Η εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα και τα ανησυχητικά -από όλες τις απόψεις- μηνύματα για την εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας των πολιτών, βγάζουν σιγά-σιγά τους κυβερνώντες από τη χίμαιρα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και της «καθαρής εξόδου» από τα μισητά μνημόνια.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι άμεσοι φόροι παρουσιάζουν κατάρρευση έως 40%, καθώς όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, από τον Ιούνιο και μετά εισπράττονται κανονικά μόνον οι έμμεσοι φόροι, ενώ με τους πολίτες εξουθενωμένους από τη μάχη με τις φορολογικές οφειλές (παλιές και νέες) οι εισπράξεις του Κράτους προήλθαν κυρίως -αν όχι σχεδόν αποκλειστικά- από κατασχέσεις και την μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς και τις συντάξεις που διαρκώς μειώνονται.
Η ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα αυξάνεται μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, έφθασε στο σημείο να ζητεί «εδώ και τώρα» διορθωτικές κινήσεις στο θέμα της φορολογίας (ειδικά των ελεύθερων επαγγελματιών) καθώς όπως ομολογεί τα πράγματα έχουν φθάσει σε «οριακό σημείο». Αραγε «οριακό» για ποιόν; Γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια τους μετά την έκρηξη των φορολογικών τους επιβαρύνσεων, κάτι που άλλωσε φαίνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία για τα έσοδα.
Το «οριακό σημείο» λοιπόν στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σκουρλέτης, μάλλον αφορά την ίδια την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων και ό,τι συνεπάγεται αυτή αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, o υπουργός Εσωτερικών μίλησε -ανοικτά πια- για σημάδια κόπωσης από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνουν «τάχιστα» βελτιώσεις στο θέμα της φορολογίας. «Νομίζω», είπε, «ότι έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, αν δεν το έχουμε ξεπεράσει. Αυτό φαίνεται και από τα σημάδια της κόπωσης που παρουσιάζεται από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, κυρίως αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικροεπιχειρηματίες». «Εκεί, πρέπει να γίνουν τάχιστα βελτιώσεις, διότι θα έχουμε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», προειδοποίησε, χωρίς να ξέρει κανείς βέβαια αν ιδρώνει το αυτί του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των οικονομικών συμβούλων του Πρωθυπουργού.
Ο κ. Σκουρλέτης το πήγε και λίγο παραπέρα το ζήτημα, λέγοντας ότι «συνολικά η κυβέρνηση πρέπει να διακατέχεται από έναν σκεπτικισμό για το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα». Και αυτό, όπως επιχείρησε να δικαιολογήσει τις επιλογές της κυβέρνησης, «γιατί πρώτα απ’ όλα δεν πιστεύει στον πυρήνα, τον ιδεολογικοπολιτικό, αυτού του προγράμματος», για να επαναλάβει τα γνωστά επιχειρήματα περί αποποίησης της πατρότητας του προγράμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«… Είναι ένα πρόγραμμα βαριάς λιτότητας, πέρα από το αριστερό και δεξιό, διότι υπάρχουν πολιτικοί και μέσα στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, όπου κάνουν αυτήν την επισήμανση. Άρα, νομίζω όλοι πρέπει να διακατεχόμαστε από αυτόν τον σκεπτικισμό. Και αυτός ο σκεπτικισμός μας βοηθάει ώστε κάθε φορά να δίνουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, εκείνες τις αναγκαίες μάχες, ώστε να κερδίζουμε πράγματα. Εγώ μιλώ με βάση την εμπειρία μου. Έχω περάσει από τρία υπουργεία. Εάν κάτσω και απαριθμήσω κάποια πράγματα, τα οποία, θεωρώ ότι επιτυχώς τα διαχειριστήκαμε, ήταν διότι υπήρξε κάθε φορά μία προσπάθεια να πείσουμε με επιχειρήματα, με αντιστάσεις, προς όφελος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Όταν πηγαίνεις με μία διάθεση να τα αποδεχθείς όλα, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εις βάρος μας», παρατήρησε.
Όσον αφορά εξάλλου τα κρούσματα αποεπένδυσης και το κλείσιμο εργοστασίων με την αποχώρηση εταιρειών από την Ελλάδα, ο κ. Σκουρλέτης τα απέδωσε στην ελεύθερη οικονομία: «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το βλέπουμε στον ευρωπαϊκό χώρο και στην ελληνική πραγματικότητα αρκετά χρόνια τώρα… Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες… Υπάρχουν κάποιες κινήσεις, οι οποίες είναι λογικές, στο πλαίσιο πια μιας απελευθερωμένης οικονομίας, που δεν υπάρχουν οικονομικά σύνορα», είπε, σε μία απόπειρα να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες που έρχονται να πλήξουν το φιλοπενδυτικό προφίλ, το οποίο προσπαθεί να καλλιεργήσει ο κ. Τσίπρας τους τελευταίους μήνες.