Η ανάκτηση κάποιων ατομικών ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, η επικείμενη κατάργηση της σειράς προτεραιότητας στην εκστρατεία ανοσοποίησης και η κατανομή των εμβολίων μεταξύ ιατρείων και εμβολιαστικών κέντρων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, είναι τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν στη νέα τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.
Η καθιέρωση προνομιακής αντιμετώπισης όσων έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει και αναρρώσει (έχουν δηλαδή αναπτύξει αντισώματα για την Covid-19), είναι προφανώς ένα δύσκολο νομικό ζήτημα και σαφώς αντισυνταγματικό δεδομένου ότι έως τώρα τα εμβόλια δίνονται με βάση ηλικιακή προτεραιοποίηση, όπως και στη χώρα μας.
Την Παρασκευή, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο δεν θα υπάρχει προτεραιότητα και όλοι όσοι το επιθυμούν θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες που διέρευσαν στα γερμανικά ΜΜΕ τη Δευτέρα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το θέμα των «προνομίων» για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19, αλλά τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Αυτό το σχέδιο που συζητείται προβλέπει ότι οι δύο αυτές κατηγορίες θα πρέπει, π.χ. όταν επισκέπτονται καταστήματα ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, να αντιμετωπίζονται όπως εκείνοι οι οποίοι παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό, αλλά και όταν επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου» να μην υποχρεούνται να μείνουν σε καραντίνα.
Εξαίρεση αναμένεται να ισχύσει για όσους επισκέπτονται περιοχές όπου βρίσκεται σε έξαρση κάποια παραλλαγή του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα γίνεται η διαχείριση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σεμπάστιαν Γκούλντε δήλωσε πριν από λίγο ότι ακόμη δεν υπάρχει σχετική απόφαση.