Για να μειώσετε την εγκληματικότητα πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά με την φτώχεια και τις ανισότητες, συμβουλεύει ένας έμπειρος βρετανός αστυνομικός, απερχόμενος διοικητής της αστυνομίας στο Μέρσεϊσαϊντ, της ευρύτερης περιοχής που περικλείει το Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία.
Πρέπει να δοθούν χρήματα σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, ώστε οι εγκληματίες να μην βρίσκουν εκεί ανθρώπους πρόθυμους να ενταχθούν στις τάξεις τους, είπε ο Αντι Κουκ, σε συνέντευξη που έδωσε με αφορμή τη συνταξιοδότησή του.
«Αν μου έδιναν πέντε δισ. λίρες για να μειώσω την εγκληματικότητα, θα έδινα ένα δισ. στην αστυνομία και τέσσερα στην αντιμετώπιση της φτώχειας», είπε στον Guardian.
Κατά την εμπειρία του, λέει ο Κουκ, οι περισσότεροι κακοποιοί και εγκληματίες «δεν είναι κακοί άνθρωποι».
«Η καλύτερη πρόληψη εναντίον της εγκληματικότητας είναι η αύξηση των ευκαιριών και η μείωση της φτώχειας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις το έγκλημα. Χρειάζεται να ρίξεις χρήματα στις υποδομές στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές και στις περιοχές με λίγες υποδομές. Γιατί νομίζετε ότι οι άνθρωποι εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες; Διότι οι ευκαιρίες να βγάλουν χρήματα με άλλο τρόπο, δεν υπάρχουν για αυτούς. Κυρίως μέσα στις πόλεις και στις πιο δύσκολες για την αστυνομία περιοχές. Πρέπει να μειώσουμε τις ελλείψεις στις κοινότητές μας, γιατί αν δώσεις μία βιώσιμη εναλλακτική στους ανθρώπους, όχι όλοι, αλλά πολλοί, θα την προτιμήσουν», πρόσθεσε.
Είπε επίσης, ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε δύσκολα σχολεία χρειάζεται να προσμένουν σε κάτι διαφορετικό από μία ζωή στην παρανομία και ότι πρέπει να αυξηθούν οι δυνατότητες για πρακτική εξάσκηση.
Πολλοί άνθρωποι με επιχειρηματικές ικανότητες σε αυτές τις περιοχές κατευθύνονται αναγκαστικά στη λάθος πλευρά γιατί δεν τους δίνονται άλλες νόμιμες δυνατότητες.
«Αν τους δώσεις τη δυνατότητα να ζήσουν νόμιμα και να βγάλουν χρήματα νόμιμα, θα το προτιμήσουν γιατί θέλουν να κοιμούνται καλά το βράδυ, να μην ανησυχούν τι θα πάθουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, οι οικογένειές τους».
Ως διοικητής, ο Κουκ είχε τη φήμη του σκληρού αστυνομικού. Η αστυνομία έκανε πολλές έρευνες σε περαστικούς, ενώ είχε φτιάξει ένα ειδικό τμήμα για τη βία και τα εγκλήματα των συμμοριών.
Ετσι, μετρά περισσότερο η άποψή του, όταν λέει ότι τα δικαστήρια, η αστυνομία και οι φυλακές δεν μπορούν να σταματήσουν τους ανθρώπους από την παρανομία. Αυτή την προσέγγιση, είπε, ακολούθησαν οι ΗΠΑ και έχει οδηγήσει σε αδιανόητες ποινές φυλάκισης νομίζοντας ότι θα αποτρέψει άλλους από το να παρανομήσουν. Αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να χτίζουν περισσότερες φυλακές γιατί δεν τους χωρούν. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν βλέπεις καμία μείωση στα νούμερα των πωλήσεων όπλων, στην οπλοκατοχή ή στα βίαια εγκλήματα.
Η αυστηρή αστυνόμευση από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, συνέχισε. «Η λύση είναι να χτίζεις τη συνοχή της κοινότητας, να προσφέρεις ευκαιρίες στους νέους, να μπορούν να βρουν δουλειά. Υπάρχει τέτοια ανισότητα στην προσφορά εργασίας σε αυτές τις περιοχές και τόσες λίγες ευκαιρίες για το μέλλον. Πρέπει να εξισορροπηθούν», συνέχισε.
Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο Λίβερπουλ, ο αστυνομικός είπε πως πρόκειται για μία περιοχή με πολύ μεγάλα ποσοστά λευκών που ανήκουν στην εργατική τάξη, χωρίς να έχουν καμία φιλοδοξία, καμία προσδοκία για κάτι καλύτερο. «Οι επιδόσεις των μαθητών είναι χαμηλές και η έλλειψη φιλοδοξίας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Το χάσμα είναι τεράστιο. Αν ο πατέρας σου και ο παππούς σου δεν είχαν δουλειά ή αν οι δουλειές τους είχαν πολύ χαμηλές αμοιβές, πώς να έχεις φιλοδοξίες; Κάποιες οικογένειες τα καταφέρνουν καλύτερα, κάποιοι πολίτες τα καταφέρνουν καλύτερα, αλλά οι περισσότεροι πάνε σχολείο, φεύγουν χωρίς κανένα προσόν, κανένα “όπλο” και δεν έχουν προοπτική για μία καλή δουλειά. Κάτι πρέπει να αλλάξει σε όλο αυτό», είπε ο Κουκ.