Η σπουδαία στιγμή της παρασημοφόρησης του Ιάκωβου Τσούνη | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον ευπατρίδη Ιάκωβο Τσούνη

Ο νεότερος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διέθεσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Στράτευμα. Βαθύτατα πατριωτική και παραδειγματική για όλους τους Έλληνες η συμβολή του, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής
Protagon Team

Το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον ευπατρίδη εφοπλιστή Ιάκωβο Τσούνη, για τη σημαντική προσφορά του στη χώρα και ιδιαίτερα τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά την επίδοση του Παρασήμου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε για τον εθνικό ευεργέτη τα ακόλουθα:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη απονέμω σήμερα τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής στον κύριο Ιάκωβο Τσούνη.

Τιμώ τον πατριώτη που διακρίθηκε για την προσφορά του στην πατρίδα ήδη από την εφηβική του ηλικία, όταν στα 16 του χρόνια κατατάχθηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο.

Τον ρέκτη επιχειρηματία που δεν επαναπαύθηκε στις επιτυχίες του, αλλά έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το έργο συλλόγων, ιδρυμάτων, επιτροπών και φορέων.

Τον φύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, δραστήριο συλλέκτη εθνικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων, τα οποία προσέφερε στους συμπατριώτες του, δημιουργώντας το Μουσείο που φέρει το όνομά του στην πόλη του Αιγίου.

Και πάνω απ’ όλα τον εθνικό ευεργέτη, που ακολουθώντας τη μακρά παράδοση των εθνικών δωρητών όχι μόνο έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά προτίθεται να κληροδοτήσει σε αυτές το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του. Η πράξη του αυτή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της συνολικής του προσφοράς, είναι βαθύτατα πατριωτική και παραδειγματική για όλους τους Έλληνες».

Ο κ. Τσούνης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του έγινε, αφηγήθηκε τις εμπειρίες του από το Αλβανικό Έπος που τον οδήγησαν στην απόφασή του να βρίσκεται πάντα αρωγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επεσήμανε ότι η ανιδιοτελής προσφορά προς την πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον.

Στην τελετή επίδοσης του Παρασήμου παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Τα τελευταία 30 χρόνια ο Ιάκωβος Τσούνης δώρισε στις Ένοπλες Δυνάμεις από την περιουσία του 23 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας: α) 60 αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ β) πλήρη ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ γ) Αγορά ανταλλακτικών για τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου δ) Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης ε) μεγάλη δωρεά που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα στ) συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελλόριζο ζ) πλήρη ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΣΝΑ η) ανακαίνιση κλινικών 417 Νίμιτς κλπ.

Μωραΐτης στην καταγωγή, απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων, ο Ιάκωβος Τσούνης πλαστογράφησε την ταυτότητά του και σε ηλικία 16 ετών κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησε στην Αλβανία στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής συνέχισε την αντιστασιακή δράση του. Συνελήφθη, φυλακίσθηκε και κατόρθωσε να δραπετεύσει. Στη Ναυτιλία εισέρχεται το 1966  με 13 εμπορικά πλοία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

Ενδεικτικός του μεγαλείου της προσφοράς του στην πατρίδα, ο διάλογος που είχε με άλλον εφοπλιστή, όπως τον μετέφερε ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων: «Εγώ έχω εκατομμύρια ευρώ και εσύ δισεκατομμύρια ευρώ. Και όμως! Είμαι πιο πλούσιος από σένα! Αν και μεγάλο μέρος της περιουσίας μου από τα εκατομμύρια την διαθέτω σε δωρεές για τις ανάγκες του κράτους, εμένα μου περισσεύουν. Ενώ εσύ έχεις δισ. ευρώ και… δεν σου φθάνουν! Ποιος είναι ο πιο πλούσιος από τους δύο μας λοιπόν;»

Ποιος είναι ο Ιάκωβος Τσούνης

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Είναι το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο κύριος Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Είναι δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές έχει προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,

• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,

• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,

• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

• Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,

• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

• Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων