Τα σημάδια ύφεσης ανίχνευσε στη Γερμανία το βρετανικό περιοδικό Economist γράφοντας ότι η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας «χρειάζεται κάποια λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική – και μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα».
Οι Βρετανοί χρεώνουν στο γερμανικό μοντέλο καθυστέρηση στις υποδομές, στην έρευνα και στην τεχνολογία – «κάτι που πλέον θα στοιχίσει στη χώρα». Κρίνει «χαμηλή» την τωρινή ανεργία, αλλά δεν αποκλείει την άνοδό της εξαιτίας των συνεπειών των εμπορικών πολέμων. Προτείνει αύξηση της εγχώριας ζήτησης, μάλιστα χαρακτηρίζοντας την ανάγκη για περισσότερη κατανάλωση «επείγουσα».
Οι Βρετανοί προτείνουν στους Γερμανούς φορολογική επανάσταση (τουτέστιν φορολογικές ελαφρύνσεις) με σκοπό όχι μόνο την προαναφερθείσα τόνωση της κατανάλωσης, αλλά και την ενθάρρυνση των ιδιωτικών εταιρειών που έχουν καθυστερήσει να προσαρμοστούν στις επιταγές της καινοτομίας ώστε να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα και στις εφαρμογές της.
Οι επενδύσεις υποδομής (δημόσιες) και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος είναι το απόσταγμα του αφιερώματος του Economist στη γερμανική «δημοσιονομική τρέλα».
Με μόλις στεγνωμένο το μελάνι, τις εκτιμήσεις του βρετανικού εντύπου επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters οικονομολόγος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε ότι η «ατμομηχανή» ρετάρει: «Η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012» είπε.
«Θα υπάρξει στασιμότητα στο τρίτο τρίμηνο – και αυτό στην καλύτερη περίπτωση» δήλωσε ο Κλάους Βολράμπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα ισχύει και για τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο. «Αντιμετωπίζουμε ύφεση».
Ο γερμανός οικονομολόγος έκανε την παραπάνω δήλωση παρ’ όλο που το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε στην αυτοκινητοβιομηχανία, επειδή επιδεινώθηκε σημαντικά σε άλλους παραγωγικούς κλάδους όπως η ηλεκτρική ενέργεια και η χημική βιομηχανία.