O Λι Κετσιάνγκ πρωθυπουργός της Κίνας, σε οθόνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου | EPA/ALEX PLAVEVSKI
Επικαιρότητα

Η Κίνα συνεχίζει να ανησυχεί για τις συνέπειες του Ουκρανικού στην παγκόσμια οικονομία

Μολονότι το Πεκίνο εξακολουθεί να παίρνει αποστάσεις από τις ομοβροντίες της Δύσης κατά του καθεστώτος Πούτιν, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επανέλαβε την έκκληση για αποκλιμάκωση και εξέφρασε την ανησυχία που θα έχει αυτή η κρίση στην παγκοσμιοποίηση. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», είπε...
Protagon Team

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, μετά τα όσα είπε ο Σι Τζινπίνγκ στους Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς, το Πεκίνο εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μολονότι συνεχίζει να παίρνει σαφείς αποστάσεις από τη στάση της Δύσης εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Λαϊκή Κίνα φοβάται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει μετά τις κυρώσεις σε μια νέα εποχή οικονομικού προστατευτισμού, που θα φέρει ενδεχομένως ακόμα και το τέλος της παγκοσμιοποίησης στην οποία βάσισε τη θηριώδη οικονομική ανάπτυξή της τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ετσι, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Κίνας, ο Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «αληθινά ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της ετήσιας ολομέλειας του κοινοβουλίου, απέφυγε να απαντήσει άμεσα, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εάν το Πεκίνο θα συνεχίσει να μην καταδικάζει τη Ρωσία και το εάν και κατά πόσον η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στη Μόσχα, που είναι αντιμέτωπη με ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ειλικρινά η κατάσταση να ηρεμήσει και να επιστρέψει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε. «Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορεί να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.

Συνέστησε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ωστόσο, τάχθηκε εναντίον των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις, έκρινε, «θα πλήξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει την επέμβαση του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία· αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον όρο «εισβολή». Εξάλλου, εναντιώνεται δημόσια στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.