Η Σάρλοτ Μπέλις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τον περασμένο Σεπτέμβριο | Instagram/charlottebellis
Επικαιρότητα

Η Νέα Ζηλανδία αρνήθηκε την είσοδο σε έγκυο – και αυτή βρήκε άσυλο από τους Ταλιμπάν

Η αίτηση της δημοσιογράφου για επιστροφή στη χώρα της απορρίφθηκε εξαιτίας των περιορισμών για τον κορονοϊό, ωστόσο οι Αρχές στο Αφγανιστάν δεν είχαν πρόβλημα
Protagon Team

Θύμα μιας στενόκαρδης γραφειοκρατίας, η Σάρλοτ Μπέλις δεν κατάφερε να γυρίσει στη Νέα Ζηλανδία, έπειτα από ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Αφγανιστάν.

Η έγκυος δημοσιογράφος στράφηκε για βοήθεια στους Ταλιμπάν. Και, σε μια ειρωνική τροπή των γεγονότων, την έλαβε από ανθρώπους που θέλουν τις γυναίκες σε δεύτερη μοίρα.

Από την πλευρά τους, όπως σημειώνει το BBC, οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας υπερασπίζονται την απόφαση να μην επιτρέψουν την είσοδο της Μπέλις στη χώρα.

Η Μπέλις ανέφερε σε άρθρο της στην εφημερίδα New Zealand Herald ότι δεν μπόρεσε να επιστρέψει από το Αφγανιστάν, όπου έκανε ρεπορτάζ, αφού η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε αίτησή της να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς και να της επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

«Οταν οι Ταλιμπάν σού προσφέρουν –σε μια έγκυο, ανύπαντρη γυναίκα– ένα ασφαλές καταφύγιο, ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά», έγραψε η Μπέλις, λέγοντας ότι έχει παγιδευτεί με τον βέλγο σύντροφό της, που είναι φωτορεπόρτερ. Η ίδια εξήγησε ότι, μόλις δημοσιοποίησε την περίπτωσή της, της πρόσφερε άσυλο και άλλη μία χώρα, την οποία δεν κατονόμασε.

Η αίτησή της απορρίφθηκε επειδή ήταν για ταξίδι εκτός του επιτρεπόμενου 14ημέρου μετά την αίτηση, απάντησαν στην εφημερίδα οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών μετανάστευσης και υγείας. Οι αρμόδιοι τόνισαν ότι η αίτηση χρειαζόταν περισσότερες λεπτομέρειες και ότι η Μπέλις κλήθηκε να υποβάλει εκ νέου αίτηση εντός του χρονικού διαστήματος των 14 ημερών.

Οι κανονισμοί που είναι σε ισχύ στη Νέα Ζηλανδία ορίζουν ότι οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας πρέπει να παραμείνουν 10 ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας μόλις επιστρέψουν στη χώρα. Ωστόσο, η ζήτηση για ένα δωμάτιο είναι μεγάλη και η προσφορά μικρή, οπότε στην πράξη πολλοί παγιδεύονται έξω από τη χώρα. Τα μέτρα «λειτουργούν πολύ καλά» απαντούν οι Αρχές, υπερασπιζόμενες τις αυστηρές διατάξεις.

Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας παραμένουν κλειστά για ξένους από τον Μάρτιο του 2020. Η κυβέρνηση μετέθεσε τα σχέδια για σταδιακό άνοιγμα από τα μέσα Ιανουαρίου στα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενο ξέσπασμα της παραλλαγής Ομικρον, όπως συμβαίνει στη Αυστραλία.

Χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει μόλις 15.910 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και 52 θανάτους από Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.