Επεισόδια ξέσπασαν στο νότιο τμήμα της χώρας που μαστίζεται από έλλειψη νερού | The Times
Επικαιρότητα

Η ξηρασία και η λειψυδρία φέρνουν αιματηρές ταραχές στο Ιράν

Γενικευμένο είναι το πρόβλημα της κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων στη χώρα, το οποίο επιδεινώνεται και από την κλιματική αλλαγή
Protagon Team

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί είναι ο απολογισμός ταραχών τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν με αφορμή τη γενικευμένη λειψυδρία.

Η κρατική τηλεόραση στον διαδικτυακό της ιστότοπο έκανε λόγο για ταραχές στο Χουζεστάν «υπό το πρόσχημα των προβλημάτων με το νερό» στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και για «πυρά από άγνωστα στοιχεία».

Δεν διευκρινίστηκε εάν οι συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους κατοίκους που βγήκαν στον δρόμο και δυνάμεις της τάξης. Επισήμως η κατάσταση θεωρείται ήρεμη.

Το Χουζεστάν, που φιλοξενεί τα κυριότερα κοιτάσματα ιρανικού πετρελαίου, αλλά και μια αραβική μειονότητα, πλήττεται από τα τέλη Μαρτίου από ξηρασία. Η επαρχία ήταν μία από τις εστίες του κύματος διαμαρτυρίας κατά της εξουσίας τον Νοέμβριο του 2019, το οποίο κατεστάλη με βαιότητα.

Κατά τις τελευταίες ημέρες, μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν στα φαρσί από το εξωτερικό έκαναν λόγο για διαδηλώσεις και καταστολή από τις δυνάμεις της τάξης, ενώ τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης τηρούν μάλλον αποσιωπούν το θέμα.

Πάντως, την Παρασκευή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι οι Ιρανοί που διαδηλώνουν για ελλείψεις νερού δεν μπορούν να κατηγορηθούν -«έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους» όπως είπε- και κάλεσε τους αξιωματούχους να επιλύσουν το πρόβλημα. Αλλά και ο πρόεδρος Χασάν Ροχάνι δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Χουζεστάν έχουν «το δικαίωμα να εκφραστούν και ακόμα να κατέβουν στον δρόμο στο πλαίσιο των κανόνων».

Ενα διεθνές πρόβλημα

Το πρόβλημα με το νερό στο Ιράν, αλλά και τη Μέση Ανατολή εν γένει, φαίνεται να είναι ευρύτερο, σημειώνουν οι Times που μεταφέρουν εκτιμήσεις ιρανού επιστήμονα που χρόνια ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Κάνει λόγο μάλιστα για «υδατική χρεοκοπία» που οφείλεται στην κακοδιαχείριση από πλευράς καθεστώτος των πόρων, χωρίς να αγνοήσει κανένας και την κλιματική αλλαγή που φέρνει θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Αν και έχουν χτιστεί εκατοντάδες υδροηλεκτρικά φράγματα, οι τεχνητές λίμνες και οι δεξαμενές χάνουν πολύ νερό από την εξάτμιση.

Την ίδια ώρα η κατανάλωση του νερού όλο και μεγαλώνει. Χάρη στο φτηνό καύσιμο, οι αντλίες τροφοδοτούν με τεράστιες ποσότητες νερού τη γεωργία ρίχνοντας τη στάθμη των υπόγειων υδάτων. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλης κλίμακας η πτώση της στάθμης, η οποία έχει προκαλέσει διαταραχή στο βαρυτικό πεδίο, την οποία έχουν εντοπίσει δορυφόροι της NASA.