Η Γκρέτα Θούμπεργκ σε διαδήλωση στο Βερολίνο | REUTERS/Fabrizio Bensch
Επικαιρότητα

Η Γκρέτα θα διασχίσει τον Ατλαντικό με σκάφος για να αποφύγει τις ρυπογόνες πτήσεις

Οι υποχρεώσεις την θέλουν στις ΗΠΑ, αλλά ο ακτιβισμός επιτάσσει να αποφύγει τις μετακινήσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον, οπότε η λύση δόθηκε με ένα θαλάσσιο ταξίδι
Protagon Team

Ενα έμπρακτο μήνυμα για αποφυγή ρυπογόνων δραστηριοτήτων αποφάσισε να δώσει η ακτιβίστρια Γκρέτα Θούμπεργκ η οποία αποφάσισε να πλεύσει από την Ευρώπη στην Αμερική με ιστιοπλοϊκό, αποφεύγοντας έτσι το ταξίδι με αεροσκάφος (αλλά και αυτό με κρουαζιερόπλοιο) για να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

Η Θούμπεργκ, η οποία κάνει ένα ετήσιο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της στο σχολείο για να αφοσιωθεί στον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, θα συμμετάσχει σε συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνουν στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο και τη Χιλή τον Δεκέμβριο.

Το ταξίδι θα γίνει στα μέσα Αυγούστου και θα κρατήσει δύο εβδομάδες, γράφει ο Guardian.

«Είναι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δεν έχει τρένα. Και επειδή δεν πετάω λόγω της τεράστιας επίπτωσης των πτήσεων στο περιβάλλον, θα είναι μια πρόσκληση το πώς θα πάω», εξηγούσε προ ημερών.

Η λύση βρέθηκε στο σκάφος Malizia II που ανήκει στον Γερμανό Γκέρχαρντ Ζενφτ, επιχειρηματία που ασχολείται με τα ακίνητα.

Το σκάφος παράγει ενέργεια για τις ανάγκες του από ηλιακά πάνελ και από τουρμπίνα μέσα στο νερό ώστε να έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είχε λάβει μάλιστα μέρος στον ιστιοπλοϊκό περίπλου της Γης Vendée Globe.

Στο ταξίδι, πέρα από τον σκίπερ, θα την συνοδεύουν ο πατέρας της, ο Πιερ Κασιράγκι (εγγονός του πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό και της Γκρέις Κέλι) και ένας κινηματογραφιστής.

Στις ΗΠΑ, όπου θα διαμείνει για τον επόμενο χρόνο, η σουηδή ακτιβίστρια θα ταξιδεύει με τρένο ή λεωφορείο ενώ σκοπεύει να παραστεί σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις στο Μεξικό και στον Καναδά.

Πέρα από το ταξίδι-πέρασμα του Ατλαντικού, αυτό που την απασχολεί είναι πώς θα γίνει δεκτό το μήνυμά της σε μία χώρα όπου με πρώτο τον Ντόναλντ Τραμπ ο σκεπτικισμός, αν όχι και η άρνηση, ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή είναι τόσο ισχυρό φαινόμενο.

Η ίδια εκτιμά ότι μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ «θα ήταν χάσιμο χρόνου» γιατί «δεν έχω να του πω τίποτα, προφανώς δεν θα ακούσει την επιστήμη και τους επιστήμονες. Οπότε γιατί εγώ, ένα παιδί χωρίς την απαραίτητη παιδεία, να μπορώ να τον πείσω;».