Μία Κούβα χωρίς κάποιον Κάστρο στην εξουσία: Κάποτε -πριν από όχι πολλά χρόνια- θα ήταν αδιανόητο σε φυσιολογικές συνθήκες, σήμερα όμως μπορεί να μην απέχουμε πολύ από αυτήν την ημέρα.
Ο θάνατος του ιστορικού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο τέλος του 2016, μετά από μια δεκαετία πολιτικής αποστρατείας, και η πρόθεση του αδελφού του και διαδόχου του Ραούλ Κάστρο να αποσυρθεί και αυτός το 2018, με τη λήξη της θητείας του, βάζουν τη χώρα σε μια νέα εποχή.
Αν υπάρχει ένα άτομο που επιβεβαιώνει την πορεία της χώρας πέρα από την οικογένεια, είναι η κόρη του Ραούλ, Μαριέλα Κάστρο.
Μιλώντας στο BBC επιβεβαιώνει ότι η ίδια δεν θέλει να διεκδικήσει την προεδρία τον Φεβρουάριο του 2018 όταν θα έχει αποχωρήσει ο 85χρονος πατέρας της και εκτιμά ότι υπάρχει «χώρος για εκπλήξεις» στη διαδικασία της διαδοχής.
Ποιες όμως μπορεί να είναι αυτές; Η ίδια, αναφέρει το Reuters, λέει ότι υπάρχουν «άνδρες και γυναίκες» υποψήφιοι, αν και σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν συμπεριλαμβάνει τον εαυτό της «για τόσο μεγάλο έργο».
«Μερικές φορές προσανατολίζεσαι με ένα τρόπο και μετά, κοιτάς ξαφνικά κάπου και λες, “τι ενδιαφέρον άτομο και δεν το είχα προσέξει”», είπε, χωρίς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Ως τώρα ο διαφαινόμενος διάδοχος είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας Μιγκουέλ Ντιαθ-Κανέλ, 57 ετών, που μάλλον πρέπει να στραβοπατήσει άσχημα για να χάσει το προβάδισμά του. Κατά κάποιο τρόπο ήδη έχει το δαχτυλίδι της διαδοχής και προαλείφεται για την ηγεσία της χώρας.
Ωστόσο πιθανότητες συγκεντρώνει ο γιος του Ραούλ, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν (που και αυτός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαδεχτεί τον πατέρα του) και ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες. Ο πρώτος πιστώνεται μάλιστα με τον ρόλο του στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ.
Οι αναφορές της Μαριέλα Κάστρο μάλλον αποσκοπούν στο να δώσει έναν αέρα ενδιαφέροντος σε μια προκαθορισμένη διαδοχή στα ανώτατα κλιμάκια, αναφέρει στο Reuters παρατηρητής της κουβανικής πολιτικής σκηνής, καθώς η ηγεσία της χώρας δεν θα ρίσκαρε να παραδώσει την εξουσία σε ένα πρόσωπο χωρίς επαρκή νομιμοποίηση. Ούτε, πάλι, θα ρίσκαρε το πέρασμα σε μια νέα ιστορική εποχή για τη χώρα χωρίς να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη ομαλότητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News