Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2015 προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη συνοχή των κρατών που την απαρτίζουν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών μπήκαν στην Ευρώπη από τη θάλασσα διασχίζοντας τη Μεσόγειο από την Αφρική προς την Ιταλία, αλλά κυρίως φτάνοντας από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Για να προωθηθούν ύστερα προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Ο χειμώνας δεν ανέκοψε τα αλλεπάλληλα κύματα των προσφύγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες τις πρώτες εβδομάδες του 2016 μόνο από τη θάλασσα έφτασαν στην Ευρώπη 83.000 πρόσφυγες.
Τα στοιχεία, οι πίνακες και τα γραφήματα που δημοσίευσε το BBC δίνουν μια σαφή εικόνα του προβλήματος. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αναφέρονται στο διάστημα πριν από το κλείσιμο των συνόρων και είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με το σοβαρότερο πρόβλημα από την προσφυγική κρίση.
1. Aπό ποιες χώρες προέρχονται οι πρόσφυγες;
Καθώς ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται, όλο και περισσότεροι Σύροι παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.
Επιπλέον, η έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ερυθραία αλλά και η φτώχεια στο Κόσοβο ωθούν μεγάλες μάζες του πληθυσμού να ξενιτευτούν.
2. Πού πηγαίνουν οι πρόσφυγες;
Μόνο το 2015 η Γερμανία δέχτηκε 476.000 αιτήσεις ασύλου
ενώ η Ουγγαρία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 177.130 αιτήσεις.
3. Πώς φτάνουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη;
Η Παγκόσμια Οργάνωση Προσφύγων (ΙΟΜ) υπολογίζει πως πάνω από ένα εκατομμύριο έφτασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης και μόνο 35.000 δια ξηράς.
Η FRONTEX που είναι εντεταλμένη να φυλάει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανεβάζει τον αριθμό των προσφύγων για το 2015 σε 1.800.000 ανθρώπους.
Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος και Κως.
4. Πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι;
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Προσφύγων (ΙΟΜ) περίπου 3.770 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο το 2015.
Οι περισσότεροι πνίγηκαν στο ταξίδι από την Αφρική προς την Ιταλία και πάνω από 800 χάθηκαν προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Ο πιο τραγικός μήνας του 2015 ήταν ο Απρίλιος, όπου ένα σκάφος που μετέφερε 800 πρόσφυγες από τη Λιβύη προς την Ιταλία βυθίστηκε αύτανδρο.
5. Ποια ευρωπαϊκά κράτη επηρεάζονται περισσότερο;
Αν και η Γερμανία δέχτηκε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων, η χώρα που υπέστη μεγαλύτερη πίεση ήταν η Ουγγαρία (είχε το ψηλότερο ποσοστό αναλογικά με τον πληθυσμό της), παρόλο που κάποια στιγμή έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία (1.800 πρόσφυγες ανά 100.000 κατοίκους).
Ακολούθησαν η Σουηδία (1.667 πρόσφυγες ανά 100.000 κατοίκους) και η Γερμανία (587 πρόσφυγες ανά 100.000 κατοίκους). Ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 255 ανά 100.000 κατοίκους.
6. Πώς αντέδρασε η Ευρώπη;
Η ένταση κορυφώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας της ανισοκατανομής των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα επλήγησαν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να ανακατανείμουν 160.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα δεχθεί μόνο 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
7. Πόσες αιτήσεις ασύλου έγιναν αποδεκτές;
Αν και οι αιτήσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες, ο αριθμός εκείνων στους οποίους δίδεται άσυλο είναι πολύ μικρότερος.
Το 2014 οι ευρωπαϊκές χώρες χορήγησαν άσυλο σε 184.665 πρόσφυγες ενώ οι αιτήσεις ξεπερνούσαν τις 570.000.