Η Ανγκελα Μέρκελ, σε τηλεοπτική εμφάνιση της το βράδυ της Πέμπτης, απαντά με χαρακτηριστική άνεση σε ερωτήσεις πολιτών | John Macdougall/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Η Μέρκελ μακράν η πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία – Ποιος θα καλύψει το κενό όταν φύγει;

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την καγκελάριο με απίστευτα ποσοστά αποδοχής μεταξύ των πολιτών, γεγονός που αποτελεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι ακόμα να βρουν ηγέτη εν όψει των σούπερ εκλογών του 2021
Protagon Team

Αν η Γερμανία προβληματίζεται για το πώς θα γυρίσει σελίδα μετά την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την κεντρική πολιτική σκηνή –έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή της στην καγκελαρία το 2021 και ήδη έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU– τα νέα από τη δημοσκόπηση του δικτύου ARD δεν είναι καλά: η καγκελάριος δεν είναι απλώς μακράν η πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, αλλά απολαμβάνει και τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας στα 15 χρόνια που ηγείται της χώρας.

Η Μέρκελ πιστώνεται την καλή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και κερδίζει την ευρύτατη αποδοχή των πολιτών: σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Deutschlandtrend, του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, σε ποσοστό 74% οι πολίτες δηλώνουν «πολύ ικανοποιημένοι» ή «ικανοποιημένοι» με το έργο της καγκελαρίου. Το ποσοστό αποτελεί την καλύτερη επίδοση της Μέρκελ στην 15ετή θητεία της.

Στη δεύτερη θέση δημοτικότητας ακολουθεί ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU), με 65% (+3), ενώ τρίτος είναι ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς με 63% (+11 από την προηγούμενη μέτρηση).

Ο Σολτς διαχειρίζεται την πολιτική κρατικής βοήθειας για τους πληττόμενους από τις συνέπειες της πανδημίας.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) με 57% (+6) και στην πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) με 55% (+8).

Δυσμενή είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος βρίσκεται στην έβδομη θέση με μόλις το 33% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του και με απώλειες μιας μονάδας από τον Σεπτέμβριο. Είναι μάλιστα ο μόνος από τους πολιτικούς της κατάταξης που κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας είδε το ποσοστό δημοτικότητάς του να μειώνεται.

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει ανέβει παράλληλα η αποδοχή της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού CDU/CSU-SPD, η οποία απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ενός 67% των πολιτών. Ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων των Πρασίνων, η αποδοχή της κυβέρνησης φθάνει στο 85%. Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική σε ποσοστό 87%.

Η βαριά σκιά της Μέρκελ στο CDU

Σε κάθε περίπτωση, η σκιά της Μέρκελ, ως απερχόμενης καγκελαρίου, είναι πολύ βαριά, ιδίως για τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν βρει ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές του 2021, καθώς το συνέδριο βρίσκεται στον αέρα λόγω πανδημίας.

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε η Deutsche Welle, πριν από λίγες ημέρες:

Η σχετική απόφαση του προεδρείου της CDU να αναβάλει το προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο τακτικό συνέδριο αναμένεται να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την εσωκομματική έριδα μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών του θώκου, Φρίντριχ Μερτς και Αρμιν Λάσετ.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο να βρει η «σούπερ εκλογική χρονιά 2021» –με ομοσπονδιακές εκλογές και πολλαπλές περιφερειακές αναμετρήσεις– τους Χριστιανοδημοκράτες πιο διχασμένους παρά ποτέ. Θεωρητικά, το προεδρείο της CDU μπορεί να αποφασίσει κατά την τελευταία προγραμματισμένη για φέτος συνεδρίασή του στις 14 Δεκεμβρίου τη διεξαγωγή διά ζώσης συνεδρίου στις 16 Ιανουαρίου. Με φόντο την έξαρση του κορονοϊού, όμως, οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι εσωκομματικές εκλογές που επρόκειτο να γίνουν αρχικά την περασμένη άνοιξη αναβάλλονται έτσι εκ των πραγμάτων για την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα υπολείπονται μόλις λίγοι μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Αρκετοί εντός της CDU θεωρούν τη νέα αναβολή «επιτυχία» του υποψήφιου για την προεδρία και νυν πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ. Το Σαββατοκύριακο είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της αναβολής του συνεδρίου, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ως πρωθυπουργός να απαγορεύει μεγάλες συναθροίσεις και την ίδια ώρα το κόμμα του να πραγματοποιεί συνέδριο με 1.001 συμμετέχοντες. Ο ανθυποψήφιός του, Φρίντριχ Μερτς, αντίθετα, επιμένει να ληφθεί η απόφαση της διαδοχής την τρέχουσα χρονιά, προκειμένου το κόμμα να μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αναλυτές αποδίδουν την εμμονή του στα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας που φέρεται να απολαμβάνει και τα οποία του εξασφαλίζουν θεωρητικά τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Το ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαίωσαν μάλιστα τις σχετικές εκτιμήσεις δίνοντας μια καλή πρόγευση. Στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ο Μερτς, αναφερόμενος σε «σημαντικά τμήματα του κομματικού κατεστημένου», τα οποία «θέλουν να αποτρέψουν το να γίνω πρόεδρος» έκανε εμμέσως πλην σαφώς λόγο για συνωμοσία εναντίον του. Λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ επιχειρούσε να αποκλιμακώσει την κατάσταση, λέγοντας ότι μπορεί να καταλάβει τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών.

Θα κινηθεί λοιπόν η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση ακέφαλη και διχασμένη στον δρόμο προς τις κάλπες του 2021, που πέρα από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, προβλέπουν και τοπικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη νέων περιφερειακών κοινοβουλίων; Αυτό θα συνιστούσε αναμφίβολα καταστροφή για τους συντηρητικούς, πόσο μάλλον που στην παρούσα φάση φέρεται να προηγούνται, και δη με μεγάλη διαφορά, των πολιτικών αντιπάλων τους στις δημοσκοπήσεις.