Είσαι στο Σύνταγμα και θα ξέρεις δέκα λεπτά πριν αν θα πρέπει να ανοίξεις την ομπρέλα σου | INTIME News/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Η Google θα μας λέει 10 λεπτά πριν αν θα βρέξει εκεί που βρισκόμαστε

Η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται σε έναν ακόμη τομέα και, αν τα καταφέρει με το νέο της εγχείρημα, τότε η διαδικασία και η τεχνολογία πίσω από την πρόγνωση του καιρού θα αλλάξει δραστικά.
Protagon Team

Μια νέα τεχνολογία, που θα προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα τον καιρό, εξελίσσει η Google.

Οι επιστήμονες του τεχνολογικού γίγαντα χρησιμοποιούν ένα σύστημα εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εξετάζει εικόνες από μία συγκεκριμένη τοποθεσία μέσω ραντάρ και μετά από μόλις λίγα λεπτά καταλαβαίνει αν πρόκειται να βρέξει μέσα στην επόμενη ώρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το «εργαλείο» της θα χρειάζεται 10 λεπτά για να δώσει μια εξάωρη πρόγνωση του καιρού σε ακτίνα ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, ενώ η τεχνολογία που είναι σε χρήση αυτή την στιγμή μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τρεις ώρες.

Τα παραδοσιακά συστήματα όχι μόνο είναι πιο αργά, αλλά απαιτούν και τεράστια υπολογιστική ισχύ για να λειτουργήσουν: τα μεγαλύτερα κέντρα πρόγνωσης επεξεργάζονται καθημερινά μέχρι και 100 τέραμπαιτ και έπειτα «τρέχουν» προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστές.

Η ελπίδα των προγραμματιστών είναι η τεχνολογία τους, μια μέρα, να χρησιμοποιείται και από απλούς ανθρώπους για καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο σχεδιασμός μιας βόλτας με το ποδήλατο ή η αναζήτηση της κατάλληλης ημερομηνίας για ένα πάρτι. Ενας τόσο γρήγορος μηχανισμός θα μπορούσε και να «χτυπήσει» το καμπανάκι σε περίπτωση κάποιας φυσικής καταστροφής ή να φανεί χρήσιμος σε πιλότους που θέλουν να αποφύγουν πιθανές αναταράξεις.

«Οι προγνώσεις καιρού μπορούν να πληροφορήσουν τους ανθρώπους για το κατά πόσο θα ήταν καλύτερο να πάρουν μια διαφορετική διαδρομή στον δρόμο για τη δουλειά τους, αν πρέπει να αναβάλουν ένα πικνίκ, ή ακόμη και αν πρέπει να απομακρυνθούν από μία επερχόμενη θύελλα», δήλωσε στους Times του Λονδίνου ένας από τους επικεφαλής τους προγράμματος.

Οι μηχανικοί της Google έμαθαν στο σύστημα να κάνει ταχύτατες προβλέψεις δίνοντας του να επεξεργαστεί έναν αχανή αριθμό δεδομένων των καιρικών φαινομένων σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, ωσότου το «εργαλείο» είχε τη δυνατότητα να προβλέπει κατά πόσο θα ακολουθήσει κατακρήμνιση σε μία περιοχή απλώς κοιτώντας μία εικόνα της.

Η τεχνική αυτή ονομάζεται «nowcasting» και είναι αρκετά διαφορετική από τις προγνώσεις καιρού που πραγματοποιούνται με την ανάλυση της κίνησης των σύννεφων, της θερμοκρασίας και της υγρασίας, αλλά έχει και τα αρνητικά της.

Η ίδια η εταιρεία ομολογεί πως το σύστημα της δυσκολεύεται στις προβλέψεις που ξεπερνούν τις έξι ώρες και είναι λιγότερο αποτελεσματικό όταν καλείται να καλύψει μεγαλύτερες εκτάσεις. Αλλωστε, είναι μια τεχνολογία που βρίσκεται ακόμη στα γεννοφάσκια της και δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

Πάντως, ακόμη και αν η Google τελειοποιήσει το project της, μάλλον δεν θα έχει το μονοπώλιο. Πέρυσι, η IBM δήλωσε ότι έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί να δίνει ωριαίες ενημερώσεις καιρού για οποιαδήποτε τοποθεσία σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, με το σύστημα της να γίνεται όλο και πιο ακριβές όσο περισσότεροι άνθρωποι κατεβάζουν την εφαρμογή, γιατί συλλέγει περισσότερα δεδομένα.