Με μια σπάνια όσο ευρεία πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την εισβολή στη βόρεια Συρία.
Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε νομοθετήματα για ζητήματα που διχάζουν να περνούν στις ΗΠΑ με ελάχιστες αρνητικές ψήφους.
Το ψήφισμα για την γενοκτονία πέρασε με 405 «ναι», 11 «όχι» και 3 «παρών» (υπήρχαν και 13 που δεν ψήφισαν). Αυτό για τις κυρώσεις πέρασε με 403 «ναι» και 16 «όχι» (άλλοι 12 δεν ψήφισαν).
Τα «όχι» και τα «παρών» προέρχονταν σχεδόν όλα από τους Ρεπουμπλικανούς, που πλειοψηφούν στο σώμα, με μία ενδιαφέρουσα εξαίρεση.
Η βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Μινεσότα, Ιλχάν Ομάρ, ψήφισε «παρών» στο ψήφισμα για τη γενοκτονία και «όχι» σε αυτό για τις κυρώσεις.
Σε δήλωση προς το CNN η βουλευτής θεωρεί ότι η αναγνώριση μιας γενοκτονίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην πολιτική μάχη.
Αναφέρει ειδικότερα: «Πιστεύω ότι η λογοδοσία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –ειδικά για την εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία– είναι κορυφαίας σημασίας. Αλλά η λογοδοσία και η αναγνώριση της γενοκτονίας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν το ρόπαλο στην πολιτική διαμάχη. Πρέπει να γίνονται στη βάση της συναίνεσης των πανεπιστημιακών, έξω από τη διελκυστίνδα της γεωπολιτικής.
» Η πραγματική αναγνώριση των ιστορικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πρέπει να συμπεριλάβει και τις απεχθείς γενοκτονίες του 20ου αιώνα, μαζί με παλαιότερες μαζικές σφαγές, όπως το διατλαντικό εμπόριο των σκλάβων και τη γενοκτονία των γηγενών Αμερικανών που πήρε τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων αυτοχθόνων σε αυτή τη χώρα.
» Για αυτό ψήφισα “παρών” στο ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων».
Τη στάση της κατά των κυρώσεων η μουσουλμάνα βουλευτής είχε εκφράσει σε άρθρο στη Washington Post όπου έγραφε ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα ήταν αναποτελεσματικές και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανθρωπιστικά ζητήματα.
Για αυτή όμως τη ψήφο της επιτέθηκε στη βουλευτή ο Ενές Καντέρ, ο μπασκετμπολίστας των Σέλτικς που επικρίνει δημόσια τον Ταγίπ Ερντογάν και την πολιτική του – σε σημείο να είναι σχεδόν ανεπιθύμητος στην πατρίδα του την Τουρκία.
«Απόλυτη απογοήτευση και ντροπή» για την ψήφο της Ομάρ, έγραψε στο Twitter ο Κάντερ, που κατηγόρησε τη βουλευτή ότι ενεργεί «σαν να πληρώνεται από τον δικτάτορα Ερντογάν, ότι εργάζεται για τα συμφέροντά του και όχι για τον αμερικανικό λαό και τη Δημοκρατία».