Η διαρροή φαίνεται να έγινε σε εγκατάσταση επεξεργασίας ραδιενεργού υλικού (φωτ. αρχείου) | EPA/Hendrik Schmidt
Επικαιρότητα

Η Μόσχα ομολόγησε τη διαρροή ραδιενέργειας – 1.000 φορές πάνω από το όριο το ρουθήνιο

Με καθυστέρηση δύο μηνών η παραδοχή της Ρωσίας ότι εντόπισε σε κάποιες περιοχές της χώρας ραδιενεργό ρουθήνιο-106, όπως είχαν κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα. Εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στα Ουράλια η πηγή...
Protagon Team

Σχεδόν δύο μήνες μετά τον πρώτο εντοπισμό αυξημένων τιμών του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106 σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας παραδέχτηκε ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του συγκεκριμένου ισοτόπου στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Είναι μια καθυστερημένη παραδοχή που σε κάποιους φέρνει μνήμες του εφιάλτη του Τσέρνομπιλ, όταν επί ημέρες η τότε ΕΣΣΔ αρνείτο ότι υπήρχε πρόβλημα. Ασφαλώς η αυξημένες τιμές του ρουθηνίου-106 σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως το πυρηνικό δυστύχημα του 1986, αλλά μαρτυρά την έλλειψη ενημέρωσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές τα υψηλότερα επίπεδα του ρουθηνίου-106 ανιχνεύθηκαν στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια. Εκεί το συγκεκριμένο ισότοπο βρέθηκε ότι ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη!

Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957 είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα. Οι σοβιετικές Αρχές είχαν αποκρύψει πλήρως το περιστατικό, το οποίο παραδέχτηκαν πολλές δεκαετίες αργότερα.

Σήμερα στις εγκαταστάσεις του Μαγιάκ γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Η μετεωρολογική ρωσική υπηρεσία Rosgidromet ανακοίνωσε ότι το ραδιενεργό ισότοπο ανιχνεύθηκε στο Ταταρστάν και στη νότια Ρωσία, φθάνοντας τελικά σε όλη την Ευρώπη.

Από εκεί διαδόθηκε σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα όπου εντοπίστηκε τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου πριν πέσει σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Οι Αρχές σε όλη την Ευρώπη τόνιζαν ότι η μόλυνση δεν είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Όπως προσέθεταν, η πηγή του ρουθηνίου δεν θα μπορούσε να είναι ένα ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, θα έπρεπε να είχαν ανιχνευτεί και άλλα ισότοπα.

Προ ημερών το Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι το ρουθήνιο προερχόταν από τη Ρωσία ή το Καζακστάν και, κατά πάσα πιθανότητα, όχι από εγκατάσταση παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Στην ευρύτερη περιοχή όπου κατά το IRSN προέρχεται η διαρροή υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις διαχείρισης πυρηνικών.

Η ρωσική Greenpeace, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κάλεσε την αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι, σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης. Είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν φυσιολογικά γύρω από όλες τις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.