Μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές παρακολουθούν την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Ελευθερία ή Θάνατος λένε σήμερα και οι Ουκρανοί

Δυστυχώς με πολλές απουσίες και άδεια έδρανα η αίθουσα της Ολομέλειας στην ιστορική ομιλία του ουκρανού προέδρου. «Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες - χρειαζόμαστε μία νέα Φιλική Εταιρεία», οι χαρακτηριστικές φράσεις του
Protagon Team

Με την ιαχή των επαναστημένων Ελλήνων το 1821, το εθνικό σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, κάνοντας παράλληλα λόγο για την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για τη σωτηρία της Ουκρανίας, της πολύπαθης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς Μαριούπολης και της πολυπληθούς ελληνικής ομογένειας.

Η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου (η οποία μάλιστα φορούσε κίτρινα και μπλε), του πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, όπως και του α’ συμβούλου της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, Νικολά Κρουαζέ.

Της ομιλίας προηγήθηκε η προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, o oποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της βόρειας Κύπρου.

«Η Ελλάδα σάς καλωσορίζει και στέκεται τίμια στο πλευρό της Ουκρανίας», τόνισε στη σύντομη προσφώνησή του  ο κ. Τασούλας πριν δώσει τον λόγο στον Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Δυστυχώς η εικόνα της Εθνικής Αντιπροσωπείας δεν ήταν η πανηγυρική που ήταν σε άλλα κοινοβούλια άλλων χωρών όπου επίσης μίλησε ο ουκρανός πρόεδρος. Υπήρχαν οι γνωστές απουσίες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ με έναν βουλευτή εκπροσωπήθηκε τελικά το ΜέΡΑ25. Ομως και από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν απόντες ενώ και και οι παρόντες με δυσκολία χειροκρότησαν τον τιμώμενο ομιλητή.

Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που δείχνει τα μέλη της κυβέρνησης, το προεδρείο της Βουλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να χειροκροτούν όρθιοι τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ οι ευάριθμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το παρών –ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας– παρέμειναν καθιστοί και δεν χειροκρότησαν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διακρίνονται καθιστοί χωρίς να χειροκροτούν (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

Οπως προαναφέρθηκε, η ομιλία Ζελένσκι ξεκίνησε με  το «Ελευθερία ή Θάνατος» και την προτροπή για τη  δημιουργία μίας νέας «Φιλικής Εταιρείας» με αποστολή τη διάσωση της Μαριούπολης και των κατοίκων της πολύπαθης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλης.

«Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι Ελληνες στην Επανάσταση του 1821 και αυτό λέμε και εμείς σήμερα», τόνισε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στους διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς.

«Η ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμα μας έχει αυτό αποτυπωθεί.

»Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο μιας μεγάλης ελληνικής κοινότητας εδώ και αιώνες και σήμερα αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων.

»Αυτό είναι το έργο των ρώσων πιλότων.

» Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Εχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, ακόμα και το θέατρο.

»Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου», περιέγραψε ο ουκρανός  πρόεδρος.

«Είναι μεγάλη η οδύνη και στην ελληνική και στην ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι δεν θα λογοδοτήσουν, πρέπει να τους καταστήσουμε υπόλογους. Η Μαριούπολη, όπως και η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια», τόνισε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Και αν η Οδησσός είναι ήρεμη σήμερα, συμπλήρωσε, αυτό συμβαίνει «διότι τα στρατεύματα μας κατάφεραν να διώξουν τους βαρβάρους σε μια απόσταση ασφαλείας».

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη βοήθεια, όπως και για την συμμετοχή της στις κυρώσεις. Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την επιρροή σας για να οργανώσουμε της διάσωση της Μαριούπολης», είπε για τη συμπαράταξη της ελληνικής κυβέρνησης με τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης απέναντι στη Μόσχα.

«Οι Ρώσοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, «ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι όρθια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει όμως να αποδεχθούμε ότι θα γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες, όπου πεθαναν κάποιοι ήρωες».

«Ας πουμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφησαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης.

»«Η Ουκρανία χρειάζεται δυνάμεις και όπλα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία», υπογράμμισε (σε μια έμμεση αναφορά στην αποστολή στρατιωτικής -πέραν της ανθρωπιστικής- βοήθειας από την Αθήνα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκληματα κατά αμάχων και θα ξαναχτίσουμε Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις.

Θα κερδίζουμε Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία», κατέληξε στην ομιλία του ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Αντιδράσεις για τον μαχητή του Τάγματος Αζόφ

Ωστόσο ένα σημείο της ομιλίας του Ζελένσκι, προκάλεσε αντιδράσεις. Ηταν όταν ο ουκρανός πρόεδρος έδωσε τον λόγο στον Μιχαήλ, έναν ελληνικής καταγωγής ουκρανό μαχητή του πολυσυζητημένου Τάγματος Αζόφ, που υπερασπίζεται τη Μαριούπολη. «Ο παππούς μου τραυματίστηκε τρεις φορές από τους Ναζί, εγώ μάχομαι με το Τάγμα Αζοφ», είπε προκαλώντας την αποχώρηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την αίθουσα (Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος και Γιάννης Γκιόλιας).

Αργότερα, όταν πια ολοκληρώθηκε η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για απαράδεκτο συμβάν και ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Τασούλα.

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα», ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη.

Ακολούθησε και ανάρτηση του κ. Τσίπρα που χαρακτήρισε υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος στο μεταξύ είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως ιστορική.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε:

«Η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής σήμερα στην ολομέλεια ήταν μια αυτονόητη πράξη τιμής προς τον Ουκρανικό λαού που αντιστέκεται στην ρώσικη εισβολή. Μια πράξη τιμής που αποδόθηκε στο πρόσωπο στου προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο, και αναφέρομαι σε μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα. Το σαφές μήνυμα συμπαράστασης του Ελληνικού λαού προς το λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τη χώρα του είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα οφείλουν να το περιφρουρήσουν όλοι».

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αλλά δεν ήταν μόνο από τον αντιπολίτευση που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την «παρεμβολή» του μαχητή του Τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι –ενόχληση υπήρξε και στην ΚΟ της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες τη δυσφορία του χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «μεγάλο λάθος».

Υπό αυτό το πρίσμα και στη σκιά των αντιδράσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναγκάστηκε να κάνει δήλωση, καταδικάζοντας ως «λανθασμένη» και «άστοχη» την πρωτοβουλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας, αφού συζήτησε το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων, εξήγησε ότι ενημερώθηκε λίγα μόλις λεπτά πριν την ομιλία Ζελένσκι για τις μαρτυρίες δύο ομογενών μαχητών, είπε ότι δεν υπήρχε το χρονικό περιθώριο να ελεγχθεί το βίντεο και ζήτησε απ’ όλους να μείνουν στη «μεγάλη εικόνα».