Επικαιρότητα

Η «μαύρη τρύπα» των εμβολιασμών που ανησυχεί το Μαξίμου

Οι τρεις προσωπικές παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι μαρτυρούν τον προβληματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς και παρά την καλή πορεία του σχεδίου «Ελευθερία, μόλις το 60% των ατόμων ηλικίας 60+ έχει λάβει έστω μία δόση ή έχει κλείσει ραντεβού
Protagon Team

Οποιος παρακολουθεί το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να μην σταθεί σε ένα αξιοπερίεργο γεγονός τα τελευταία 24ωρα: δύο φορές ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με ηλικιωμένους, μία την Πέμπτη, όταν δέχτηκε στο μέγαρο της Ηρώδου Αττικού επτά εμβολιασμένους ηλικίας 64 και άνω, και μία την Παρασκευή με εκπροσώπους ενώσεων συνταξιούχων. Και στις δύο τόνισε την ανάγκη να πειστούν οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό.

Η επιμονή του κ. Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο μήνυμα —«καλώ τους ηλικιωμένους, τους παρακαλώ: Να πάτε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν» είχε πει και στη συνέντευξή του στο Star την Τετάρτη— δείχνει και τον προβληματισμό, αν όχι την ανησυχία, που υπάρχει στην κυβέρνηση για μια κερκόπορτα στο κατά τα άλλα επιτυχημένο σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας κατά της Covid-19.

Μολονότι οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά και κατακτιέται το ένα σημαντικό ορόσημο μετά το άλλο —την Παρασκευή έγιναν  συνολικά 55.472 δόσεις και 1.394.022 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά—, η ανταπόκριση των ηλικιών 60+ κρίνεται κάπως υποτονική -και ως εκ τούτου ανησυχητική.

Αυτό κατέδειξε και δημοσίευμα της «Καθημερινής», η οποία κάνει λόγο για «αγωνία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού». Στο σχετικό ρεπορτάζ του Σταύρου Γ. Παπαντωνίου επισημαίνεται ότι στις ηλικίες 60-64, μόλις το 47% είτε έχει κάνει μία δόση εμβολίου είτε έχει κλείσει ραντεβού για να κάνει. Σημειώνεται εξάλλου πως για τη μη ικανοποιητική συμμετοχή στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ευθύνονται και οι αντιφατικές πληροφορίες για το εμβόλιο της AstraZeneca που προορίζεται για αυτές τις ηλικίες και δημιουργεί δικαιολογημένες επιφυλάξεις σε μια μερίδα συμπολιτών μας.

Αυτό το πρόβλημα, των επιφυλάξεων για το σκεύασμα που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Μαξίμου δεν το αξιολογεί ως μείζον, εκτιμάται πως γρήγορα θα ξεπεραστεί.

Ωστόσο ένα άλλο πρόβλημα είναι πιο ανησυχητικό εξ ου και η προσωπική καμπάνια του κ. Μητσοτάκη.

Στις ηλικίες 65-69 μόνο ένας στους δύο έχει προσέλθει για εμβόλιο ή έχει κλείσει ραντεβού (ποσοστό 50%). Το ποσοστό αυξάνει για τις ηλικίες από 70 έως 80. Στους 70-74 έχει προσέλθει για εμβόλιο ή έχει κλείσει ραντεβού το 57%, ενώ για τους 75-79 το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει στο 75%. Στις ηλικίες 80-84 το ποσοστό ανέρχεται στο 63%, ενώ, τέλος, στους 85 και άνω φτάνει το 62%. Για τις δύο τελευταίες ηλικιακές ομάδες υπάρχει το πρόβλημα ότι πολλοί ηλικιωμένοι είναι καθηλωμένοι στα σπίτια και δεν βγαίνουν για να μπορέσουν να εμβολιαστούν. Έως τώρα δεν υπάρχει μηχανισμός για εμβολιασμό κατ’ οίκον καθώς τα συγκεκριμένα εμβόλια που διατίθενται (των Pfizer και BioNTech, της Moderna και των Οξφόρδης και AstraZeneca) απαιτούν ειδικές συνθήκες για να γίνουν.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού είναι περίπου στο 60%. Ακόμα και αν χαρακτηρίζεται «καλό», στην πραγματικότητα δεν είναι. Ιδίως για τις ηλικίες 60 – 69 που θεωρούνται και «παραγωγικές» με συνέπεια να είναι πιο εκτεθειμένες στη διασπορά του ιού.