Όταν το 2010 η Google βγήκε από την πανίσχυρη κινεζική αγορά λόγω προβληματισμών για τη λογοκρισία, όλοι πόνταραν πως ο αμερικανικός κολοσσός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.
Οπερ κι εγένετο: η Google σχεδιάζει ένα δεύτερο –και πιο αποφασιστικό- βήμα κατάκτησης της αγοράς των 800 εκατ. χρηστών διαμέσου του Dragonfly, μιας μηχανής αναζήτησης με έντονο το στοιχείο της… λογοκρισίας, καθώς κατάλαβε πως αν θέλει να νικήσει, θα πρέπει πρώτα να «παίξει μπάλα» σύμφωνα με τους κινεζικούς κανόνες.
Το Dragonfly θα «μπλοκάρει» κάποιες ιστοσελίδες και όρους αναζήτησης, συμμορφούμενο έτσι με τους κανόνες της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως θα ήταν ακόμη πιο αυστηρή απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες, δεδομένου και του εμπορικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τους κανόνες λοιπόν, όροι αναζήτησης σχετικά με «ανθρώπινα δικαιώματα», «δημοκρατία», «θρησκεία» και «διαμαρτυρίες» θα βρίσκονται στη… μαύρη λίστα της εφαρμογής –κοινώς, θα είναι «αόρατοι» από την συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης, η τελική έκδοση της οποίας ενδεχομένως να λανσαριστεί μέχρι την άνοιξη του 2019, ύστερα από την απαιτούμενη έγκριση των κινεζικών Αρχών.
«Καρφώνει» την Google ένας πρώην εργαζόμενος
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που ένας πρώην εργαζόμενος της Google επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το πρόγραμμα όχι μόνο υπάρχει στα αλήθεια, αλλά κι ότι η Google με το πρότζεκτ Dragonfly θα βοηθήσει, ουσιαστικά, το Πεκίνο να λογοκρίνει και να παρακολουθεί τους πολίτες του.
Ο Τζακ Πούλσον, ο οποίος ήταν ανώτερος ερευνητής της εταιρείας μέχρι να παραιτηθεί τον Αύγουστο, σε επιστολή του προς τους αμερικανούς νομοθέτες, έγραψε ότι φοβόταν για τις φιλοδοξίες της Google.
Η επιστολή του Πούλσον -που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας πριν από μερικές εβδομάδες- υποστηρίζει ότι το Dragonfly αποτελεί ένα πρωτότυπο interface με στόχο να επιτρέπει σε μια κινεζική επιχείρηση να αναζητήσει ερωτήματα αναζήτησης ενός συγκεκριμένου χρήστη με βάση τον αριθμό τηλεφώνου του –μιλάμε για κανονικό «φακέλωμα» που όπως επισημαίνει «ισοδυναμεί με καταστροφική αποτυχία των εσωτερικών πολιτικών της Google για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».
Σχετικά με την «μαύρη λίστα», ο Πούλσον υποστηρίζει ότι περιλάμβανε τον όρο «ανθρώπινα δικαιώματα», τους όρους «διαμαρτυρία των φοιτητών» και «βραβείο Νομπέλ» αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό φράσεων που αφορούσαν τον Σι Τζινπίνγκ, τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
«Το Dragonfly αποτελεί μέρος ενός ευρέος φάσματος ανεξέλεγκτων αποφάσεων σε όλη την τεχνολογική βιομηχανία», καταλήγει στην επιστολή του ο Πούλσον.
Η απάντηση της εταιρίας ήρε από τον Μπεν Γκόμες, επικεφαλής ερευνών της Google, ο οποίος είπε στο BBC πως όλα βρίσκονται ακόμη σε «διερευνητικό επίπεδο».
«Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε κάνει είναι κάποια διερεύνηση, αλλά επειδή δεν έχουμε σχέδια να ξεκινήσουμε κάτι, δεν μπορούμε να πούμε πολλά γι’ αυτό ακόμη», είπε.