Για να φανούν τα αστέρια της ΕΕ και το προσωπάκι της Γκρέτας στην κρατική τηλεόραση της Ουγγαρίας απαιτείται η έγκριση του προϊσταμένου λογοκρισίας, λέει το Politico | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Η Ουγγαρία λογοκρίνει τις ειδήσεις για την Γκρέτα

Το αμερικανικό Politico ισχυρίζεται ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Ορμπαν δεν θέλει να ακούγονται από τα κρατικά Μέσα πληροφορίες για τις Βρυξέλλες, τη σουηδέζα οικολόγο και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Protagon Team

Απαγορεύεται να αναφέρεσαι στην Γκρέτα Τούνμπεργκ αν είσαι δημοσιογράφος σε κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας! Είναι κάποια κακόγουστη πλάκα; Οχι, λέει το αμερικανικό σάιτ Politico, το οποίο επιμένει ότι έχει στοιχεία για όσα γράφει – και οι Αμερικανοί γράφουν ότι η Ουγγαρία (κοτζάμ κράτος και δη υπό την αυταρχική διακυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν) φοβάται ένα κοριτσάκι 17 χρόνων.

Οι υπεύθυνοι των κρατικών media της Ουγγαρίας έχουν επιβάλει στους δημοσιογράφους τους έναν εξωφρενικό για αστική δημοκρατία όρο, παρά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθεροτυπίας: οι συντάκτες είναι υποχρεωμένοι να ζητούν ειδική άδεια προτού γράψουν ή πουν κάτι σχετικό με τη μικρή σουηδέζα ακτιβίστρια της οικολογίας.

Η ίδια απαγόρευση ισχύει, σημειώνει το Politico, και για τις αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις πολιτικές της, όπως και στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Το αμερικανικό σάιτ ισχυρίζεται ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε από «εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο καιρό».

Στο δημοσιογραφικό μενού με τα απαγορευμένα από το ουγγρικό καθεστώς πιάτα καταχωρίζονται ως «ευαίσθητα θέματα», ειδικού χειρισμού δηλαδή, «η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η Εκκλησία» και, φυσικά, «η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Το Politico γράφει ότι διαθέτει τα προαναφερθέντα e-mails των ούγγρων λογοκριτών, τα οποία χρονολογούνται από το δεύτερο εξάμηνο του 2019: του τα έστειλε ένας εργαζόμενος σε κρατικό Μέσο της Ουγγαρίας, ο οποίος βεβαιώνει και την αυθεντικότητά τους: «Οι οδηγίες λογοκρισίας εφαρμόστηκαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και σε πολλούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Το Politico γράφει ότι υπάρχει αντίσταση: «Οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν την οργή τους για τη λογοκρισία στα Μέσα». Και φιλοξενεί δηλώσεις εκπροσώπων «οργανώσεων πολιτών» που καταγγέλλουν την αυταρχικότητα της ουγγρικής κυβέρνησης, αλλά και των δημοσιογράφων οι οποίοι «έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα πολιτικά ευαίσθητα θέματα απουσιάζουν από τις ειδήσεις των κρατικών σταθμών».

Τις καταγγελίες των παραπάνω προσυπογράφει και η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (NGO Reporters Without Borders), η Τζούλι Μάτζερτσακ, από τις Βρυξέλλες: «Πρόκειται περί καθαρής λογοκρισίας. Είναι απαράδεκτο και πολύ ανησυχητικό φαινόμενο». Συμφωνεί και η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Mérék Media Monitor», η Αγκνες Ουρμπάν, που ασχολείται με την ελευθερία στα ΜΜΕ.

Το Politico πληροφορεί τους αναγνώστες του ότι το Radio Free Europe, που εκπέμπει στην Ανατολική Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και απηχεί την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, σχεδιάζει να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση συνεχίζοντας τις εκπομπές στην ουγγρική γλώσσα. Τέλος, αναφέρει ότι οι αρμόδιες για τα ΜΜΕ κρατικές υπηρεσίες της Ουγγαρίας δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του.