Ιατρικό προσωπικό σε ΜΕΘ στη Φλόριντα: Ανδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ έχασαν πάνω από 1,5 χρόνο προσδόκιμου | REUTERS/Shannon Stapleton
Επικαιρότητα

Η πανδημία «έκοψε» δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ – Πόσο μειώθηκε στην Ελλάδα

Μέσα σε λίγους μήνες, πολλές χώρες στη Δύση έχασαν 5-10 χρόνια προόδου σε ό,τι αφορά τη μεγαλύτερης διάρκειας ζωή και για τα δύο φύλα
Protagon Team

Το ισχυρότερο πλήγμα στο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων αναπτυγμένων χωρών εδώ και δεκαετίες αποτέλεσε ο κορονοϊός, όπως δείχνει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα στατιστικά για τους θανάτους σε συνολικά 29 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, έδειξαν ότι σε 27 εξ αυτών το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε το 2020, περισσότερο από κάθε άλλο αίτιο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το προσδόκιμο ορίζεται ως η μέση ηλικία στην οποία θα φτάσει ένα νεογέννητο βρέφος αν οι δείκτες θνησιμότητας μείνουν αμετάβλητοι σε όλη τη ζωή του.

Η πτώση ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες (κάτι που γενικά αποδίδεται σε βιολογικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες) και διέφερε από τη μία χώρα στην άλλη, γράφουν οι Financial Times. Το προσδόκιμο μειώθηκε κατά πάνω από ένα έτος σε οκτώ χώρες για τις γυναίκες και σε 11 χώρες για τους άνδρες.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το προσδόκιμο των ανδρών μειώθηκε κατά 2,2 χρόνια σε σχέση με το 2019, ενώ στη Λιθουανία η πτώση για τους άνδρες ήταν 1,7 χρόνια.  Η πτώση για τις Αμερικανίδες φτάνει τα 1,65 χρόνια.

Στην Ελλάδα, ενώ το διάστημα 2015-2019 άνδρες και γυναίκες κέρδισαν μερικούς μήνες στο προσδόκιμο, το 2020 έφερε πτώση κατά περίπου τρεις μήνες για τις γυναίκες και λίγο περισσότερο για τους άνδρες.

Από μία άλλη οπτική: χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια για να κερδίσουν οι κάτοικοι των χωρών ένα έτος στο προσδόκιμο, μια πρόοδος που «έσβησε» μέσα σε λίγους μήνες η Covid.

Οι επιστήμονες αποδίδουν σε διαφορετικές αιτίες την πτώση του προσδόκιμου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ενώ, δηλαδή, στις ΗΠΑ η πτώση οφείλεται στην αυξημένη θνησιμότητα των κάτω των 60 ετών, στην Ευρώπη συνεισέφερε περισσότερο η θνησιμότητα στους άνω των 60 ετών.