Οι εκλογές της Κυριακής στην Ισπανία αποτελούν μία κομβική στιγμή για την ιστορία της χώρας αλλά και για το ευρωπαίκό γίγνεσθαι. Με το κίνημα των Podemos να δείχνει ότι υποχωρεί σε σχέση με την αρχική του δυναμική, σε ρυθμιστή αναδεικνύονται οι κεντρώοι Ciudadanos, καθώς όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού. Τόσο το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι όσο και οι σοσιαλιστές δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα για την πρωτιά. Τέσσερις νέοι Ισπανοί, που βρέθηκαν στη χώρα μας μέσω των πανεπιστημιακών προγραμμάτων Erasmus και τώρα εργάζονται εδώ (δύο εξ αυτών ως δημοσιογράφοι) περιγράφουν τις εκτιμήσεις τους για τις εκλογές, την εμπειρία του από την κρίση αλλά και τη σχέση τους με την Αθήνα…
Άλβαρο Γκαρσία
«Θα προτιμούσα Podemos, αλλά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν»
Ο Άλβαρο Γκαρσία, ή Αλβάρο όπως των φωνάζουν λανθασμένα πολλές φορές οι φίλοι του είναι ένας εικοσιτριάχρονος Ισπανός ο οποίος ζει εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου στην Αθήνα. Σπούδασε Kαλές Tέχνες και ασχολείται πλέον παθιασμένα με την ζωγραφική και το τατουάζ.
Γιατί διάλεξες την Αθήνα;
Όλα άρχισαν όταν ήμουν στην Μαδρίτη και διάβαζα για ένα μάθημα που έπρεπε να παραδώσω στο πανεπιστήμιό μου, γνώρισα έναν τύπο ο οποίος ήταν από την Θεσσαλονίκη και από αυτά που μου έλεγε για την Ελλάδα, τους ανθρώπους, την κουλτούρα και τα λοιπά αποφάσισα να έρθω εδώ για Erasmus, ε και έτσι άρχισε η ιστορία μου.
Και πώς αποφάσισες να μείνεις αφού τελείωσες το Erasmus;
Μου άρεσε η Αθήνα, πέρασα ένα γεμάτο χρόνο γνωρίζοντας καινούριο κόσμο και κάνοντας φιλίες και αναμνήσεις οπότε σκέφτηκα να μείνω περισσότερο. Πιστεύω πως όταν είμαστε νέοι πρέπει να ταξιδεύομε, να ζούμε σε μέρη διαφορετικά μέρη που μας αρέσουν και μας γεμίζουν με εμπειρίες, δεν έχουμε κάτι να χάσουμε.
Πώς νοιώθεις για τις επερχόμενες εκλογές στην χώρα σου;
Με τρομάζει λίγο είναι η αλήθεια, η πλειονότητα της γενιάς μας δυστυχώς δεν έχει μάθει αρκετά ώστε να μπορεί να επικοινωνεί σε διαφορετικές γλώσσες, τα αγγλικά για παράδειγμα, να ταξιδεύει, να ζει με διαφορετικούς ανθρώπους και να βλέπει από πρώτο χέρι πως λειτουργεί ο κόσμος μας. Αυτή η γενιά δεν έχει μάθει να συγκρίνει την Ισπανία με τον υπόλοιπο κόσμο και να βλέπει τα αρνητικά της χώρας μου, αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά γιατί οι άνθρωποι σκέφτονται ακόμα το ίδιο. Ακόμη εμπιστεύονται τους πολιτικούς που δεν καταλαβαίνουν πώς δουλεύει ο κόσμος.
Ποιος πιστεύεις ότι θα κερδίσει τις ισπανικές εκλογές;
Το PP (Λαϊκό Κόμμα) ή οι Ciudadanos (Κεντρώοι), όπως λέω συχνά δυστυχώς οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εύκολα.
Ποιος θα ήθελες να κερδίσει τις ισπανικές εκλογές και γιατί;
Οι Podemos και αυτό για έναν απλό λόγο, οι δήμαρχοι Manuela Carmena της Μαδρίτης και Ada Colau της Βαρκελώνης κάνουν πράγματα, δεν μιλούν απλώς για δράσεις που θα πρέπει να γίνουν. Κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν πριν εκλεγούν, οι πράξεις τους μιλούν γι’ αυτούς… Έτσι θα έπρεπε να είναι, σωστά;
Τα περισσότερα ΜΜΕ μιλούσαν για τις ομοιότητες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos. Είναι τόσο όμοιοι τελικά;
Έχουν τις διαφορές τους, αλλά η βασική ιδέα είναι η ίδια, η πίστη πως προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι, οι άνθρωποι οι οποίοι κινούν τον κόσμο, οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν και κινούν την «μηχανή». Πιστεύω πως και τα δυο είναι πολιτικά κόμματα τα οποία γνωρίζουν τι είναι σημαντικό στην κοινωνία.
Ποιο πιστεύεις ότι είναι το ποιο δύσκολο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση;
Η ανεργία πιστεύω πως είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Βασικά είναι η ρίζα πολλών άλλων προβλημάτων γιατί από την ανεργία αρχίζει και η περιθωριοποίηση και όλα τα υπόλοιπα επακόλουθα. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από την Ισπανία, όπως και από εδώ, για να βρουν μια δουλειά με καλύτερο μισθό στο εξωτερικό. Κατά την γνώμη μου οι περιορισμένες συμβάσεις εργασίας σκοτώνουν την οικονομία. Γιατί για παράδειγμα αν πρέπει να δουλέψεις για δυο ή τέσσερις μήνες με ένα «χ» μικρό πόσο για μισθό, θα κοιτάξεις να κάνεις την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία και έτσι δεν θα ξοδεύεις, άρα και η αγορά δεν θα κινείται. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που η γενιά μας αντιμετωπίζει και οι πολιτικοί έχουν υποχρέωση να λύσουν.
Αν θα άλλαζες ένα πράγμα στην Ισπανία ποιο θα ήταν αυτό;
Πολιτικούς και εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό.
Αν θα έπρεπε να αλλάξεις ένα πράγμα στην Αθήνα ποιο θα ήταν αυτό;
Την τρελή γραφειοκρατία, είναι ένα από αυτά τα θέματα που όλοι βαριούνται.
Ποια είναι η αγαπημένη σου περιοχή στην Αθήνα και γιατί;
Μου αρέσει όλη η Αθήνα κυρίως το κέντρο. Δεν μπορώ να διαλέξω ένα μέρος, κάθε περιοχή έχει τα δικά της και αυτό που μου αρέσει στο σύνολο της πόλης είναι το χάος. Η κίνηση οι λόφοι της Αθήνας, οι μοτοσυκλέτες που πάνε από δω και από κει, ο κόσμος στους δρόμους, η Αθήνα είναι συνεχώς ζωντανή και κάτι καινούριο σε περιμένει σε κάθε γωνιά.
Η ανεργία πιστεύω πως είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Βασικά είναι η ρίζα πολλών άλλων προβλημάτων γιατί από την ανεργία αρχίζει και η περιθωριοποίηση και όλα τα υπόλοιπα επακόλουθα
Κλάρα Πάλμα Χέρμαν
«Θα κυβερνήσει συνασπισμός κομμάτων»
Η Κλάρα Πάλμα Χέρμαν είναι μια νέα δημοσιογράφος από την Ισπανία που ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια. Βρέθηκε στην Αθήνα στα είκοσι δύο της έπειτα από μια σειρά διαφορετικών συνθηκών αλλά και λόγω του ενδιαφέροντός της για τη νεότερη ιστορία της χώρας μας και των γεγονότων που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κρίσης.
Συγκρίνοντας τις δύο χώρες σημειώνει πως υπάρχουν πολλά κοινά, όντας μεσογειακές χώρες. Παρόλα αυτά έχουν και σημαντικές διαφορές όσον αφορά τη νοοτροπία καθώς έχουν διαφορετικές επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες.
Γιατί διάλεξες την Αθήνα;
Δεν το επέλεξα πραγματικά, ήρθα στην Αθήνα έπειτα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων και κυρίως γιατί με ενδιέφερε να παρακολουθήσω από κοντά τις εξελίξεις, πορείες, απεργίες και κινητοποιήσεις που ήρθαν ως συνέπεια της κρίσης αλλά και λόγω του ενδιαφέροντος μου για την μοντέρνα ιστορία της Ελλάδας.
Ποια είναι τα κοινά στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας;
Για αρχή είναι και οι δυο καθαρά Μεσογειακές χώρες οπότε η λίστα με τις ομοιότητες είναι αρκετά μεγάλη αν τις συγκρίνεις για παράδειγμα με την Γερμανία. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επίσης αρκετές διαφορές στην κουλτούρα. Μέρος από αυτές μπορεί να εντοπιστεί στο, πρόσφατο ή μη, παρελθόν των δυο χωρών και των ανθρώπων ή διαφορετικών πολιτισμών που τις έχουν επηρεάσει. Επίσης η νεότερη ιστορία δεν έχει τόσα πολλά κοινά. Η Ισπανία υπάρχει σαν κράτος εδώ και πέντε αιώνες περίπου ενώ η Ελλάδα είναι σαφώς πιο πρόσφατη ως κράτος.
Ήσουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια ως ρεπόρτερ, ποιες ήταν οι πιο έντονες στιγμές από τις ειδήσεις που μετέδιδες, ποιες θυμάσαι περισσότερο;
Φυσικά κάποιες πορείες και διαδηλώσεις στις οποίες υπήρχε αρκετή ένταση και σχεδόν έπεσα θύμα αστυνομικής βίας ενώ το μόνο που έκανα ήταν η δουλειά μου, αλλά η πιο συναρπαστική περίοδος ήταν αυτό το καλοκαίρι όταν κάλυπτα την επικαιρότητα και ξαφνικά μια μέρα ο Τσίπρας εμφανίστηκε στην τηλεόραση ανακοινώνοντας τα capital controls και αργότερα το δημοψήφισμα.
Πώς κρίνεις την προηγούμενη και την τωρινή ελληνική κυβέρνηση;
Έχοντας καλύψει την ελληνική πολιτική σκηνή ως δημοσιογράφος για τρία χρόνια τώρα είναι δύσκολο να μην εμπλακείς συναισθηματικά. Η αλήθεια είναι πως είμαι πιο εξοικειωμένη με αυτή παρά με την πολιτική της χώρας μου. Οι πολιτικές και των δυο κυβερνήσεων, σε αυτό το σημείο, δεν είναι τόσο διαφορετικές. Η ρητορική τους και οι προθέσεις τους μπορεί να είναι διαφορετικές, με την έννοια ότι η τωρινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να εισαγάγει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα η ζωή των πολιτών δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά.
Τι πιστεύεις για τον Ισπανό και τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Πώς τους κρίνεις και πώς τους συγκρίνεις;
Ο Ραχόι ποτέ δεν προσποιήθηκε πως διαθέτει κάποιο χαρισματικό χαρακτήρα, αυτό ήταν η δύναμή του και αυτό ήταν τελικά το στοιχείο που τον βοήθησε να επιβιώσει πολιτικά. Ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά, ανήλθε στην εξουσία εν μέρει χάρη στην προσωπικότητα του. Ο κόσμος τον είδε ως κάποιον έμπιστο και ειλικρινή. Αυτή η εξάρτηση στα προσωπικά του χαρακτηριστικά μπορεί να γυρίσει εναντίον του.
Ποια είναι η γνώμη σου για τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας;
Όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και δεκαετίες η άνοδος στην κυβέρνηση ήταν πεδίο διαμάχης κυρίως μεταξύ δύο κομμάτων, κεντροαριστερά και κεντροδεξιά. Τώρα το σύστημα έχει χωριστεί στα τέσσερα με την προσθήκη της νέας κεντροαριστεράς, τους Podemos και της νέας κεντροδεξιάς, τους Ciudadanos.
Πώς νοιώθεις για τις ερχόμενες εκλογές στην Ισπανία;
Θα είναι ένα ορόσημο στις πολιτικές αλλαγές των τελευταίων ετών. Το κλίμα έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες καθώς πολλοί πίστευαν πως μια μεγάλη αλλαγή πλησίαζε, σε παρόμοια γραμμή με εκείνη την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν οι περισσότεροι από αυτούς πλέον έχασαν αυτή την ελπίδα.
Ποιος πιστεύεις πως θα κερδίσει τις εκλογές και γιατί;
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις όλα δείχνουν πως οι συντηρητικοί θα εκλεγούν ως πρώτο κόμμα αλλά θα χρειαστούν άλλο ένα κόμμα για να σχηματίσουν κυβέρνηση το οποίο μάλλον θα είναι οι Ciudadanos, όμως οι Ciudadanos θα μπορούσαν να συμμαχήσουν και με το PSOE (Σοσιαλιστές) για παράδειγμα, οπότε τα πράγματα είναι λίγο αβέβαια. Μόνο οι Podemos είναι σαφές πως δεν θα είναι στην κυβέρνηση.
Τι πιστεύεις για την «επόμενη ημέρα» των ισπανικών εκλογών και ποιες είναι οι προσδοκίες σου;
Περιμένω πως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές. Η Ισπανία θα κυβερνηθεί από έναν συνασπισμό για αρχή, αν οι συντηρητικοί βρίσκονται στον πυρήνα του τότε οι πολιτικές θα συνεχίσουν την πορεία των τελευταίων ετών. Εάν από την άλλη η σοσιαλιστές καταφέρουν να είναι μέρος της κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να «καθαρίσουν» το πρόσωπο της κυβέρνησης εφαρμόζοντας κάποιες πιο κοινωνικές πολιτικές και ενισχύοντας τις μεταρρυθμίσεις.
Ποια είναι η αγαπημένη σου περιοχή στην Αθήνα και γιατί;
Μου αρέσει η γειτονιά των Εξαρχείων για την ποικιλία της αλλά επίσης για μια βόλτα ο λόφος του Φιλοπάππου και τα μικρά σπιτάκια στα Αναφιώτικα γιατί είναι ήσυχα και ξεφεύγεις από την φασαρία της πόλης.
Πολλοί πίστευαν πως μια μεγάλη αλλαγή πλησίαζε, σε παρόμοια γραμμή με εκείνη την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν οι περισσότεροι από αυτούς πλέον έχασαν αυτή την ελπίδα
Πατρίθια Γαλιάνα
«Θα κερδίσει ο Ραχόι και αναρωτιέμαι γιατί…»
Η Πατρίθια Γαλιάνα είναι μια νέα δημοσιογράφος. Είναι ο τρίτος χρόνος στης στην Αθήνα, μια πόλη που όπως λέει την έχει παγιδέψει με την ζωντάνια της και την ποικιλομορφία της, ξέρει ελληνικά και έχει επισκεφθεί πολλά μέρη και πόλεις της χώρας μας. Βρέθηκε στην Αθήνα τυχαία στα είκοσι της από το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus, μιας και ο πρώτος της προορισμός ήταν η Ιταλία. Πλέον εργάζεται ως ανταποκρίτρια στην Αθήνα για μια μεγάλη ισπανική εφημερίδα.
Γιατί διάλεξες την Αθήνα;
Βασικά η Ελλάδα δεν ήταν ο πρώτος προορισμός μου αν και ήταν μέσα στις πρώτες επιλογές μου για το Erasmus. Ίσως ήταν λόγω του γεγονότος πως ήταν μια Μεσογειακή χώρα και το αντίστοιχο πρόγραμμα του πανεπιστημίου μου στην Ελλάδα ήταν αρκετά ενδιαφέρον. Η πρώτη μου έκπληξη ήταν όταν έφτασα στην Ελλάδα και μου ανακοίνωσαν πως το πανεπιστήμιο που θα με φιλοξενούσε ήταν σε απεργία αλλά αυτό δεν με απογοήτευσε τόσο πολύ γιατί βρήκα τον χρόνο να ταξιδέψω και να δω περισσότερα μέρη από την Αθήνα.
Πόσα κοινά στοιχεία έχουν η Ελλάδα και Ισπανία;
Πρώτα απ’ όλα ο καιρός, όπως ξέρουν ή φαντάζονται όλοι, οι Μεσογειακές χώρες έχουν πολλά κοινά. Περνάμε περισσότερη ώρα έξω, ο καιρός βοηθάει σε αυτό, οι άνθρωποι είναι πιο κοντά μεταξύ τους και ένα σημαντικό για εμάς τους Ισπανούς αλλά και τους Έλληνες είναι πως μας αρέσει να μοιραζόμαστε από εμπειρίες και απόψεις μέχρι το φαγητό που μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Ο τρόπος ζωής, από όσο βλέπω, είναι πιο χαλαρός στην Ελλάδα απ’ ότι στην Ισπανία αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως οι μεγάλες πόλεις δεν έχουν τους ίδιους ρυθμούς με τις μικρές.
Πόσο διαφορετική είναι η ζωή και η εργασία στην Ελλάδα και την Ισπανία;
Λαμβάνοντας υπόψιν πως το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά παρόμοιο και στις δυο χώρες στην εποχή μας είναι σχετικά εύκολο να βρεις μια δουλειά στον τομέα του τουρισμού και τις εστίασης, δουλειές με σύμβαση περιορισμένου χρόνου εργασίας ή σε start ups. Αν είσαι τυχερός μπορείς να βρεις πρακτική εργασία με κάποια αμοιβή. Ωστόσο πιστεύω πως είναι ευκολότερο να εργαστείς στο εξωτερικό, καθώς οι ευκαιρίες είναι περισσότερες και οι συνθήκες εργασίας καλύτερες. Αυτό που ακούω συχνά εδώ είναι πως «δεν υπάρχει μέλλον».
Πώς βλέπεις την πολιτική κατάσταση στην χώρα σου τώρα που ζεις στην Ελλάδα;
Όταν ήρθα εδώ και άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για την κατάσταση συνειδητοποίησα πως στην Ισπανία τα πράγματα είναι καλύτερα. Θεωρώ θετικό πως εδώ έσπασε η κυριαρχία του δικομματισμού κάτι που στην χώρα μου δεν έχει γίνει ακόμη, γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω πως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αυτό και εκεί. Η Ισπανία χρειαζόταν μια αλλαγή και μια ελπίδα πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αλλά μετά τα αποτελέσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αυτό το αίσθημα της ελπίδας και μαζί με αυτό και οι Podemos, άρχισαν να υποχωρούν καθώς αρκετοί απογοητευθήκαν από την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλάδα. Πολλοί συμπολίτες μου, δυστυχώς, πιστεύουν χωρίς να αμφισβητούν τα λεγόμενα της κυβέρνησης του PP πως δημιουργούνται θέσεις εργασίας και πως η οικονομία έχει θετική πορεία ενώ στην πραγματικότητα αυτό που γίνεται είναι να περικόπτονται συνεχώς οι δημόσιες δαπάνες και οι πλούσιοι να πλουτίζουν ενώ οι υπόλοιποι πτωχεύουν.
Έχει αλλάξει η γνώμη σου από πριν και γιατί;
Δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να πω πως η γνώμη μου άλλαξε πραγματικά αλλά μπορώ να πως συνειδητοποίησα και είδα πόσο κουρασμένη είναι η κοινωνία, η ισπανική και κυρίως η ελληνική και πόσο πολύ ήθελαν μια αλλαγή. Επίσης έχω δει πόσοι έλληνες πολίτες έχουν απογοητευθεί με την κυβέρνηση, γιατί πολλοί από αυτούς πίστεψαν πως δεν θα υπήρχε τρίτο μνημόνιο αλλά η αλήθεια είναι αυτή που όλοι ξέρουμε.
Πώς νοιώθεις για τις επερχόμενες εκλογές στην Ισπανίας;
Νοιώθω πως το PP (Λαϊκό Κόμμα, Ραχόι) θα κερδίσει ξανά και αναρωτιέμαι γιατί.
Τι πιστεύεις για τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία;
Κάποια από αυτά προσπαθούν να ξεπλύνουν την εικόνα τους λόγω του κακού τους παρελθόντος (PSOE), κάποια από αυτά συνεχίζουν την ίδια ρητορική εφόσον συνεχίζει να δουλεύει γι’ αυτούς (PP), κάποιοι παίρνουν υποστηρικτές εκείνους οι οποίοι έχουν κουραστεί από το να έχουν αυτά τα δύο κόμματα συνεχώς στην κυβέρνηση (Podemos) και μερικά απλώς θέλουν να εμφανίζονται ως κεντρώοι οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες και από τις δυο πλευρές (Ciudadanos).
Ποιος θα ήθελες να κερδίσει τις Ισπανικές εκλογές και γιατί;
Η μόνη καλή εναλλακτική διαθέσιμη επιλογή είναι οι Podemos καθώς έχει περισσότερες ψήφους και δημοτικότητα από τα υπόλοιπα καινούρια κόμματα αλλά δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα, όπως και τα υπόλοιπα υπάρχοντα κόμματα στην Ισπανία. Πιστεύω πως δηλώνουν συνεχώς την αντίθεση τους με την υπάρχουσα κατάσταση, κάτι που θεωρώ πως είναι καλό, αλλά δεν λένε ξεκάθαρα τι θα κάνουν ή πως θα αλλάξουν τα κακώς κείμενα της χώρας μου.
Ποιο πιστεύεις θα είναι το πιο δύσκολο ζήτημα για την επόμενη κυβέρνηση σου;
Να κάνουν πράξη όσα υπόσχονται.
Ποια είναι η γνώμη σου για την «επόμενη ημέρα» των ισπανικών εκλογών και ποιες οι προσδοκίες σου;
Τα κόμματα τα οποία πιθανόν θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση αποτελούν μέρος του δικομματικού συστήματος το οποίο πλέον δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών και δεν έχει να προσθέσει κάτι νέο, οπότε δεν περιμένω κάτι ουσιαστικό. Η κατάσταση θα συνεχίσει ως έχει.
Η μόνη καλή εναλλακτική διαθέσιμη επιλογή είναι οι Podemos καθώς έχει περισσότερες ψήφους και δημοτικότητα από τα υπόλοιπα καινούρια κόμματα αλλά δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα γιατί δεν λένε ξεκάθαρα τι θα κάνουν
Βικτώρια
«Είναι η σειρά των σοσιαλιστών του PSOE»
Η Βικτώρια σπουδάζει μετάφραση μεταγλώττιση, είναι είκοσι δυο χρονών και βρίσκεται στην Αθήνα εδώ και τέσσερις μήνες. Επέλεξε να έρθει στην Αθήνα λόγω της ζωντάνιας της και για να κάνει εξάσκηση στην ελληνική γλώσσα την οποία βρίσκει γοητευτική. Της αρέσει η οπτική γωνία που έχουν οι Έλληνες για την ζωή, που όπως λέει είναι φιλικοί, άνθρωποι με περιέργεια και απολαμβάνουν τα μικρά πράγματα στην ζωή και μοιράζονται τη «ζεστή» μεσογειακή κουλτούρα όπως και οι Ισπανοί.
Γιατί επέλεξες την Αθήνα;
Είχα ακούσει αρκετές ιστορίες από φίλους και φίλες μου που ήρθαν εδώ με το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus. Μου είπαν ότι είναι πολύ ζωντανή πόλη, αρκετά οικονομική και με πολλά πράγματα για να δεις οπότε σκέφτηκα πως αξίζει. Επίσης ήθελα να κάνω και εξάσκηση σε μια κάπως «εξωτική» ξένη γλώσσα, καθώς σπουδάζω μετάφραση και μεταγλώττιση, από ότι φαίνεται η επιλογή μου να έρθω στην Αθήνα ήταν αρκετά σωστή.
Ποια είναι τα κοινά στοιχεία Ελλάδας και Ισπανίας;
Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ μας, κατά την γνώμη μου η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μεσογειακές κουλτούρες και αυτό γιατί έχουμε παρόμοια συμπεριφορά όσον αφορά την ζωή και τα έθιμα. Είμαστε άνθρωποι που απολαμβάνουμε την ζωή «έξω από τους τοίχους», την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση, την περιέργεια και την ζεστασιά. Σε σχέση με τον τρόπο ζωής και οι δυο κουλτούρες έχουν μια χαλαρότητα και την τάση να εκτιμούν την κάθε στιγμή.
Πώς βλέπεις την πολιτική κατάσταση στην χώρα σου τώρα που ζεις στην Ελλάδα;
Δεν νομίζω είναι τόσο διαφορετικά. Πιστεύω πως η Ελλάδα βιώνει εδώ και λίγο καιρό αυτό που η Ισπανία, ίσως με λίγη τύχη αν και δύσκολα, θα βιώσει στα επόμενα χρόνια δηλαδή ένα αριστερό κόμμα να καταφέρει να γίνει κυβέρνηση. Αυτά τα κόμματα δεν μπορούν να αλλάξουν το σύστημα αλλά τουλάχιστον μπορούν να προσπαθήσουν λίγο να βελτιώσουν την κατάσταση, έστω και λίγο, αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο και να διαχωριστούν λίγο από τα συμφέροντα των πλουσιότερων.
Έχει αλλάξει η γνώμη σου από πριν και αν ναι γιατί;
Δεν πιστεύω πως η γνώμη μου έχει αλλάξει τόσο όσον αφορά τις θεμελιωμένες αρχές μου ωστόσο από ότι έχω βιώσει έχω αποκτήσει μια ευρύτερη κατανόηση όσον αφορά τις πολιτικές λειτουργείες και τις κυβερνήσεις.
Πώς νοιώθεις για τις επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία;
Δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα αισιόδοξη, όσο και αν θα ήθελα ένα κόμμα σαν του Podemos να κερδίσει δεν πιστεύω πως θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση, επίσης δεν ξέρω πως θα τα πήγαιναν ως κυβέρνηση ή εάν πραγματικά θα έφερναν κάποια αλλαγή όπως και να έχει όμως είναι πάντα καλύτερο από το να μένεις κολλημένος σε παλιά συστήματα. Πιστεύω πως τα δυο μεγαλύτερα κόμματα (PP και PSOE) θα συνεχίσουν να κυβερνούν, απλώς έπειτα από πολλά χρόνια που το PP είναι πρώτο νομίζω πως τώρα ήρθε η σειρά του PSOE.
Τι πιστεύεις για τα πολιτικά κόμματα στην Ισπανία;
Δεν έχουν διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα της Ευρώπης, κανένα από αυτά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ανταποκρίνονται και δρουν ανάλογα με τα συμφέροντα των μεγάλων οργανισμών και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.
Τι πιστεύεις για την ισπανό πρωθυπουργό και για τον έλληνα ομόλογο του;
Είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Μαριάνο Ραχόι δεν είναι άνθρωπος συμπαθής στην εργατική τάξη, ούτε ιδιαίτερα χαρισματικός ή συμπαθητικός. Πολλές φορές δίνει την αίσθηση πως είναι απλώς μια μαριονέτα χωρίς προσωπικότητα ή δύναμη, ενώ ο Τσίπρας μου φαίνεται πιο συμπαθής και ειλικρινής.
Ποιους έλληνες πολιτικούς γνωρίζεις και γιατί;
Ήξερα κάποια πράγματα για τον Βαρουφάκη, διάβασα και είδα κάποιες συνεντεύξεις και μου αρέσει ο τρόπος που είδε το παιχνίδι της πολιτικής. Ωστόσο και πάλι δεν εμπιστεύομαι κανέναν από τους υπάρχοντες πολιτικούς γιατί στο τέλος θα πούνε αυτά που πρέπει να πούνε και δεν μπορείς να ξέρεις ποια συμφέροντα εκπροσωπούν όταν σου μιλάνε. Δεν ξέρω πολλά για τον Τσίπρα αλλά μου αρέσει αυτό που μεταδίδει, αν και γενικά πιστεύω πως όλοι τους είναι μαριονέτες, μου αρέσει που φαίνεται να είναι κοντά στον κόσμο και δεν είναι κάποιος από μια άλλη τάξη, απομακρυσμένος από την απλή καθημερινή ζωή.
Ποια είναι η γνώμη σου για την επόμενη ημέρα των ισπανικών εκλογών και ποιες είναι οι προσδοκίες σου;
Όσο και να μου άρεσε μια ριζοσπαστική «επανάσταση» βασισμένη σε έξυπνες δράσεις δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι ουσιαστικό. Θα είναι άλλη μια απλή, κανονική ημέρα.
Ποιο κατά την γνώμη σου είναι το πιο δύσκολο ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση στην χώρα σου;
Να προσπαθήσει να βρει μια λύση για το πλήγμα που έχουν δεχθεί άνθρωποι σε επισφαλείς καταστάσεις και η εργατική τάξη από την κρίση, καθώς είναι αυτοί που πληρώνουν τα λάθη της κυβέρνησης και της άπληστης συμπεριφοράς των τραπεζών και των επιχειρήσεων.
Ποιος πιστεύεις πως θα κερδίσει τις ισπανικές εκλογές και γιατί;
Πιστεύω πως οι Podemos θα κερδίσουν αρκετές ψήφους και κατά συνέπεια αρκετές θέσεις στην Βουλή αλλά νομίζω πως σε αυτές τις εκλογές θα κερδίσουν οι σοσιαλιστές του PSOE και θα κυβερνήσουν για κάποια χρόνια ίσως γιατί η ρητορική τους είναι πιο φιλολαϊκή από το PP αλλά και πιο «συγκρατημένη» από τους Podemos .
Όσο και αν θα ήθελα ένα κόμμα σαν του Podemos να κερδίσει δεν πιστεύω πως θα συγκεντρώσει αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση, επίσης δεν ξέρω πως θα τα πήγαιναν ως κυβέρνηση ή εάν πραγματικά θα έφερναν κάποια αλλαγή