«Εχω περιουσία 120 εκατ. δολάρια (107 εκατ. ευρώ). Μου φτάνουν και μου παραφτάνουν».
Με αυτή τη δήλωση, η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ στρέφει ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον στη μείωση των ακραίων μισθολογικών διαφορών που επικρατούν στο αμερικανικό επιχειρησιακό περιβάλλον.
Η 59χρονη Ντίσνεϊ μπορεί να μην έχει καμία ανάμειξη ή ευθύνη στην εταιρεία που ίδρυσαν τη δεκαετία του 1920 ο παππούς της, Ρόι, μαζί με τον αδελφό του, Γουόλτ Ντίσνεϊ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δικαίωμα να μιλάει, αν το κρίνει απαραίτητο.
«Η μισθολογική ανισότητα αποτελεί ανασχετικό παράγοντα ανάπτυξης καθώς δημιουργούμε σιγά σιγά μια “υπερ-ταξη πλουσίων” που είναι υπεράνω όλων των υπολοίπων πάνω σε αυτόν τον πλανήτη» λέει η κληρονόμος και φιλάνθρωπος που έχει δωρίσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ από την προσωπική της περιουσία σε ευαγείς σκοπούς, από το 1990 μέχρι σήμερα.
Οπως αναφέρει το Business Insider, η Ντίσνεϊ είναι ανάμεσα στους 19 αμερικανούς Κροίσους που πριν από λίγες ημέρες με κοινή επιστολή τους ζητούν από όλους τους υποψηφίους για την επόμενη προεδρική εκλογή να τους φορολογήσουν περισσότερο. Και αυτό για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη βελτίωση του αμερικανικού συστήματος υγείας.
Πλην της Ντίσνεϊ, την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, οι κληρονόμοι των ξενοδοχείων Hyatt, ο συνιδρυτής του Facebook Κρις Χιουζ, ο συνεργάτης του Γουόρεν Μπάφετ και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway Τσαρλς Μούνγκερ, προτείνοντας όχι μόνο τη δική τους φορολόγηση αλλά και την επιβολή ενός ειδικού φόρου στη μεγάλη περιουσία.
«Απευθυνόμαστε σε όλους τους προεδρικούς υποψηφίους, ανεξάρτητα από το αν είναι Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκρατικοί, και τους καλούμε να υποστηρίξουν την επιβολή ενός μέτριου φόρου στις περιουσίες του πλουσιότερου 1% των αμερικανών πολιτών, στις δικές μας περιουσίες δηλαδή» σημειώνουν στην επιστολή.
«Το επόμενο δολάριο από τον νέο φόρο επί των εισοδημάτων πρέπει να προέρχεται από τους πιο εύρωστους οικονομικά πολίτες της χώρας και όχι από τους αμερικανούς φορολογουμένους με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα» εξηγούν οι «19».
Νωρίτερα, η Ντίσνεϊ -μέλος του συλλόγου των Εκατομμυριούχων Πατριωτών (Patriotic Millionaires) που υποστηρίζουν την αύξηση των φόρων για τους πλούσιους και τη μείωση των ακραίων μισθολογικών διαφορών- είχε εξαπολύσει επίθεση ακόμη και στο ίδιο της τον CEO, Μπομπ Ιγκερ.
Σύμφωνα με την κληρονόμο, ο ετήσιος μισθός του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας είναι «τρελός».
Ο Ιγκερ αμείβεται ετησίως με 65,6 εκατ. δολάρια (58,5 εκατ. ευρώ), δηλαδή 1.400 φορές περισσότερα από όσα παίρνει ένας μέσος εργαζόμενος στην The Walt Disney Company!
«Τέτοιες αποζημιώσεις σε ανώτερα στελέχη έχουν διαβρωτική επίδραση στην κοινωνία» επεσήμανε η Αμπιγκέιλ.
«Μου αρέσει ο Μπομπ Ιγκερ. Νομίζω ότι είναι καλός άνθρωπος. Αλλά όταν πήρε το μπόνους του πέρυσι, έκανα τον υπολογισμό και κατάλαβα ότι θα μπορούσε να δώσει προσωπικά, από την τσέπη του, αύξηση 15% σε όλους όσοι δούλεψαν στην Disneyland και ακόμα σε όσους αποχώρησαν, κάπου 10 εκατομμύρια δολάρια» υποστήριξε.
Εκπρόσωπος της Disney απάντησε στην Ντίσνεϊ με την ακόλουθη δήλωση: «Η Disney έχει πραγματοποιήσει ιστορικές επενδύσεις για να επεκτείνει τα κέρδη της αλλά και να βοηθήσει τους εργαζομένους της, εφαρμόζοντας ένα αρχικό ωρομίσθιο 15 δολαρίων στην Disneyland που είναι διπλάσιο του ομοσπονδιακού ελάχιστου μισθού και δεσμεύοντας 150 εκατ. δολάρια για μια πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία που δίνει στους εργαζομένους μας την ευκαιρία να αποκτήσουν δωρεάν ένα πανεπιστημιακό ή επαγγελματικό πτυχίο».