Πέντε κόμματα, με επικεφαλής νέες γυναίκες, στηρίζουν μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό γυναίκα. Ο κόσμος είδε με ενδιαφέρον –και ίσως με κάποια καχυποψία– πώς θα εξελισσόταν το φινλανδικό πείραμα.
Η Σάνα Μαρίν είχε γίνει στα 34 της η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός του κόσμου και η τέταρτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στη χώρα της. Την κυβέρνηση στηρίζουν η Λι Αντερσον (Αριστερή Συμμαχία, 32 ετών), η Μαρία Οχισάλο (Πράσινη Λέγκα, 34 ετών), η Αννα-Μάγια Χένρικσον (Κόμμα των Σουηδών στη Φινλανδία, 55 ετών) και η Κάτρι Κούλμουνι (Κεντρώο Κόμμα, 32 ετών). Ολες μετέχουν στην κυβέρνηση.
Εναν χρόνο αργότερα, η «έκθεση προόδου» της κυβέρνησης της Σάνα Μαρίν είναι γενικά θετική, εκτιμά το Euronews, αν κρίνει κανένας ότι η χώρα είχε να αντιμετωπίσει την πανδημία και την αναπόφευκτη οικονομική κρίση.
Στο πρόγραμμα της κυβέρνησής της η Μαρίν έχει εντάξει πολιτικές για την ισότητα των φύλων και την κλιματική αλλαγή, ωστόσο, η πανδημία ανάγκασε τη χώρα σε αναπροσαρμογή προτεραιοτήτων.
Η Φινλανδία πήρε γρήγορα μέτρα τον Μάρτιο, αποφασίζοντας lockdown και κλείσιμο σχολείων στις 16 Μαρτίου, όταν μετρούσε 300 κρούσματα. Κέρδισε τα εύσημα και για την απόφαση, αλλά και για το καθαρό και σαφές ύφος της πρωθυπουργού όταν μιλούσε για την κρίση. Ερευνητές στα Πανεπιστήμια του Ρέντιν και του Λίβερπουλ, στη Βρετανία, έδειξαν ότι οι χώρες με γυναίκες επικεφαλής κινήθηκαν αποφασιστικά και γρήγορα.
Το δεύτερο κύμα έχει φέρει περισσότερα κρούσματα από το πρώτο, αλλά συνολικά λιγότερους θανάτους, ενώ δεν λείπουν και οι γκρίνιες για την όχι αρκετά αποτελεσματική απάντηση της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ και η δημοφιλία της κυβέρνησης μειώνεται και το λαϊκιστικό κόμμα των Φινλανδών ξεπερνά τους Σοσιαλδημοκράτες της Μαρίν. Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι αυτό είναι μια επιστροφή στα κανονικά επίπεδα καθώς η διαχείριση της πανδημίας την άνοιξη έδωσε πόντους στην κυβέρνηση και τα λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη ανακάμπτουν και οξύνουν την αντικυβερνητική ρητορική τους.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της Μαρίν έχει προχωρήσει και στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών. Επανέφερε καταρχάς το πρόγραμμα βοήθειας για τα παιδιά κάτω των 7 ετών, το οποίο έκανε τη χώρα μια από τις πιο φιλικές για τις μητέρες.
Σε άλλους τομείς, πάντως, όπως τα δικαιώματα των διεμφυλικών προσώπων, η Φινλανδία πρέπει να κινηθεί ταχύτερα, ενώ καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά ρατσισμού εις βάρος μειονοτήτων.
Χρόνος σε κάθε περίπτωση υπάρχει. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν –εκτός απροόπτου– τον Απρίλιο του 2023, οπότε θα κριθεί και θα «βαθμολογηθεί» από τους πολίτες η κυβέρνηση Μαρίν.