Μία από τις πιο γνωστές ρήσεις του Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν το «ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη». Τη συμβουλή του ηγέτη της Βρετανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησαν πιστά οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Ενώ οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας μετρούν τις πληγές που τους έχει αφήσει η πανδημία, ο τομέας της τεχνολογίας και ειδικότερα εκείνος του Διαδικτύου μετρά πρωτοφανή κέρδη. Το αποκαλούμενο Big Tech δηλ. η Apple, η Amazon, η Facebook, η Google και η Microsoft, είδαν τις τιμές των μετοχών τους, αλλά και τον κύκλο εργασιών τους να εκτοξεύονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Telegraph, τις προσεχείς ημέρες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2020, όπου τα νούμερα θα είναι δυσθεώρητα. Η Apple αναμένεται να ανακοινώσει έσοδα τριμήνου που θα ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια, χάρις κυρίως στις πωλήσεις του iPhone 12. Τα κέρδη της εταιρείας σε αυτό το τρίμηνο θα ξεπεράσουν τα 23 δισ. δολάρια. Πρόκειται για κέρδη τριμήνου-ρεκόρ στην ιστορία, αφού καμία εταιρεία οποιουδήποτε κλάδου δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε τέτοιο νούμερο.
Για την Amazon δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρχει αύξηση εσόδων στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε ποσοστό 37%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα της τάξης των 119.5 δισ. δολαρίων.
Αυτά τα νούμερα έχουν εκτοξεύσει και την αξία των δύο κολοσσών. Στις αρχές του 2020 η αξία των εταιρειών ήταν (συνολικά και των δύο) 2,2 τρισ. δολάρια. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τελευταίου τριμήνου, η αξία τους αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 4 τρισ. δολάρια!
Αυτό σημαίνει ότι Apple και Amazon θα έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη από αυτή όλων των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Βρετανίας και της Γαλλίας.
H Microsoft από την πλευρά της αναμένεται να παρουσιάζει αύξηση εσόδων 17% και αύξηση κερδών 33% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Τα έσοδα του γίγαντα του λογισμικού ήταν 43 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2020, με τα κέρδη να φτάνουν τα 15,5 δισ. δολάρια.
Θα συνεχιστεί το ράλι;
Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η ονειρική περίοδος για τις μετοχές του τεχνολογικού τομέα. Υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολιασμού και επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, η εξάρτηση από την τεχνολογία θα μειωθεί και ανάλογη θα είναι η μείωση στις τιμές των μετοχών των εταιρειών του κλάδου. Είναι βέβαιο ότι η αξία, όχι μόνο των πολύ μεγάλων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, αλλά και πολλών μικρότερων, έχει «φουσκώσει» εξαιτίας της πανδημίας. Για αυτό υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να στηθεί μετά το τέλος της πανδημίας ένα σκηνικό παρόμοιο με τη φούσκα των εταιρειών dot.com που έσκασε με πάταγο στη Γουόλ Στριτ και όχι μόνο στην αλλαγή της χιλιετίας.
Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει κάποια «διόρθωση» στους χρηματιστηριακούς δείκτες του τεχνολογικού τομέα, αλλά δεν πρόκειται να επαναληφθεί η ιστορία της φούσκας των ιντερνετικών εταιρειών πριν από 20 χρόνια. Αυτό γιατί τότε τα χρήματα των επενδυτών (μεγάλων και μικρών) είχαν τοποθετηθεί είτε σε μικρές αναπτυσσόμενες εταιρείες είτε σε αρκετές περιπτώσεις σε εταιρείες που μόλις είχαν ιδρυθεί και το μόνο που είχαν να επιδείξουν ήταν… υποσχέσεις για το μέλλον. Αυτή τη φορά εκείνες που έχουν καρπωθεί τα οφέλη είναι εταιρείες όπως αυτές του Big Tech, οι οποίες έχουν τεράστιο μέγεθος, στέρεες βάσεις και δυνατότητα να διαχειριστούν την οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει για αυτές.
Ο πραγματικός κίνδυνος για ορισμένες τουλάχιστον από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Facebook, δεν είναι η απώλεια πελατών και τζίρου ως απόρροια του τέλους της πανδημίας. Είναι η αλλαγή της νομοθεσίας σε κατεύθυνση τέτοια που θα εμποδίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μέχρι σήμερα.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει εδώ και πολύ καιρό στην ατζέντα του την ανάληψη νομοθετικής δράσης για να μπει μια σειρά από περιορισμούς στη λειτουργία των social media και διαφόρων ιντερνετικών υπηρεσιών που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά. Ανάλογη πρόθεση έχει εκδηλώσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς το παρόν, πάντως, τα αφεντικά και τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών κοιτάζουν τους ισολογισμούς τους και ανοίγουν σαμπάνιες…