Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αποικίες χιλιάδων άλμπατρος στα νησιά Φόκλαντ | EPA/Aleks Terauds/HANDOUT
Επικαιρότητα

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την αύξηση στα «διαζύγια» των μονογαμικών άλμπατρος

Ενα από τα πιο πιστά στους συντρόφους τους είδη στη φύση, τα μεταναστευτικά θαλασσοπούλια, που ζουν στο Νότιο Ημισφαίριο και τον Βόρειο Ειρηνικό, χωρίζουν πολύ πιο εύκολα τις χρονιές που αυξάνεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών
Protagon Team

Ενα από τα πιο διάσημα μονογαμικά είδη στη φύση εξαναγκάζεται σε… διαζύγιο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα άλμπατρος είναι από τα λίγα είδη που ζευγαρώνουν και παραμένουν πιστά το ένα στο άλλο για δεκαετίες. Ομως, σύμφωνα με νέα έρευνα, τα «διαζύγια» αυξάνονται μετά από περιόδους ζευγαρώματος που συμπίπτουν με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αποικίες χιλιάδων άλμπατρος στα νησιά Φόκλαντ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέσο ποσοστό «διαζυγίων» από το 2003 έως το 2020 ήταν 3,7%, ενώ κυμάνθηκε από 0,8% έως 7,7%, ανάλογα με τη χρονιά. Τις χρονιές με πολύ υψηλές θερμοκρασίες των υδάτων, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, ίσως γιατί τότε μειώνεται η τροφή που έχουν στη διάθεσή τους τα μεταναστευτικά πουλιά και έτσι δυσκολεύονται να ταΐσουν τα μικρά τους.

Ο πρίγκιπας Κάρολος περιεργάζεται τα άλμπατρος σε παλαιότερη επίσκεψή του στη Νέα Ζηλανδία / EPA/Ian Jones

«Πρόκειται για διαζύγια που τα προκαλούν περιβαλλοντικά αίτια, κάτι που δεν είχαμε προσέξει έως τώρα», δήλωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Ενα άλμπατρος πετά στην Ανταρκτική  / EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Αλλες έρευνες για τα άλμπατρος βρήκαν ότι τα ζευγάρια χωρίζουν πολύ συχνότερα όταν δεν τα καταφέρνουν στην αναπαραγωγή. Τότε, αναζητούν άλλους συντρόφους για να διαιωνίσουν το είδος.