Σε 320.000 αντίτυπα θα κυκλοφορήσει η «Σεροτονίνη», το νέο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ | EPA/ANDREU DALMAU
Επικαιρότητα

Η οργή των Κίτρινων Γιλέκων στο νέο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ

Ο 62χρονος συγγραφέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα, που ήδη διαφημίζεται ως το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς στη Γαλλία. Κάθε φορά που βγάζει βιβλίο, υπάρχει μία έντονη γενική περιέργεια για το τι γράφει και πώς το γράφει
Protagon Team

Η οργή των αγροτών με τα Κίτρινα Γιλέκα και η δυσαρέσκεια του κόσμου στην επαρχία είναι το θέμα του καινούργιου βιβλίου του Μισέλ Ουελμπέκ, του συγγραφέα που αναστατώνει τη Γαλλία με κάθε του νέο πόνημα.

Το βιβλίο με τίτλο «Σεροτονίνη» θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιανουαρίου σε 320.000 αντίτυπα και αναμένεται να σκαρφαλώσει αμέσως στην πρώτη θέση των πωλήσεων, όπως συμβαίνει κάθε φορά που το όνομά του εμφανίζεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Ο 62χρονος συγγραφέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα, που ήδη διαφημίζεται ως το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς στη Γαλλία. «Κάθε φορά που βγάζει βιβλίο -αυτό είναι το έβδομο- υπάρχει μία έντονη γενική περιέργεια για το τι γράφει και πώς το γράφει», λέει στους Sunday Times ο Φιλίπ Λαμπρό, συγγραφέας και βιβλιοκριτικός.

Την περασμένη εβδομάδα, διέρρευσαν κάποια αποσπάσματα στον Τύπο, όπου φαίνεται πως στο καινούργιο του βιβλίο, ο Ουελμπέκ καταπιάνεται με την απόγνωση των αγροτών στην επαρχιακή Νορμανδία, οι οποίοι κλείνουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το γάλα. Οι αγρότες μάλιστα, ξεχωρίζουν από μακριά, φορώντας μπουφάν που φωσφωρίζουν, κάτι σαν τα Κίτρινα Γιλέκα των διαδηλωτών, που γέμισαν τις γαλλικές πόλεις τους τελευταίους μήνες.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος είναι ο 46χρονος γεωπόνος Φλοράν-Κλοντ Λαμπρούστ, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει καταπίνοντας τα αντικαταθλιπτικά σαν… καραμέλες, εξού και ο τίτλος του βιβλίου από την ουσία που περιέχουν τα χάπια. Βέβαια, τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν στον Λαμπρούστ δυσάρεστες παρενέργειες, όπως πεσμένη λίμπιντο και στυτικές δυσλειτουργίες. Οπως συμβαίνει στα περισσότερα βιβλία του, ο πρωταγωνιστής είναι μία εκδοχή του ίδιου του συγγραφέα.

Ο Λαμπρούστ μισεί τη δουλειά του και τη γιαπωνέζα φίλη του και καθώς είναι σίγουρος ότι όπου να’ναι θα πεθάνει, επιστρέφει στην πατρίδα του τη Νορμανδία. Εκεί, ο γεωπόνος βλέπει τους συμπατριώτες του να βρίσκονται απελπισμένοι στα πρόθυρα αυτοκτονίας, εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνησή τους.

«Στο βιβλίο θα βρείτε όλα τα γνώριμα στοιχεία του Ουελμπέκ: γαλλική γεωγραφία, δυτική παρακμή, αιδοία, πορνογραφία, έρωτα, φιλελευθερισμό, τουρισμό, γαστρονομία, κατάθλιψη, θρησκεία, καταναλωτισμό και μοναξιά», γράφει ο Ντέιβιντ Καβιλιόλι στο περιοδικό L’Obs.

Ο συγγραφέας δεν κρύβει για μια ακόμα φορά την απέχθειά του προς την ΕΕ και την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης: «Κανείς στη Δύση δεν θα είναι ποτέ ξανά ευτυχισμένος. Ετσι πεθαίνουν οι πολιτισμοί, χωρίς κίνδυνο ή δράμα και χωρίς να χύνεται πολύ αίμα», γράφει.

Γνωστός για τις αιρετικές ακροδεξιές απόψεις του, ο Ουελμπέκ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των εθνικιστών στη Γαλλία, αλλά και στην Αμερική, καθώς αποκαλεί τον Ντόναλντ Τραμπ, «έναν από τους καλύτερους αμερικανούς προέδρους που έχω δει ποτέ. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι αποκρουστικός. Ομως, κρατά την προεκλογική του υπόσχεση να φροντίσει για το συμφέρον των αμερικανών εργατών, δεν συμπαθεί την ΕΕ κι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξαπλώσει τη δημοκρατία στον πλανήτη», λέει ο συγγραφέας.