι περήφανος για την τελευταία πράξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Και ως παρακαταθήκη θα κρατήσω τα ενθουσιώδη σχόλια των ανθρώπων της Δικαιοσύνης».
Το μήνυμα στους ψηφοφόρους
Ο κ. Θεοδωράκης ολοκλήρωσε την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα στους 86.000 πολίτες που ψήφισαν το Ποτάμι στις ευρωεκλογές.
«Τους ζητώ να μην χάσουν αυτό που τους έκανε Ποτάμι. Τους ζητώ να είναι υπερήφανοι γι’ αυτά που καταφέραμε. Οι νέοι να είναι η προτεραιότητα, να αναλάβουν, καίριες θέσεις στην πολιτική ζωή και την κοινωνία. Εξω τα κόμματα από το Δημόσιο, τα Πανεπιστήμια, τη Δικαιοσύνη. Αξιοκρατία και όχι κομματικοί διορισμοί και κομματικές προαγωγές. Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες της κυβέρνησης, πάλι γύρω από το κράτος και το δημόσιο χρήμα, γυρίζουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».
Και έκλεισε την ομιλία του σε ένα περισσότερο προσωπικό ύφος: «Σκοπός της ζωής είναι να ηττάσαι από ολοένα και μεγαλύτερα πράγματα. Aποχαιρετώ τη Βουλή πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά τελικά υπερήφανος για την προσφορά του Ποταμιού στην κοινωνία και την πατρίδα και αισιόδοξος ότι ο σπόρος που ρίξαμε θα φυτρώσει ξανά».