Ελβετοί αστυνομικοί κλείνουν τα σύνορα της χώρας τους με τη Γαλλία, τον Ιούνιο, λόγω κορονοϊού | EPA
Επικαιρότητα

Η πανδημία απειλεί την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να ψηφίσουν σχέδιο κοινής διαχείρισης των συνόρων τους και διαχωρισμού των χωρών σε πράσινα, πορτοκαλί και κόκκινα, ανάλογα με τα δεδομένα του κορονοϊού
Protagon Team

Ενα μικρό βήμα, για να μειώσουν το χάος που έχει προκαλέσει η πανδημία στα σύνορά τους, καλούνται να κάνουν τα μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, όταν θα εγκρίνουν κοινούς κανόνες για τους επισκέπτες από άλλες χώρες.

Το σχέδιο έχει στόχο να θέσει μία κοινή γραμμή αντιμετώπισης των ταξιδιωτών στην Ζώνη Σένγκεν και να οριοθετήσει πιο σωστά τις περιοχές υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊό.

Η πανδημία και τα διαφορετικά μέτρα που έλαβε κάθε χώρα, όσον αφορά τα σύνορά της, εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Την περασμένη εβδομάδα, το σχέδιο αποτέλεσε θέμα συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι τόνισαν το χάος που δημιουργούν οι διαφορετικές πολιτικές του κάθε κράτους-μέλους για τα σύνορά τους.

Το σχέδιο, που αναμένεται να περάσει με πλειοψηφία, αυτή την εβδομάδα, προβλέπει τη δημιουργία ζωνών μέσα στην ΕΕ βάσει κοινών κριτηρίων. Οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την πράσινη ζώνη θα ταξιδεύουν χωρίς πρόβλημα, ενώ από πορτοκαλί ή κόκκινη ζώνη, θα υπόκεινται σε τεστ ή και παραμονή σε καραντίνα.

Οι αποφάσεις, που θα βασίζονται σε δεδομένα και χάρτες, θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν στη χρήση ενός συστήματος, αντίστοιχου του ελληνικού PLF.

Οι όροι συμφωνήθηκαν έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων και ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας που βιώνει η Ευρώπη. Ζητούμενο είναι να αποφύγουν το ξαφνικό κλείσιμο συνόρων, που έπραξαν οι περισσότερες χώρες την άνοιξη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κλάδος του τουρισμού δεν έμεινε ικανοποιημένος από το προτεινόμενο σχέδιο, τονίζοντας ότι δίνει βάρος στην εφαρμογή απαγορευτικής για τους τουρίστες καραντίνας και όχι επιδημιολογικών ελέγχων.

Καθώς η διαχείριση των συνόρων τον καιρό της πανδημίας είναι θέμα του κάθε κράτους ξεχωριστά και όχι των Βρυξελλών, το ζήτημα είναι προβληματικό για την Ενωση.

Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει μία κοινή πολιτική όσον αφορά την καραντίνα, τα τεστ και την ιχνηλάτηση. Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η ψήφιση του σχεδίου θα αποτελέσει ένα κοινό σημείο έναρξης για όλα τα κράτη-μέλη.

Το μεγαλύτερο ζήτημα που θέτει η πανδημία είναι το ίδιο με αυτό που διαφάνηκε το 2015-16 με την προσφυγική κρίση: αν δηλαδή, η ελεύθερη διακίνηση πολιτών μέσα στη Ζώνη Σένγκεν περιορίζεται ανάλογα με την κάθε κρίση που προκύπτει.