Την προσοχή της στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας στρέφει η ανταποκρίτρια των λονδρέζικων Times στην Κωνσταντινούπολη. Η Χάνα Λουσίντα Σμιθ στο κείμενο που έστειλε στο Λονδίνο και δημοσιεύτηκε λέει ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για το ενδιαφέρον των Ρώσων.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσγειώθηκε στο νησί αυτή την εβδομάδα για επίσημη επίσκεψη, γράφει η Σμιθ. Υπέγραψε μία σειρά συνθηκών για θέματα φορολογίας, αλλά το πλέον αξιοσημείωτο ήταν η προσφορά του να μεσολαβήσει μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας όσον αφορά τα δικαιώματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προωθήσει τον διάλογο, με πραγματιστική βάση αμοιβαίων συμφερόντων και σε αναζήτηση αποφάσεων οι οποίες θα είναι δίκαιες και θα βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.
Μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Λαβρόφ χαιρέτισε την πολιτισμική συνάφεια (σ.σ.: στο αγγλικό πρωτότυπο, η φράση είναι εντός εισαγωγικών) των δύο εθνών, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τού απένειμε το υψηλότερης αξίας κυπριακό παράσημο. Πρέπει να νευρίασε, λέει η Σμιθ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καθότι λίγες ημέρες πριν οι ΗΠΑ είχαν άρει το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.
Η ανταποκρίτρια λέει ότι οι Ρώσοι μέσω του Λαβρόφ θέλουν να κάνουν ό,τι και οι Γερμανοί μέσω της Μέρκελ, να μεσολαβήσουν στις τοπικές διενέξεις, κάτι που η ίδια εκτιμά ότι είναι ένα σαφές σημάδι πως το Κρεμλίνο δεν θα εκδιωχθεί τόσο εύκολα από την Κύπρο.
Ακολούθως η Σμιθ γράφει για τη στήριξη του Πούτιν στον Ασαντ, για τη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη Συρία (η οποία Συρία απέχει μόλις 280 μίλια από την Κύπρο), κ.λπ. Θυμίζει ότι η Κύπρος το 2015 άνοιξε τα λιμάνια και τις αεροπορικές βάσεις της στους Ρώσους οι οποίοι τα χρησιμοποίησαν για να πλήξουν θέσεις αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία, την ίδια ώρα που από τις βρετανικές βάσεις του νησιού απογειώνονταν πολεμικά αεροσκάφη της Βρετανίας για να χτυπήσουν θέσεις του Ασαντ.
Η Μόσχα, λέει η Σμιθ, επεκτείνει και την οικονομική και πολιτιστική της επιρροή στην Κύπρο, αφού οι Ελληνοκύπριοι ακολουθούν την ίδια χριστιανική ορθόδοξη πίστη με τους Ρώσους. Για του λόγου της το αληθές δίνει ένα παράδειγμα εκκλησίας ρωσικού ρυθμού στο χωριό Επισκοπειό, έναν ναό που χτίστηκε από κάποιον ρώσο επιχειρηματία.
Εκατοντάδες πλούσιοι Ρώσοι έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του κυπριακού «χρυσού διαβατηρίου», λέει, με αντάλλαγμα επενδύσεις αξίας εκατομμυρίων σε ακίνητα. Στη Λεμεσό ζουν τώρα 40.000 Ρώσοι, ενώ υπάρχει και ρωσοκυπριακό κόμμα. Αρκετοί από τους Ρώσους που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα είναι άνθρωποι του Κρεμλίνου μάς πληροφορεί η ανταποκρίτρια των Times. Και συνεχίζει:
Δεδομένης της στρατηγικής θέσης της Κύπρου και των ανακαλύψεων τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, έχοντας παραμελήσει την Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θέλουν τώρα να περιορίσουν την επιρροή της Μόσχας εκεί. Στη βόρεια πλευρά του διχασμένου νησιού, ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η μάχη για επιρροή θα μπορούσε να έχει ακούσιες συνέπειες.
Η Σμιθ γράφει ότι ο τουρκόφωνος βόρειος τομέας του νησιού ανακήρυξε ανεξαρτησία το 1983, εννέα χρόνια μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων, όμως παραμένει αναγνωρισμένος μόνο από την Τουρκία, ενώ ο ελληνόφωνος νότιος τομέας προσχώρησε στην ΕΕ το 2004. Περίπου 30.000 τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη στη Βόρεια Κύπρο και τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνησή της άνοιξε αεροπορική βάση σε τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία παρακολουθούν τώρα τα εμπορικά και πολεμικά σκάφη γύρω από το νησί 24 ώρες την ημέρα. Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στον Νότο, {όπως επί λέξει λέει η Σμιθ η οποία δεν θέλει να γράψει «στην Κύπρο»), η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα.
Και λέει τη γνώμη της, ότι κακώς έπραξαν οι ΗΠΑ και ήραν το εμπάργκο. Για τις ήδη αχνές ελπίδες διευθέτησης των θεμάτων μεταξύ των δύο πλευρών, η άρση του εμπάργκο είναι ακόμη ένα χτύπημα. Οι ΗΠΑ είναι, τουλάχιστον στα χαρτιά, ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των διαπραγματεύσεων.
Κατόπιν παραθέτει απόψεις αξιωματούχων του ψευδοκράτους με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι ταυτοχρόνως και κλαίγονται και απειλούν τις ΗΠΑ!
Ετσι η Σμίθ ξαναγυρίζει στον Πούτιν. Τέτοιος διχασμός στην Κύπρο συνιστά βούτυρο στο ψωμί του Πούτιν, λέει. Εκμεταλλεύεται την κατάσταση, όπως το έχει κάνει πολύ καλά στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Αλλά και ο ΟΗΕ, λέει, ενώ επισήμως συνομιλεί μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού, δεν έχει εντολή να μεσολαβήσει στη διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει τίποτε, αφού η Κύπρος δεν είναι μέλος του.